Ех, приятелю, колко си наивен. Намаляваш вредните съставки до нормата - нямаш данък, но крайният продукт се оскъпява, при това доста над данъка. Тези вредни съставки за какво, мислите, се слагат - защото е по-евтино, разбира се. Вредните съставки трябва да бъдат заменени с качествени, които оскъпяват крайния продукт. От своя страна качествените съставки са по-нетрайни, т.е. увелива се нереализираната продукция. Отделно, качественото производство изисква качествени технологии и качествени кадри - допълнителни разходи. Кой ще я плати тази цена?
Този данък е абсолютна недомислица на един болен мозък и единствено стимулира производителите да икономисват още повече от качеството, за да компенсират наложения данък и да свалят крайната цена!
Спортните площадки, физкултурните салони и подобраването на храненето в училищата са приоритетна грижа на държавата при всички положения. Това, че опитват да свържат финансирането им с този малоумен данък, е проява на крайно извратен популизъм.
Я да видим каква е логиката. Дай да обложим вредните храни, за да станат по-скъпи и бедните хора да не могат да си ги купуват? Смисъл, като вредните храни станат по-скъпи, хубавите храни ще станат ли по-евтини? Аз примерно мога да си позволя нормална храна и ми е все тая, че неща които не консумирам така или иначе ще поскъпнат. Но бабичката, с мизерната и пенсия, която яде боклуците от кауфланд дали няма да го усети? Ти смяташ ли наистина, че нещо като стане малко по-скъпо няма да е достъпно за децата? Че аз като бях ученик цигарите бяха 60-80 стотинки, сега са 5 лв. Не съм забелязал пушещите ученици да са намалели :wink:Абе, всеки иска качествена храна... но сега пък ако може и да е евтина. Няма угодия, какво предпочиташ - качествено и скъпо или евтино и вредно? В 11 европейски държави, има различни механизми за допълнително финансово облагане на вредни вещества - Франция, Ирландия, Финландия, Холандия, Хърватия, Латвия и тн. Смъртността на българите в активна възраст е с 50% по-висока от средното в Европа. България е на второ място след Холандия по употреба на енергийни напитки от деца. Идеята е тези неща да станат по-недосътни основно за децата.
В Унгария това работи и има 20% спад на потреблението на храни с вредни съставки. Ясно е че няма всичко да се оправи и да заживеем перфектно но пак е опит да се промени нещо към по-добро.
каза министър ГорановАко нищо не се събере от този закон, това ще е добрата история. Ако от него няма постъпления, означава, че е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно
Лошото е, че има хора, които им вярват. Акълът ми не го побира това, как можеш да се хващаш на подобна евтина пропаганда.Отсега ви казвам, тази простотия се прави не за да се помогне на някого в България, а за да има в портфолиото за следващите избори някакви "реформи". Само че това е имитация на реформи. Има много по-важни неща, а те се занимават с демагогия и простотии. Другата лудост, която готвят е зимните гуми да са задължителни по закон и дават за пример скандинавските и други северни държави, мислейки си, че ще забравим, че България е южна и топла държава, в която обикновено до края на декември температурите все още са положителни.
А в Кока-кола захар няма. Ползва се глюкозо-фруктозен сироп. В лайт и зиро дори и това няма, а само изкуствени подсладители, които са десетки пъти по-вредни от захарта.