Mad Neno напълно си прав че клошарите оказват полезна дейност за чистотата на околната среда. Мой първи братовчед например вече 2-ра година си върти пункт за метал и хартия, и ми казва доста неща. Въпреки че масово пред всеки блок в София има контейнери за разделно събиране на отпадъците, хората все още не могат да свикнат да ги разпределят и хвърлят например хартия и метал в контейнера за битови отпадъци а те отиват на сметището. А клошарите ги изравят от там, и след като ги предадат на пункта, те разбира се че отиват за преработка, а това си е чиста суровина за производство на метал и хартия. Скоро братовчед ми ще започне да изкупува и пластмаси, защото и това е суровина, а именно пластмасата е доста сериозен замърсител. Аз например на терасата ми имам 3 торби за боклук: една за хартия, втората за пластмаси и метални отпадъци и третата за стъклените бутилки и буркани и когато ги хвърлям в контейнерите определени за тях, комшиите от блока ме гледат като голям камък и даже някои ми казват че съм се престаравал. Е да ама аз доста държави в Европа съм обиколил и съм свикнал с разпределянето на отпадъците и за мен това е нормално а не новост. Мисля че е крайно време българина да свикне с разделното събиране на отпадъци, друг е въпроса че с преработката на отпадъците се осигуряват работни места за хората.
За самите клошари що за хора са: от братовчед ми знам че има много интелигетни от тях, не всички са пияници, и даже най лошото е че все броят им се увеличава предимно от учени хора, като от тях имало дори преподаватели в унивирситети и даже и професори, братовчед ми каза че дори имал клиент доцент по медицина, и още някакъв клиент инженер-технолог... Няма нищо за чудене - това е истината. Това не са цигани, а предимно българи начетени хора, които ходят предимно вечер по казаните да не ги видел някой познат. Тъжно е че предимно учени хора стават клошари, а не само мързеливци, просто системата е такава че интелигентни хора започват да ровят по казаните. Аз лично съм виждал в нашия квартал едно момче което всеки ден минава и рови казаните, и ми прави впечатление че не е дрипав, а дори обратно - облякън е с много модерни дрехи, и при това нови дрехи, даже носи ланци по ръцете и врата, не облича какво да е, а слага точно това което е в крак с модата, а зимата се разхождаше с марково кожено яке и маркови обувки, и като го видиш не можеш да кажеш че е клошар с това модерно облекло, прилича даже на баровец, но като се надвеси над казана с тези хубави дрехи гледката става доста грозна.