От: От: Изглежда ли ви познато?
И сега се приема един закон за % стоки от български производители, които трябва да се предлагат в тези вериги и всички ще сме доволни
Иначе знам, че ги има, проблемът е, че има и от другите и то на доста неприятни места (бутнали са някой лев тук и там, явно).
Супер готов ли си да плащаш двойно за някой стоки?
А иначе ние не живеем в свободен пазар, за да го има не трябва да има:
- мито
- нетарфни ограничения
- различни стандарти, изисквания и т.н
- субсидии
Като ги няма тогава ще си говорим пазар.
Когато кажеш определен % да са от БГ производители - веднага ти казвам че големите производители ще се сгушат в картелно споразумение, защото закона казва, трябва Х процента БГ стоки - това си е пак защита и не свободен пазар.
Това което дава като основни плюсове е специализацията на една икономика, там където е силна - да разпределя по най-добрия ефективен начин ресурсите и да търгува с другите страни.
Когато всяка една страна се специализира там където е силна - се увеличава общата производителност и общите ползи - защото когато има търговия от специализацията двете страни са печеливши! Другото силно е че при свободен пазар се морят всички монополи.
За протокола проблема не е във веригите, а в ниската производителност и мързел
А и като искаш винаги можеш пазариш в нашите вериги, но и там не е сравнително голям процента на наши стоки - и това не е щото веригите са лоши, а щото хората не търсят БГ.
Аз винаги купувам БГ, но ако е качествено и ми хареса - не купувам стоки, който са по-некачествени от вноса и на по скъпа цена! За протокола, последните месеци все повече и повече БГ стоки купуваме и то храни и то от големите вериги Кауфланд и Метро, също така и от местните квартални магазини. Не си мисли, че хората си дават парите на вятъра, особенно във времена на кризи - колкото и да искат БГ, като дойде евтин внос него купуват!
Само се сети в момента еднвам се вързват двата края, ако направиш протекционализъм и то хората няма могат потребяват и това, което сега потребяват.
Все едно да забраним никой да не работи с индийци и пакистанци, а само с БГ компании
Или пък да даваме 100 лв за привлечен 1к фена във ФБ, за да има храна някой бизнес, вместо да купим на колегите пакет за 10к фена за 100 кинта.