До всички Екоталибани - СОЛАРНИЯТ МОДЕЛ НА ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОВАЛИ!

От: До всички Екоталибани - СОЛАРНИЯТ МОДЕЛ НА ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОВАЛИ!

Интересно дали опасните вещества се изпускат само от КЛЛ (компактните луминисцентни лампи - т. нар. "енергоспестяващи крушки") или и тръбните луминисцентни лампи също са опасни ("луминисцентните тръби" 18W и 36W, които масово ги слагат по офисите).

То е ясно за спектъра на светлината, че е вреден (вечер когато се облъчиш с бяла светлина после трудно заспиваш заради нивото на мелатонина в мозъка), въпросът е дали има и пряко химично отравяне от тръбните луминисцентни лампи (или онези отрови, които изброяват в цитираните статии са специфични само за КЛЛ).

Защото към момента точно те са най-икономически изгодни (светлинен добив, цена) и се ползват масово.

Като гледам параметрите на светодиодните лампи (които се продават по китайските сайтове), светлинния добив при тях е почти колкото този на тръбните луминисцентни лампи (главно заради неефективното захранване на светодиодите може би). Иначе, ако се направят както трябва светлинния добив може да е значително по-добър.
 
От: До всички Екоталибани - СОЛАРНИЯТ МОДЕЛ НА ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОВАЛИ!

Намерих нещо много интересно - луминисцентна пура 36W с повишен светлинен добив:

Цокъл: G13
Напрежение захранващо: 230 V
Модел: Master TL-D Super 80
Светлинен поток*: 3350 lm
Цветна температура: 3000 K
Мощност,във ватове*: 36 W

Това означава 93 lm/W (лумена на ват)!

Проверих колко е светлинния добив на лампите, които имам - 2350 (Tungsram) и 2450 (Pila) - това прави съответно 65 и 68 lm/W.

Сега нека да изчислим светлинния добив на една LED "енергоспестяваща" крушка.

LED лампа PAR 17W-WW-2700K-E27

Мощност (W) 17
Светлинен поток (Lm) 810

Делим 810 на 17 и получаваме 48 lm/W. Тоест тази крушка е по-скъпа (трябват ни 2,8 крушки по 110 лева за да получим светлинния добив на тръбната луминисцентна лампа) и харчи повече ток (2,8 крушки ще харчат 47.6W, което е повече от 36W).

Да вземем данните на друга LED крушка с цокъл E27.


BIOLEDEX® LIMA 17W E27 LED Birne 1200 Lumen Warmweiss = 100W Glühlampe. Ersetzen und bis zu 90% Strom sparen!

LED Starke LED Birne mit ca. 1200 Lumen
Serie LIMA
Sockel E27
Lichtfarbe Warmweiss
Farbtemperatur ca. 2900 K
Farbwiedergabe ca. 85 Ra
Abstrahlwinkel ca. 220°
Lichtstärke ca. 1200 Lumen
Spannung 230V AC/DC
AC/DCAbmessungen Ø 79 mm x 157 mm
Verbrauch ca. 17,0 Watt
Betriebsdauer ~ 30.000 Std.

Тази има светлинен добив 70.6 lm/W. Значително по-добре от предишната, но пак по-малко от луминисцентната "Master TL-D Super 80", която има светлинен добив 93 lm/W.

Предимството на LED крушките е по-дългия им живот (сравнено с луминисцентните). Обаче като се има предвид цената и това, че LED крушките имат по-малък светлинен добив, може да излезе по-изгодно добрата стара тръбна луминисцентна лампа 36W (със или без подобрен светлинен добив).

Другите видове LED осветителни тела може и да имат по-голям светлинен добив (заради възможността да не са сгъчкани в малък корпус, който трябва да се завива на цокъл E27). Тук има интересни изчисления (от 2011 година). Общо взето светлинния добив при едните и другите е почти същия.

Разликата е, че при LED осветлението не ми е известно да има отровни изпарения. Самите светодиоди може и да съдържат отрови, обаче не ми е известно да се изпаряват.
 
От: До всички Екоталибани - СОЛАРНИЯТ МОДЕЛ НА ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОВАЛИ!

LED светодиоди има десетки видове. Най-новите са много по-мощни и ефективни, но държат високи цени и не се използват още в стандартните E27 лампи, а ги слагат главно във фенерчетата. Бъдещето е в LED. Всичко останало е много по-назад.
 
До всички консервативни талибани!

Малко снимки за символно общуващите консервативни талибани.

Всъщност, талибаните са прочути и известни именно с консервативността си. Още не съм срещнал нещо прогресивно, свързано с талибаните. Те искат всичко да е като през Средновековието.
Така че си позволих да сменя неправилното заглавие. ;)

И една снимка наготово за по-талибаните:

CXFG-028.b.jpg
 
До всички консервативни талибани!

Сега се сетих за едно приложениe, на което дори талибаните се радват. 8)

solar_pump_system.jpg



Със сигурност има и други такива. Когато жиците на "енергото" са далече, не ти се налага да мислиш дали си талибан или не. Ти искаш удобства и леснота в живота си. Да си вършиш по-лесно и, съответно, по-качествено работата. И да живееш по-чисто и с повече здраве. Да имаш повече свободно време за себе си, а не целия ти ден да преминава в бъхтене.
Но прогреса трудно се оценява от хора, родени и отгледани в гъши пух.
 
От: До всички Екоталибани - СОЛАРНИЯТ МОДЕЛ НА ГЕРМАНИЯ СЕ ПРОВАЛИ!

Наистина бъдещето е в LED технологиите. Вижте какви LED продукти предлага ЛЕДШОП...
 

Горе