Един от онези протяжни дни, в които всичко е като лавина. Цял ден приготвяш храна за безброй животни, приемаш нови и нови животни за доотглеждане, намерени от хора, телефонът звъни непрекъснато... Тъкмо почнеш да храниш, слагаш ръкавици, омърляш се с месо и червеи и телефонът звънне и айде пак сваляй ръкавици, за да говориш по телефона - поредният сигнал вече лети към теб и има нужда от твоето внимание... На целия ужас обаждания от типа "Аз знам, че Вие сте просто един координатор и стоите на бюро, но дали бихте могли да ми кажете....?", а ти преглъщаш с пълно изтощение и промълвяваш "Кажете как мога да Ви помогна?"...
При това положение работата на компютър е нещо далечно и твърде невъзможно, но разбира се, хората, които ти звънят и пишат в съобщения във Фейсбук, няма как да го знаят. ..
Вече късно вечерта сядам за малко на компютъра да пия за 5 минути поредното кафе и виждам, че са тагнали Дивите Животни в някакви коментари. Зачитам се и виждам, че жена е намерила в района на НДК малко пиле, което смята за хищно, но понеже е била с бебе, не е могла да прибере и го е оставила там в тревата. Има снимка, а на нея мънинко алпийско бързолетче в лошо състояние, паднало на земята. Публикацията е от преди 2 часа и може би всичко е загубено, защото за 2 часа на земята котките вече ще са се погрижили да няма пиле...
В коментарите пише, че жената е звъняла на Дивите Животни, но никой не е вдигнал. Поглеждам телефона - само 2 пропуснати и неотговорени обаждания от 30+ и вероятно едното е било точно от тази жена... Толкова ме е яд, отвратително ми е, че заради едно обаждане, на което не съм имала сили да отговоря, пиленцето вероятно е загинало!
Все пак, решена съм да търся начин, защото някъде в мен тлее надежда, че може би не е съвсем късно, трябва да разбера... Веднага пиша на жената, постнала снимката, и на моята приятелка Фани, която е тагнала Дивите Животни. Двата разговора вървят паралелно:
Разговорът с жената, която е постнала снимката:
Falconess Bg
Здравейте. Птицата е насекомоядна, не хищна, бебе е. Там ли я оставихте?
М.Т.
знам, че е бебе
ами да, аз бях с моето бебе и нямаше как да я взема
Falconess Bg
преди колко време?
М.Т.
но я поставихме на тревата в една кутия
.... това можахме да сторим за нея
Falconess Bg
можете ли да посочите точно мястото?
М.Т.
ми около 20:00
секунда
ъгъла на шандор петьофи и витошка
Falconess Bg
ок
каква е кутията
М.Т.
ммммм ниска, без капак..... май от вафли беше
Falconess Bg
цвят?
М.Т.
шарена
Falconess Bg
в тревата ли е
М.Т.
да
ако сте с гръб към НДК се пада левият тротоар
Falconess Bg
добре, отива човек да го търси
аз съм Любомила от Дивите Животни
Fani Horn
сега ще питам иван, той е с колело
Falconess Bg
ок
Fani Horn
как ще търси бързолет в тъмното, направо не знам
Falconess Bg
оставили са го вкутия
Fani Horn
казаха ли къде?
Falconess Bg
може да е още там ако котките не са си свършили работата
Шандор Петьофи и Витошка
Fani Horn
о, боже мой. а къде да го занесе? у нас ли?
Falconess Bg
да
или ще се уговорим, ако Вяра може дадойде
да вземе от някъде
но сега е спешно
ниска кутия без капак шарена
като си с гръб към НДК е левият тротоар
Falconess Bg
кутията е втревата
Fani Horn
трябва да знам с какво да го храня
ок
Falconess Bg
добре
вода първо
Fani Horn
ок
Falconess Bg
после ще мислим
Fani Horn
намерил го е
извън кутията
сега ще го хване
доста е изтощено явно
Редник Утро веднага бе взет при Дивите Животни, защото състоянието му беше критично - изключително слаб и обезводнен, хлътнали очи, които дори не се отварят. Малкият е бил в това състояние, когато е паднал и точно заради него е паднал, всъщност. Няма да разберем защо не са го хранили достатъчно родителите му.
Редник Утро беше обезумял от глад и каквото се докоснеше до главата му се опитваше да погълне. След течните витамини и малкото количество храна първоначално, защото гладувало животно не трябва да се натъпква с храна, редник Утро заспа, а до него аз стоях и се чудех дали ще има утре за него, дали ще се събуди...
Утрото дойде, а с него и Утро отвори очичките си