Scaramouche
Active Member
От: Държавата е лош стопанин, а алчният капиталист добър стопанин ли е?
Пътеводител на наивния избирател в деня за размисъл
Пътеводител на наивния избирател в деня за размисъл
Ръководителите идват от народа, но за да се появи водач/ръководител трябва да съществуват исторически и политически предпоставки за това. Такива хора е имало много в България, истински водачи, ръководители и патриоти - проф. Богдан Филов, Н.В. цар Борис III (макар и небългарин по кръв), ген. Христо Луков, проф. Асен Кантарджиев, проф. Любомир Владикин, проф. Александър Цанков и много други, до един пламенни патриоти и националисти. Някои от тях са били по-крайни в някои от идеите си, предимно отнасящи се до расовата част, но такива са били времената и това е било модерно и смятано за напредничаво тогава. Важното е обаче какви са били действията им като цяло - абсолютно идеалистични и саможертващи се в името на държавата и хората. Само като видиш как умират изброените от мен хора - Цанков, човекът спасил България от комунизма, убит от ДС вързан за жп релси в Аржентина, царят отровен от коминтерна, ген. Луков разстрелян от комунистическа бойна група пред дъщеричката си, проф. Владикин (най-големият български правист) в изгнание в Германия, проф. Кантарджиев в изгнание в САЩ и т.н.Ако приемем, че хората са кофти като материал и някой трябва да ги ръководи, в случая както ти пишеш ръководителите на политическата структура/организация наречена "държава".
То как може от кофти хора като материал да се издигнат читави ръководители? От къде ще дойдат тези читави ръководители на политическата структура/организация наречена "държава" след като изборът ти е само от кофти хора като материал?
Дайнов беше писал у фейсбука си по темата.
Каролев братче, дървен философ. Теориите му могат да бъдат оборени от едно 4 годишно.
Причината, разбира се, не е единствено в "стопанина" Валери Митков. Нито пък държавата би могла да бъде невинна, напротив. Виновна е и то фатално. Вината й, обаче, е в отсъствието, а не в прекомерното присъствие. Разликата е огромна. Крещим за дерегулация, а после се питаме "Къде е държавата?". Гоним държавата от всеки сектор и всяка регулативна намеса, а после се питаме защо няма правила и защо те не се спазват. Тогава нека не е странно, че частните стопани с лиценз за обезвреждане на държавни боеприпаси ще пестят от безопасност в името на своята по-висока печалба. И нека не е странно, че за 250 лева в края на месеца, притиснати от немотия бащи и съпрузи ще са готови да играят на руска рулетка с гръцки мини. Нали това са законите на джунглата, нали така работи пазарът - в името на печалбата и оцеляването.
Докато мръсните "държавници" правят така, че думата "държава" да бъде мръсна, във въздуха ще продължават да летят цехове; села и градове ще бъдат заливани от язовири на местни феодали, а асансьори-убийци ще продължават да отнемат животи, защото няма държава, която да ги контролира и наказва.
Според теб капиталист ли е шеф, който взима по 10 бона заплата на месец, а на работниците си дава по 250 лв. 250 лв. за обезвреждане на мини. Направо акъла ми не го побира. За мен това е нечовек.Проблема не е в капиталистите, а в държавата.
Според теб капиталист ли е шеф, който взима по 10 бона заплата на месец, а на работниците си дава по 250 лв. 250 лв. за обезвреждане на мини. Направо акъла ми не го побира. За мен това е нечовек.
контрол,закони, наказание
Точно това трябва за да има ред, независимо дали е държавна или частна фирмата
А кой е виновен бе умник. Тия хора нямат избор. Държавата тука липсва тотално, кой според теб трябва да осигури условия за работа на работниците и безопасността им, Аллахата ли?не знам защо тази идиотска тема е сложена в този раздел, но ще го напиша, та да разберете, че не е виновен алчния капиталист:
подписал си трудов договор - оправяй се!
кой ви тика мини в ръцете, кой?
кой ви тика чук в ръцете, кой?
кой ви тика струг в ръцете, кой?
Сигурен съм, че както шефа на фабриката, така и ти, така и аз и дори редрум понякога заобикаляме закона и прескачаме правилата, минаваме на жълто, пресичаме на червено. пием алкохол в забранените дни, ако можем да скатаем на работа, го правим, стига да не ни усетят?
Продавачкитъе не си носят баджовете, в баничарницата не си слагат предпазни мрежички... примери много.
Защо?
Защото знаем че ще ни се размине.
дори ихвърлянето на боклук на публично място трябва да се наказава, щом искате да има ред и дисциплина.
Но тук има да мине мнооого време, преди нещата да станат такива каквито са в нормалните държави.
И прекалено много съвпадения станаха напоследък...
А кой е виновен бе умник. Тия хора нямат избор. Държавата тука липсва тотално, кой според теб трябва да осигури условия за работа на работниците и безопасността им, Аллахата ли?