Обърнахте последната страница на бълвоч. Жалко. Темата беше добра, а и все още може да бъде добра, ама дайте да спрете да си ги мерите? Това, че един човек пише по един начин тук, не значи, че води бизнес кореспонденцията си по същият начин. Аз мога да се правя на културен и да се представя като тотален селтак в официално писмо и обратното. Това до тук.
Сега мога да изкоментирам случилото се от първото ми мнение в темата. СМЯХ, ЦИРК, ПАРАД. Само това мога да кажа.
Та както вече обясних, в сряда пратих по пощенския гълъб запитване за цена към 5 фирми за които съм проучил. Ако все още не е разбрал някой, аз съм посредник между фирмата предлагаща услугата и фирмата имаща нужда от услугата.
Хронологията следва:
07.03.2012 - изпращам писмо в 14:14 със запитване за цени, както и с предостатъчно информация за материалната база на фирмата, която представлявам.
07.03.2012 - получавам отговор от фирма А в 16:50, в който съвсем любезно ми обясняват, че покриват всичките ми(ни) изисквания и са прекачили файл с актуална оферта спрямо машините с които разполагаме.
08.03.2012 - получавам отговор от фирма Б в 14:30, в който отново съвсем любезно ми казват, че имат възможност да изпълнят заданието ни, но трябва да се видим или да обсъдим офертата по телефона, а и ме подканват да предоставя такъв за да се свържат с нас и да обсъдим нещата.
08.03.2012 - получавам отговор от фирма В в 17:10, в който отново се повтарят нещата от горната фирма, само че в по-съкратен вариант.
09.03.2012 - получавам отговор от фирма Г в 10:20, в който има 5 реда и ни казват, че за да ни дадат оферта, трябва да се срещнем.
От фирма Д все още отговор липсва.
Та да обобщя цялото занятие - разполагаме с машини А, Б, В - искаме да ги оборудваме с даден предмет Х. Фирми, занимаващи се с уеб базирани решения (което означава, че трябва да са наясно с материята, а и начина на работа в този пазар), ме карат да се срещам с тях, за да уточним офертата? За мен това нещо, граничи с лудост. Те предлагат устройство и интерфейс към него. Не могат да дадат цена ли? Могат, но не искат. Работят на принципа - "в зависимост от това колко е кух клиента, толкова ще го таксуваме".
Днес 09.03.2012 имах среща с човека възложил ми тази занимавка от по-горе. В момента в който му казах, колко време отне на фирма Б, В и Г да ни отговорят получих един отговор - късай листа и знаеш къде е коша. Опитах да обясня какво са ми казали и ме прекъснаха с "не ме интересува, тези не си държат на работата, не искам да се занимаваме с тях - късай". Честен да бъда, в този момент наистина се зарадвах, че все още има хора, които разбират как трябва да се работи. Малко са, но ги има.
А тези горните символи .. ще има да се надяват да имат клиенти. С такова поведение, тип "дай да ви се обадим, за да ви обясним колко сме велики", а да не могат да предложат дори цена за устройствата им, бизнес скоро няма да правят.