От: Онлайн инвестиционно злато
Хепи, тая голямата последна графика от #40 пост - ако те беше послушал някой и да се нашие на 1200$ за койнче - сега какво?
Аз никога не съм съветвал да се купува. Да не говорим при цена 1.2 USD/mBTC.
Ако увеличиш
графиката ще видиш, че е правена по времето когато беше 0.882 USD/mBTC и продължаваше да пада. Ако някой беше отворил къса позиция тогава сега можеше да я затвори на добра печалба.
Така че прогнозата ми за голямата корекция се сбъдна (тогава прогнозата ми беше, че очаквам "цената да падне до не по-малко от $100-$200, а може и даже да не успее да падне под $700").
Сега цената е 0.650 USD/mBTC. Не очаквам да се задържи дълго време под $700.
По принцип не е прието да се казва "балон" на валутите. Защото ще стане ясно, че всички съвременни валути са балони. Но това, че са балони не им пречи да се ползват успешно. Инфлацията на долара и еврото е едноцифрен процент годишно и колебанията в цената са под 2% месечно, което е приемливо. Колебанията на златото са значително по-големи. Иначе ако златото започне да се ползва вместо националните валути цената му (след като се повиши значително спрямо кошница от стоки и услуги) ще стане стабилна като тази на националните валути.
Даже и това злато, което го хвалите дължи значителна част от цената си на търсенето с цел да се ползва като пари. Малка част от цената му е формирана от търсенето с цел да се ползва за нещо полезно (различно от пари).
Очаквам в близко бъдеще цената на Биткойн да продължи да се движи "балонообразно" - като класическата графика за балон. Тоест ще има рязко повишение и корекция, като всеки следващ "балон" ще е по-голям от предишния.
А преди това, в средата на 2013 бях написал:
Това не беше балон, а балонче. Чакайте майка му да дойде...
Което също се сбъдна. Следващото надуване беше по-голямо от предишното:
* Разбира се това не е съвет за "инвестиция", прогнозата няма как да знам дали ще се сбъдне със сигурност. Напълно е възможно цената още сега (примерно в близките няколко дена или седмици) да падне под $0,1/mBTC, въпреки че това ми се струва малко вероятно, предвид големия потенциал на протокола.