От: Избор на лаптоп
УСАФ специално за АМД-тата от това поколение за което говориш имам наблюдения да греят по малко от аналогичните Интели - това че дъното грее е проблем в дъното а не проблем в процесора - На мой познат с Интел дъното си грееше от самото начало и от фирмата отказаха да му го сменят докато не изгоря.
Интел дръпнаха с топлината в последните 4-5 години преди това и те си грееха като котлони в нас още ми се мота една Тошиба с 2.8Д селерон която е невъзможно да сложиш върху крак.
Принципно повече греещи са AMD от колкото INTEL, това ми го доказва практиката и опита ми в PC-сервизите в които бачках преди. Най често с проблеми при нас са идвали клиенти с AMD, предимно с греенето! Всички колеги които познавам от PC-сервизите, ненапразно им казват котлони на ATHLON, хем има рима, хем си има ясна причина да е така. На твоя познат дъното което е греело, сигурен съм че е GIGABYTE, защо тази серия дъна действително е давала проблем с греенето. Цяла книга мога да напиша, направо бестселър точно за практиката ми натрупана в PC-сервизите именно за AMD
Сега в последните 4-5 години може и някои дъна от INTEL да греят повечко от колкото преди, но да ми говориш че и преди това INTEL са греели едва ли не повече от AMD... тук може доста да поспорим
Питай други хора работещи в сервизи - ще потвърдят същото! Точно за AMD кутията ненапразно я правят като скара - навсякъде с отвори, къде от двете страни, къде отзад с два вентилатора, отпред също, отвори предвидени да се слагат вентилатори с цел да се подобри охлаждането иначе...
А съвсем различен стои въпроса с качеството на AMD и INTEL, гледах документален филм в две части, как произвеждат едните и другите. Значи след производството на INTEL, самото PC го вкарват в една лаборатория и го чака една армия от учени, и започват да го подлагат на всякакви тестове, ама яки стрес-тестове с професионални стендове и какво ли не като апаратура, и гледат кой елемент ще се издъни! И ако някъде даде дефект, веднага се описва и айде обратно в завода за корекция, и след това отново тест до като покаже отлични резултати. Теста продължава няколко месеца между другото.
А за AMD теста какъв е ? Дори не бях предполагал че това може да се нарече тест, до като не го видях с очите си по филма който гледах. Значи след производството на PC-то, изобщо не се занимават да го тестват в лаборатории, а само го включват в тока, и гледат дали има ток, дали тръгва машинката, и айде на пазара! Звучи гадно и аматьорско нали ? Това е истината.
Филма е правен 2011 г. между другото! Сега сами си обяснете защо по принцип INTEL са по скъпи от AMD, и винаги цените им са надути, а AMD са евтинки и "на сметка". Обяснението е пределно ясно! Ама не ми е работа още да ги раздухвам бакиите им, че хората хептен ще спрат да купуват AMD.