Здраве да е. То старият компютър и без това за нищо не ставаКопайте, копайте, скоро ще си купувате нови компютри
Здраве да е. То старият компютър и без това за нищо не ставаКопайте, копайте, скоро ще си купувате нови компютри
Някой ще каже ли дали са измамници?
С MinerGate досега не съм имал проблеми с тях. Ползвал съм и CoinHive, но те прибират 30% от изкопаното за тях си.
Темата е стара, но искам да попитам, някой занимава ли се с копаене на крипто и заслужава ли си инвестиция от 20 хиляди лева за риг и дали ще може да се върне тази инвестиция, защото реално си е някакъв пасивен доход и като се започне може да се инвестира и повече с времето.
Четох, че в Турция масово се търгува с крипто заради спадът на лирата и реших да повдигна темата, ако някой даде съвет ще е супер.
Не се занимаваш или не си заслужава?Не
Изчислил съм го и за година се очаква да си избие парите и другото да е чиста печалба. Има и българска компания която ги продава с гаранция 2 години на всички части, тех. поддръжка и общо взето всичко нужно.Преди време и аз обмислях да сглобявам цял риг. Копая XMR с процесори и понякога ETH със видео карти, които тествам.
Дали ще ти е рентабилно зависи от ROI на рига. Какъв хеш ти дава с текущата конфигурация с това, което копаеш? От там си изчисли след колко време ще си избие парите.
За повечето чисто нови карти ROI е 250-300 дни https://woolypooly.com/en/best-gpu-for-mining. Колкото по-стари, толкова по-бавно. Но пък веднъж изплати ли се останалото е чист пасивен доход (минус разходите за ток и Интернет). Компании като https://hut8mining.com/ имат ригове на по над 5г. които все още са рентабилни.
Тогава изчислих, че за мен е по-добре да вкарам тези пари в стоковия пазар в крипто компании като HUT8, RIOT, MARA, HIVE, TSLA (да, Tesla има доста BTC) и др. Exposure-a е много близък до това да копаеш. В същото време мога по всяко време да се откажа и да продам акциите. До като ако имам риг ще трябва да го поддържам и да губя време да търся някой да го купува.
Също може директно в BTC/ETH, не акции.
На мен не ми допада идеята да чакам 300 или дори 200 дни. Ако мислиш да го купуваш добре си направи сметките, защото има къде-къде по-добри начини за инвестиция.
Не се занимаваш или не си заслужава?
Изчислил съм го и за година се очаква да си избие парите и другото да е чиста печалба. Има и българска компания която ги продава с гаранция 2 години на всички части, тех. поддръжка и общо взето всичко нужно.