От: ИНФО ЗА ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Не разбрах защо при "не губят стойността си" - го вземаш буквално ? след като съм ти дал сравнителни примери.
За златото къде писах ,че си губи стойността ? ти четеш ли изобщо или просто е така прехвърли 1-2 реда хвана се за нещо и дай да пишем
2ро за Варна - можем да спорим доста ако искаш и мога да те убедя ,че във всеки квартал във Варна се строи и се продават повече от 60% от новите жилища до етап АКТ14 за А15 остават само непредпочитаните апартаменти . Дъното на градските жилища във Варна удари дъното 2012 . 2013 има ръст , 2014 година още по-голям .
За банковата система си прав , но банките опитват да намалят процента ,защото ако пуснат тези всички жилища на пазара ще стане лошо не за друг , а за самите тях и аз и ти го знаем . Така ,че този проблем се бори по 1 или друг начин . Те и без това голяма част от жилищата им са пазара при ЧСИ , е ? цените да не паднаха . Дай да говорим по-сериозно и точно сега като живнаха малко ипотеките , сакън тея 20% ... ще се върнат в 1 клас
Само 1 съвет - уважавам мнението ти , личи си че имаш знания но не прави политически прочити на текстовете ми от рода "ама глей ся не си прав , аз ще ти кажа как са нещата " ако искаш вземи и си пиши твоята тема .
Поздрави !
В момента виждам, че си писал, че не губи стойност - така, че явно е станало недороазумение, за което се извинявам!
Кажи ми, в Чайка примерно(мога да ти кажа за два, които ги почнаха преди години и като цяло това е за квартала - около 5-та езикова и МГ са) колко блока се строят и или пък в широк център - и околията . Няма много поради простата причина място няма за строителство, защото се презастрой, а има и такива, който в момента си стоят с табелите продава/под наем, на ваши конкурентни брокер) - има строителство в периферията и то тук там. Примерно мой приятел купи миналата година, апартамент в строяща се сграда на 2-3 етаж като бяха, сега вече отиват към акт 14, намира се точно на Гранд мола с изглед към гробищата. Цените бяха много добри, строителя си бе сложил малък марж, но и цената не бе голяма заради локацията и други фактори, вярно че няма място за нови купувачи. Друг приятел плаща наем 5 стотака зад окръжна в нова сгарада под ХеИ, 6 етажна знаеш къв гъч е там - та сградата е половината е за продажба, другата за наем - като гледам колко е заета я имаше 30% я не. е За дъното си прав.
Варненци спряха да купуват жилища
В момента имам наблюдения да се пускат блокове в експолатация, но строителството е епизодично - около 100 нови разрешения за малки сгради за полугодието по данни от арх. отдел на Община Варна!
Банките препродадоха и замаскираха тези активи към 3-ти страни - създадоха си свои АДСИЦ-и и им препродадоха кредита, а други правят и други врътки, но не е темата сега. 20% от кредити са лоши и проблемни, още няма никаква вълна. А ако стане вълна на продажби ще свалят цените и тук няма да е за банките проблем! А кредитирането не знам колко е живнало, като лихвите на новите ипотечни спадат(защото няма търсене), а кредитирането е пак на ниво от преди 1 година(защото няма допълнителна норма търсене).
Пределно добре знаеш, че 80% от купувачите са руснаците на пазара и ако не бяха те още по тежко щеше да вие, но и няколко стотин препродажби за месеци от руснаците, не е кой знай какво и ти пак го знаеш това.
А опонирах не случайно, защото говорим инвестиция, а в началото се предлагат емоционални връзки и общо инфо - и писах как да мериш инвестицията си и то чрез реални способи. Това, което пише за инвестиция, е чиста спекулативна дейност - знаеш, за инвестицията ти трябва гарантиране на главницата, в лонг терм и да се генерира ползи, една спекулативна врътка купувам и препродавам е именно спекула да не се окаже, че няма кой ти купи после имота (това бе и послената фаза на НИ балона през 2008 спекуланте), малко по различно от инвестиране. Не случайно всички големи инвеститори напуснаха пазара, а банките се чудят какво да правят тези НИ, единствените играчи са дребни или пък се играе с индустриални НИ, там знаеш 120 милки се оценява пазара за годината. Чакам да пишеш за наемите и най-накрая за инвестирането, че ми е интересно един брокер, който има коренно различни стимули, от един инвеститор, какви тактики и стратегии и подходи и модели за оценки ще даде.
Имам въпрос, може ли да ми пишеш на ЛС отговора - към кого работиш, защото с тази тема и писания измиваш срама, който самите пишман брокери създадоха през годините, а и имам определен интерес към НИ!