От: Как виждате икономиката на България през 2012 г.?
Аз пък мисля, че от едно известно време икономиката ни не е нито от най-ефективните, нито от най-прогревисните. Не се стимулира, даже напротив - пречи се на малкия и среден бизнес. А в повечето случаи големият се пази от правителството, защото реално те са част от големите данъци идващи в хазанта. Но практиката говори съвсем друго - малкият и среден бизнес са с доста по-голям % от всеки голям. За това е редно държавата, ако иска да има пари от данъци, акцизи, лицензи и прочие, да започне да дава живот на всеки един бизнес - всяка единици допринася за икономиката. Дали ще е голям мобилен оператор или няколко хиляди сергии с плодове и зеленчуци, мисля, че разлика не трябва да се прави. Една стабилна икономика трябва да има добре изградени правила за всеки, и вече в детайли за всеки отделен бранш.
Факт е, че през последните, да не кажа повече от 10, години икономиката ни яко се опитва да пробие, до някъде успява, но като цяло седи на стенд бай режим. Не за друго, а защото има адски много фактори да е така: калпави управляващи, защитаване на интереси на определени бизнесмени, нелоялна конкуренция, монопол, неясни закони и наредби, загубена бюрокращина, мутренска обстановка и мутренски начин на водене на бизнеса, никакви адекватни регулаторни органи. Сигурно има и други, но като цяло това е реалността. Имаме голям късмет, че компании като HP, IBM и подобни са избегнали тази отровна среда и някак са се справили с това, да имат бизнес тук. Ако не бяха, според тях и икономистите, ниските данъци и евтината работна ръка, май нямаше да имаме голям шанс на видим някой големец тук. Все пак кой ще се занимава с пазар от 8 млн. души като на полувината или по-голямата част трудно би им продал нещо, поради финансовите им възможностти.
И колкото повече икономиката - говоря за частния сектор, се меша с политиката - говоря за участия във фирми, гласуване на закони на база определени интереси, толкова повече ще си я затриваме и нищо няма да излезне. Питалили сте се защо не сме конкурентни последно време на световния пазар? Имаме едно кисело мляко; билки; туризъм, който ще замре заради тънките оферти на Турция, Гърция и такива интересни дестинации; някоя друг волт метаме на съседите и ако пропускам нещо, извинете ме, и това е. Сега почнахме и коли да правим, които не само изглеждат евтино, но и звучат така. Аз лично се радвам на този факт, но все се надявам поне Mеrcedes да дойдат, както направи в Румъния.
Да не говоря за селяндурщината, която цари във всяка бг фирма и компания. В повечето случаи шефа е някакво комплексарче, което не би инвестирал 2-3К в сайт, а би си купил BMW X5 за 100К лева, за да се знае, че е шеф. Това не е лидер, това е обикновен консуматор и всичките така са възпитани за жалост. Не всичките, но %-та е толкова голям, че всеки може да си позволи да каже "всичките". Страшно е. Евалата му правех на моя шеф, при него дилемата беше - да си купя ли джип или да си отворя офис в Сърбия. Естествено постъпи като истински бизнесмен. За което винаги ще го хваля и ще му се възхищавам. Има и такива дето грам не знаят какво правят на даденото си място и пак парадират да са добри. Това е вътре в цялата икономическа картинка. За да се придобие обща представа не само за общите, но и за детайлните сюжети.
Ако трябва да говоря за служителите, ще трябва да отделим една цяла секция тук във форума. Там също положението не е никак добре. Вижте кой как работи и ще прецените, защо повечето бизнеси се задоволяват с малък ръст. Лично съм виждал как от 8 часов работен ден един пич седя около 4 часа във facebook. Изключение правеха малко служители, които не мрънкаха, че им било ниско заплащането. Че е ниско ниско е, но и те по нищо не показват, че заслужават по-високо. Като ти е ниско, пробвай другаде. Ако си така и там, кофти работа за самият работодател. Но като гледма и те как водят бизнес, направо не знам кой да обвинявам с некадърност и мързел.
Това е в общи линии нашата рода икономика. Чисто чудо е, че и ръст имаме.
Гласувах положително, защото уж наложения ни контрол от Европа се предполага тези неща да се намалят %-това и в последствие да изчезнат, но май малко съм се подлъгал. Ако на хората им беше някак си жераво от вътре да искат повече и да печелят повече, то най-малкото този форум щеше са се пука по шевовете. За жалост не е така. В америка е практика това. Не практика, но често срещано, така да го кажа. Мъжът има работа и кариера, но и хоби. С времето някои по-предприемчиви започват да пишат книги за хобите си, други блогват регулярно, четвърти дават насоки на определена аудитория. Един вид човек се развива, независимо за какво става дума. Тук хобито на повечето е пиене, е**не и хектване.