От: Какво ме накара да се опитам да стана предприемач
Част 3 - Фейсбук, Фейсбук спам и пак Фейсбук
И така, продължавахме да си работим сайтовете, да развиваме страниците си и прочее. Докато един ден моя приятел с голямата страница не видя цветните квадратчета.
Преди да разкажа за тях, искам да помоля предварително хората четящи разказите ми, да спестят нравоучителните си коментари. За мен фейсбук е една експлоатираща човешките чувства платформа, която прави милиарди долари от човешката суета и личната информация на потребителите си. Така че, спрямо нея - нямам скрупули, защото черните/сивите техники са начинът да направиш нещо без пари. В момента не използвам никакви подобни техники, защото съм видял че рискът е неприемлив, но преди две години нещата стояха по различен начин.За човек почнал с нулев капитал, нямаш друг избор. А вредите, които "нанасяш" са по-скоро имагинерни, т.е. няма разлика между това дали ще присъединиш някой без той да знае или фейсбук ще му набута реклама в нюзфийда. Та така, голямата страница започна да бълва спамове и от това направихме много малки странички. По това време този вид лайкджакинг (така се нарича) беше станал хит и адски много хора го правеха, та чак имаше доброволни формирования за борба срещу спама от хора наричащи се "фейсбук полицаи", които се организираха за да докладват спам страниците и да пазят фейсбук "чист", все едно не става въпрос за маркетинг платформа, а за нещо, което е тяхна собственост. Аз съм убеден, че фейсбук знаеха за тези схеми, защото съм имал случаи, в които се трие аватар на такава страница, а самата страница не се закача. От десетки страници, единствено една беше изтрита и то заради името. Освен това, никъде в условията на фейсбук нямаше забрана да се използват лайк бутоните по този начин. Е, правихме каквото правихме с тези бутони и след като развихме фен базта, те останаха в историята. Не съжалявам, нито крия че съм правил тези неща, това беше единственият начин да правиш нещо полулегално и да се развиваш без ресурс.
Вече беше станала пролетта на 2011 мисля, когато изнамерих един видео скрипт, който беше клонинг на един френски сайт поразяващ с големия си трафик - нонстоп по 2-3 хиляди човека си висяха на него. Този скрипт искаше споделяне на клипа, за да можеш да го изгледаш. Пак се експлоатираше най-слабата човешка страна - любопитството. Та, купихме го ние от някакъв индиец и направихме такъв сайт. Трафикът беше доста добър. След това ни хрумна да сменим шеър бутона с лайк и направихме такъв бум, че хората чак почнаха да пишат плъгини, които да премахват защитата на клипчетата. Но и това не беше нелегално, защото бутонът дори не беше скрит - потребителят сам избираше дали да цъкен или не, но пусто любопитство. Сайтът правеше зверски трафик, стигал е до 200 000 уникални на ден. Водил съм спорове дори с хора, които пишеха против тази модификация, но просто нямаше какво да кажат. Пишеха на фейсбук, пускаха теми във фб форумите - нямаше никаква реакция от страна на мрежата. Това продължи 3-4 месеца, в които натрупахме някакъв капитал заради големия трафик. Също така бяхме сложили и фейсбук лайк кутия в сайта и без да лъжем някой, страницата стана 200 000 човека за десет дни. И до днес си я има и е доста активна
Интересното, което позволяваше тогава фейсбук е създаването на специални скрити от обикновените потребители страници, които се получават когато някой хареса даден пост. С видеотата и тази модификация, никому неизвестна, успяхме да направим огромен брой от 20 до 100 000-ни страници. Хората не можеха лесно да ги отхаресват, защото когато се цъкнеше на името на страницата не водеше до фейсбук страница, а до външния сайт. Всяко нещо обаче си има начало и край, след 3тия месец трафикът не беше както преди, започнаха да се появяват разни копия на нашия сайт (izgledai.me му беше домейна за любопитните) и решихме, че вече си имаме стабилна фен база, която можем да използваме без защитата. Съответно махнахме лайк бутона от сайта и хората бяха доволни.
Следващите няколко месеца, започнахме да мислим за английските пазари и да се опитваме да намерим страници. За това обаче в следващата част на разказа.
Изводите от тази част:
- Ако работиш без капитал, понякога не е лошо да използваш и блекхет/сиви техники. Трябва обаче да знаеш какво правиш и кога да спреш.
- Не се вживявай прекалено много в социалните мрежи, не трябва да те интересува толкова мнението на хората, колкото резултатите които постигаш. Социалните мрежи не са реалния живот, а просто инструмент за правене на пари.
- Интересувай се от бранша, виждай новостите, ако работиш на локален пазар, опитай се да бъдеш първи. Тези, които са първи - печелят, имитаторите са просто имитатори.
- Адсенс плащат доста добре, а Фейсбук е машина за трафик.