Аз ще продължа в предприемаческа посока, както е темата на форума. Аз съм с бизнесите, които са на 100% засегнати и следващите месеци нищо няма да се случва. Минимизирам си разходите, отлагам non-essentials плащанията и си правя план в следващите 3 месеца, в които ще има 0 поръчки какво да се случва. Ще фокусирам върху изкарването на пари с другите ми умения (програмиране), за да компенсирам липсата. Предполагам конкурентите ми ще са в същото положение и след 3 месеца някои от тях може и да ги няма.
Вие какво мислите да правите следващите 3 месеца? Как се отразява това на вашите бизнеси?
Аз както казах загубих доста пари от консултантските услуги, над 2 000лв. на месец, от които по принцип се прехранвам, точно защото бизнесите, които работеха с мен сега правят 0 поръчки - или са принудително затворени от правителствата, или са в ниши, които индиректно страдат от паниката. Все още имам някакви доходи и си търся нови клиенти, тъй като все още има някакво търсене за моите услуги, но като цяло всеки ден губя доста пари в момента, а и вече двама нови клиенти( рекламни агенции) се отказаха от работа заедно, защото 2-3 дни след като уговорихме начални дати, техните клиенти пък спряха да работят.
Най-вероятно ще се концентрирам върху монетизиране на другите ми умения, колкото и да са лимитирани те, в графичния дизайн. Може един Fiverr акаунт да направя.
За сега някои от моите собствени онлайн магазини работят откъм гледна точка на спедиция, така че сигурно и там ще хвърля повечко сили.
Като цяло съм се насочил към международния пазар на труд, услуги и продукти, тъй като в България много по-трудно се оправдава двуцифрено възнаграждение на час, когато сме в такава кофти ситуация. Даже и едноцифрено, в момента.
В момента губя по 2к на месец от спестяванията ми, т.е. приходи спрямо разходи, така че не е като да нямам мотивация...
Ако до половин година не се оправи икономиката ще съм доста прецакан. За съжаление половината от тези разходи са медицински, така че от това повече няма как да ги свия.
Започнах да се подготвям да пиша и книга във времето, което ми остане съвсем свободно. На английски език, за да има някакъв шанс да взема пари за нея до края на 2020-та, че в България такова нещо като справедливо възнаграждение за писатели не съществува.
Аз лично съм отделил пари да държа фирмата ми отворена до края на Юни, ако до тогава не потръгнат пак нещата, няма да е забавно.
Също ще вкарам повече време в изкарването на пасивни доходи, но не очаквам за 5-6 месеца да успея да направя нещо повече от 300-400лв. на месец, така че не мога да разчитам на това като нещо друго освен бонус към активните ми доходи. Особено сега като всички тръгнат и те това да правят.
В краен случай има добра идея за офлайн + онлайн бизнес, който е директно свързан с дейността на един от онлайн магазините ми, мисля че мога да намеря 2-3ма ангел инвеститори от предишни joint ventures да стартираме нещата, но още се колебая, тъй като ще изисква доста работа от моя страна и ще значи по-малко приходи от консултантски услуги, когато тази криза се размине. Плюс самата идея ще е по-трудна за реализиране във такова време, където потребителите нямат пари.