Е аз не говоря за кеша, а че без шорт позиция или дори long позиция си е мега рисковано при потъване да те изтръскат като круша.
Пропускаш нещо много важно - не бих отворил put позиция ако не съм ОК да притежавам акцията за много дълго време. Т.е. не избирам акциите просто за премиума. Това съм го обяснявал вече
.
Понякога използвам put ако очаквам спад и искам да си купя нещо “на промоция”.
Това е и причината колелото да е добра комбина за дивидентно портфолио - ако те асайне не ти дреме, защото си я стискаш и ти снася дивидент + премиума от put и после от covered calls.
Минус е, че обикновено тези имат по-малко премиум, защото имат ниска волатилност. Не е като Тесла или Софи, където съм взимал по $200-$300 за един седмичен контракт с 0.2 Делта.
Но пък има много по-малко риск и на практика удвоява-утроява дивидента стига да избереш подходяща Делта и да не ги изтървеш ако не ти се продава.
Реално никой не те кара да чакаш контракта докрай. Аз често затварям на 30% профит.
Ако има шанс и не желая асайневане ролвам напред във времето. Това се прави в последния ден от контракта за да остава най-малко Тета (време). Ако е нужно с друг страйк.
Edit: има и още един вариант, който ми харесва. Понеже споменах Тета.
Използва месечни опции вместо седмични.
- При седмичните общо взето трябва да нацелиш посоката и нямаш много мегдан за поправка. Ако сбъркаш или поемаш асайнването или трябва да ролваш.
- При месечните понеже имаш много време дори позицията да тръгне срещу теб пак можеш да си отгоре с печалба. Нарича се Theta farm.
Отново минус е, че месечните имат по-малко премиум, но и рисковете са по-малко. Както с всичко в живота.
И да напомня, че става въпрос само за продаване на опции с цел генериране на страничен доход. Не съм стигнал до нивото да купувам 0dte yolo за SPY или TSLA.