Разбира се че може, най-малкото е да бъде пример !
В днешно време родителите или възрастните са по- лош пример от децата и там е проблема. Няма как децата да са по- добри , като виждат простотията у възрастните и я считат за нормално и израстват с нея. Проблема сме ние а не децата!
А какво правя аз, ами различни неща. Като например последно беше да взема една торба цимент и да запълня 3 дупки на улицата на която живея. Да взема моторния тример и да окося разни общински площи на около за да е по красиво и да не пълзят гадини да хапят децата а не да мрънкам че общината не правела нищо. Че и комшии се включиха да оберат тревички и ми стана хубаво. След като направих инициатива с деца да съберем боклуците от детска площадка и видях как включило се дете се скара на майка си че хвърлила найлонова опаковка зад пейката а коша е на 3 метра от нея ми оправда целия труд.
И като каза " Като гледам и най-малките поколения никаква позитивна промяна в манталитета се не вижда." За това попитах какво правиш в тази посока за да ги промениш ?
Аз съм израснал във времена, когато ако си дете и комшията те види че пушиш, първо ще ти вземе цигарите и ще ти тегли един бой ами ще каже и на вашите та и те да ти теглят още един бой след това. А не да ги възпитават по джендърски или да казва како можел да направи сам човек ... Слабите хора създават трудни времена момче. Изхвърлете си телевизорите и стъпете на земята и бъдете хора!
Одобрявам го, това са дребни хубави неща, но те наистина не променят по-голямата картина. Нищо не показва, че самоинициативата променя нещо, и че малките добри примери, ще направят някакъв ефект на пеперудата, да кажем. Не знам, как ще го приемеш, но такива неща дори ги забравям, но сега като го спомена, аз например съм пробвал да изчистя с лопата малък паркинг от сняг и случайно мина някакъв багер и като ме видя ми свирна и го изрина целия за 5 минути. Това е някаква емпатия и порив на съпричастност. Но и непланирана "демонстрация" какво може да направи един човек с лопата за ринене на сняг и какво може да направи един човек с багер. Добре, и какво следва? Нищо съществено, освен малко лично удовлетворение.
Всъщност, дори могат да ти направят проблем, че ти си запълвал дупки. Исках да поставя самоинициативно предупредителна табела, за много опасна дупка на второстепенен път , за което де факто също биха могли да ми направят проблем и то голям. И всъщност щях да го направя, но не остана време, и минавам рядко оттам, а и имах притеснения, че тази табела би могла да навреди, щото щеше да е вид самоделка и да се приеме за заблуда. Два-три месеца по-късно, някой беше надраскал със спрей "опасна дупка" на пътя, което на мен ми се стори по-опасно, защото беше написано на 1 метър от дупката, а още няколко месеца по-късно тази дупка някой друг я беше запълнил с цимент. Дотолкова-доколкото да е малко опасна.
Миналата година в труден момент отдадох енергия, пари и желание с една абсолютно анонимна лична кампанийка да поставя хранителни продукти за наистина нуждаещите се. Не знам какво стана с това, дали наистина някой, който наистина е имал питаеща нужда или са го изяли птиците, или просто са ги изхвърлили.
Лошите неща са много по-възприемчиви, много по-бързо се разпространяват и набират привърженици.
Малките добри примери на 1% от хората може да окажат ефект и да привлекат, например, още 5%, но в крайна сметка се размиват. Остават като единични случаи и дори да ги умножиш по 1000 те не набират скорост, не се приближават към това, което се нарича критична маса.
Не ти се правя на важен, но чувал ли си това? - "рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката"? Какво, ще чистиш когато вече е вмирисано?
Поддържа се един минимален екзистенц минимум за да не би нещата да станат наистина тотално неспасяеми, което е много важно, но с годините сякаш става по-зле.
Не виждам с какво, това че българчета печелят състезания, олимпиади променя нещо. Те са ги печелили и преди години. Ако всичко това променя манталитета на българите, може би след един век ще има някаква позитивна промяна.