От: Облак от пожар в Чернобил се носи към Черно море
До сега не съм виждал домашна печка, която да има филтри.
Горенето на въглища в ТЕЦ е много по-чисто (замърсява се много по-малко), защото там има законови изисквания. Докато при горенето на въглища в селската (или градската) печка няма никакви филтри.
P.S. Горното не важи за държави, където законите не се спазват.
Докато има бедни хора с овче мислене - ще има и ТЕЦ-ове, които замърсяват въздуха в нарушение на законите.
В миналото хората са се вдигали на войни само заради някакви си там данъци (на нива близки до днешните). Сега законодателите бълват купища закони всяка година, създават все нови и нови бюрократични пречки (като въпреки това замърсяването не спира), а хората си траят и си гледат мизерната заплата или дребното мизерно бизнесче.
Признавам си, че и аз съм от тези хора, макар и да не живея близо до Стара Загора. В моя район през сезона на смоговете не се диша. И това е от бедняците, които горят дърва и въглища, защото нямат пари за ток, парно и климатици и си мислят, че ще им излезе по-евтино с печката на дърва/въглища. Вместо да настоявам шибаната държава да забрани на бедните да цапат въздуха аз си трая (преклонената глава не я сече сабята, нали знаете) и гледам да не излизам навън (или излизам с дихателна маска).
Политиците нямат интерес да забранят на бедните да замърсяват въздуха, защото ще изгубят гласовете им. ТЕЦ-овете пък са спонсори и "работодатели", и тях не може да ги пипнат...
Замърсяване ще има, докато има бедност и мизерия, и докато е по-евтино да замърсяваш.