Здравейте, нов съм и все още чета без да съм купувал или продавал домейни. Имам няколко въпроса и се надявам да ми помогнете.
1. Ако има регистриран домейн или търговска марка prodesign може ли аз да регистрирам prodesigns ? Дали може да ме съдят или вземат домейна ? Също така, ако искам да регистрирам домейни като webdesign.com, webdevelop.com, fintechshop.com, goodjob.com, findjob.com
и тнт. тези отделни думи като Design, fitech, job, се използват 100% с подомни домейни или търговски марки например има developweb.com или fitechstore, fintechnews и подобни. И ако регистрирам домейн с подобни известни думи само дето има + S в края или са разменени думите или понякога не двете но едната съвпада с търговска марка или домейн дали мога да имам проблеми ? Дали могат да ми ги вземат или да ме съдят ? То е ясно, че няма да използвам думи като google, microsoft и тнт, но ако използвам общи думи и ги комбинирам например newphone, newhome, и ако има подобни търговски марки, фирми, домейни може ли да ми вземат домейна или съдят ?
2. Къде проверярвате за регистрирани търговски марки ? trademark247, uspto? други места ?
Някакви съвети и насоки към този въпрос, че да не си навляка проблеми ?
Преди малко четох, че например, ако регистрирам домейн с думата apple и ако продавам телефони ще е нарушение и може да ме съдят, но ако продавам домейн с думата apple, но вътре се продават ябълки няма да бъде нарушение. В такъв случай може ли да имам проблем с авторското право при регистрация на домейн с цел продажба тъй като аз нямам никакъв сайт на този домейн. И проблема не е ли в това как собственика на домейна ще го използва след това ? Тоест може да си регистрирам домейни без проблем естествено да не съдържат очевидни думи като google, microsoft, youtube и тнт. говоря за съчетание на думи като по-горе gaminglaptop, webdeisgn , furnitureshop и подобни. ?
@dnc @SmartBusiness @sedo и другите с опит да не изброявам всички може ли да дадете съвет ?