@webstil даже сега има и по-добри оферти спрямо март 2020.
@metaverse сега се замислих, че чак ми стана интересно, толко ли те бива в трейдовете, че си зелен тая година, след като всичко е леща?
Само от tesla си под водата 50к спрямо началото на годината, за другите ти позиции не знам, ама и Apple е надолу, пък NVDA да не говорим.
За дългото нямам предвид, че съм зелен от началото на годината, а като цяло, защото все пак това ме интересува. Позициите ми освен допълнителните покупки не са от тази година и този шум там изобщо не ми дреме. Ако много падне имам марджин, но в това портфолио не смея да го пипам. Искам да имам BP ако настане много голям хаос за да се възползвам тогава.
В трейдърското портфолио съм си на плюс, защото се движа с пазара. Бях пускал в друга тема реализираното този месец до тук. Естествено без грешните позиции щеше да е много по-добре, но няма как. Шорта на Crowdstrike ме върна много назад.
Също ще ти обясня за може би 4-ти път? Имаш как да се защитиш от спадове. Covered Call опцията при дълга позиция е хедж срещу спад.
Нямаш извинение да не продаваш опции за да се защитиш от спад освен ако не е някоя компания забита в 3-та глуха, която няма ликвидност. Ъм, HIMX е такава. Или ако е прекалено нестабилна дори на седмични пероди.
1. TSLA при 0.05 делта (това е 5% шанс) седмичната по едно време беше около $300-$500. Сега е малко по-слабо около $200. Месечни не пускам, защото има навика да се движи с 20-30% на месец.
2. 5% делта е все едно до другия петък да иде от $700 на $900. Няма как да стане освен около отчет.
3. AAPL не пипам Covered Calls защото ми е първата акция и съм суеверен.
4. NVDA има слаба IV, но и там излиза $30-$50 на седмица.
Ето пример с AAPL. Седмичен контракт със страйк $152.5 с 15% шанс ти е $100, а спреда си е почти никакъв.
Друг вариант за хедж е да шортиш компания от същия сектор. Например ако си long TSLA да шортиш с опции LCID и така ставаш делта неутрален. Може и чист шорт ама там имат навика да променят изискванията и таксите.