От: От: От: От: Мисля, че администраторът Blinky (Банко) не е добре !!!!!!!!!!!!!!!!!
Тъкмо таралежа ще ти лови змии, до колкото съм запознат таралежите змиите ги морят.
Змиите също са полезни. Скакалци и друга гад, много мишки унищожават. Гущерите се хранят главно с насекоми. Тази година край доматите се присламчи и голям зелен горски гущер. Ама не ще да позира, гадината!
Noke, бе то аз с мента уж кръстосвах, да дам по-богат аромат, пък и за чай зимата да стават. Ама нещо не се получи.
Но пак мога да кандидатствам пред Нобеловата комисия за генетични постижения.
А диви животни и в София има много. Преди доста години дори имаше лисиче семейство край гара София-север. А пък сега с тези занемарени сгради и парцели, пълни с буреняк, вероятно са повече. Природата не търпи празно място.
Наскоро бе гласуването за избор на птица за символ на София. Там пишеше колко вида птици са регистрирани в столицата. Не запомних числото, но не бе никак малко.
Преди месец и нещо, в тополите край реката, от изгрев докъм обяд някаква птица вдигаше страшен джангър - точно като в тропическа гора. За първи път чувам край мен подобни звуци. Вероятно някакъв гласовит папагал. Няколко дни се канех да ида да погледна, че крещеше от високо, в гъстото. И докато се наканя, млъкна. Вероятно белката го бе докопала.
Доста птици се мяркат в градината, включително прелетни. Само синигерите са 3-4 вида. Зимата, заради тежкото време, довтасаха и типично горски птици.
Но тази година е постно откъм птици. Преди имах 4 славееви гнезда, сега само едно бе активно.