От: За Пожара във Витоша
Да за хеликоптери говорих, бе писал 510 и се очудих за това.
Пффф тези русниците колко години им е амортизацията на един хеликопет 100 год ли
Абе по авиобазите съм сигурен че имат наличност дето се чудят за скрап ли ги дават или части, да стегнат няколко хеликоптера да има на стенд бай - че само с 2 сме за никъде, при по голям пожар става лошо
не, абсурд е да съм написал колко хеликптера имаме. Аз не знам точната цифра, но и не трябвало да го споменавам това в темата, само два хеликоптера ползваме защото няма повече Bambi Bucket - тези които се ползват сега са от 2010 година.
Незнам дали по 100 години издържат, но вза пример може да се вземат и самолетите които се ползват, главно миг 29, евтини - 10 милиона/бройката, има качествена поддръжка, може да се купят след основен ремонт.
Сега мислили да взимат F16 - нито по-нови, нито по-евтини
а пък за Грипен да не говоря, верно нови - но много скъпи, според мен не ни трябват.
По-добре да се поддръжат тези които имаме/да се вземат още миг 29 и за хеликопетри да се помисли - за пожари са много удобни (особено за малки).
Преди в един форум някой беше написал "с тези пари можеше да се вдигне цялата ВВС на България във въздуха".
За съжаление, тези които вземат решение все едно са кукли на конци.
Нямаме пари за скъпа техника - факт, икономиката не работи и е логично, но при желание може да се направи и то много. Когато се мисли пррактично, а не да се купува техника на която няма да използваме пълните възможности.
Специален самолет за пожар ще е доста скъп - но за малка страна като България ще е трудно и да зарежда с вода (мисля, че водоемите от които може да стане това се броят на пръстите от едната ръка).
Сега ако бяха дошли самолети от Израел щяха да взимат вода от яз. Искър, май не са и много възможностите от къде могат да зареждат големи самолети.
По-добре да има повече хеликоптери(и не на едно място в България), повече Bambi Bucket (с капацитет поне 5 кубика) - може да зареждат от доста места и не създава затруднения (поне два метра дълбочина от там където зарежда).
Всяка година стават пожари, по-малки, по-големи - но недай си поже стане някой много голям - по-добре е да се иска помощ от съседите. (както ние пращахме в Гърция и къде ли още не!!)
Но и колкото техника да има, ако няма нужданата организация - всичко е на вятъра.
50 кубика вода на 50 дка пожар, първия ден, са нищо. Това е 1 кубик (1000 л) на декар.
Електрическата помпа, с която поливам, вади 6 кубика на час. И хич не е много, да ти кажа. Някакви храсти за изгасиш, или малка къща запалена - бива. Но за горски пожар....
не мисля, че в началото пожара е бил обхванал 50 дка, или поне площта която трябваше обработи мисля, че е била няколко пъти по-малка
огнищата в началото е било едно, след това две - сега не знам
за 8-9 мин се хвърлят 5000 литра вода(от двата вертолета), на час 30 000 литра
6 часа ако се работи - 180 кубика
ако се хвърлят на правилното място щеше да потуши силата на пожара поне с 60-70 %
почна да се гаси 3-4 часа (да не кажа повече) след като е заочнал пожара - тогава имало само пушек и огън които е бил съвсем слаб и малък на площ, при по-добра организация и малко по-добра техника - до сега да е овладян.
а за линка който даде по-горе - жалко, ако наистина се бави загасяването умишлено - това подкрепя моето мнение, че пожара можеше да бъде овладян за 2 дни.
добре че има доброволци - хора които няма да си мълчат- ако инситуциите бяха сами, можеше да си правят каквото си искат...
сега вече са почнали да гасят с помпи
скоро и пожарни ще могат да стигат до определено място
днес сутринта казва, че пожара е бил обладян, двата хеликптера са били спряни заради това, гасил е само частният
mad
след това към 14:00 отново пожара се задействал и хеликоптерите се включили отново :mrgreen: каква оганиация само, няма думи.
Цялата работа ни е такава 8)