Ааа, зависи как са сключени договорите. Ако е на твърд процент и лева без да е споменато в него за евентуалноНямам големи кредити и не съм много запознат с тази област, но ако не се лъжа банките могат да вдигат лихвите колкото си искат и ако левът се обезцени те просто ще компенсират с лихвения процент. Някой да ме поправи ако греша.
именно слушайте акаунт
Както и на блеки графиката за рисковата премия за застраховката от фалит на България...
и да си знаете че борда е така направен че като изчезне последното евро от бнб ще изчезне и последното левче в обращение...
Освен това аз си събирах екзотични теории за борда от инвестор.бг и ще съчетая накрая една много интересна обща теория и излизат едни много интересни разсъждения
само че след вечеря темата ще е рисковите премии на банките по кредитите в различни валути с много интересно разсъжение защо след като години наред след като тръган кредитирането 2004 винаги кредитите в лева са били по скъпи а сега сега са по евтини от тези в евро... тоест банките виждат по малък риск в лева отколкото в еврото
Сериозно ли смяташ, че аз съм го решил това? Печатането на пари създава инфлация, но това не е непременно лошо нещо, когато е под контрол. Ниската инфлация и дефлацията са много по-лоши от нормалната инфлация. Умерената инфлация и печатането на пари позволяват да се поддържа висок стандарт на живот. Това може и да е изкуствено, но на мен ми е все тая. Важен е крайният резултат.@Тест, как така реши че заплатите са ни ниски заради борда не знам
Сериозно ли смяташ, че аз съм го решил това? Печатането на пари създава инфлация, но това не е непременно лошо нещо, когато е под контрол. Ниската инфлация и дефлацията са много по-лоши от нормалната инфлация. Умерената инфлация и печатането на пари позволяват да се поддържа висок стандарт на живот. Това може и да е изкуствено, но на мен ми е все тая. Важен е крайният резултат.
Куул бате, аз и в предишната тема ти писах, че БНБ обезпечава Mo демек пари и монети в обръщение, от там насетне не ги обезпечава това е по закон на паричният съвет - ака валутен борд.
Активите на БНБ са 29 милиарда лева, а депозитите са над 54 милиарда лева.
Борда може да падне прекалено лесно, за падане на борда не е нужна икономическа обосновка а политическа. Проблем на бг не е борда, дори борда е това, което прави разликата да не сме и по зле. Проблема на БГ не е финансов а струтурен с тежък държавен апарат.
Да не се налага да пада борда с две думи, за тези дето не разбират какво им пиша.
Тест колега виждам, че не си достатъчно запознат особено със САЩ. Предлагам ти внимателно да гледаш тук:Теории много има сигурно в учебниците, но в реалния свят най-важна е практиката, а тя показва съвсем различни неща. САЩ печата яко пари, почти нещо не произвежда и всички работят главно в сферата на услугите, но краткосрочният им бум явно продължава достатъчно дълго, за да се превърне в практика. САЩ, Англия, Германия, Франция и другите велики сили са страните с най-огромни дългове в света, но странно защо всеки иска да емигрира там и заплатите, които се дават имат най-голяма покупателна способност. Твоите теории могат само да ни обрекат на бедност и да ни държат в групата на овцете, стригани от великите сили. Съгласен съм в частта с изкривяването на пазара и изкуственото поддържане на висок стандарт, но както казах, интересува ме само крайният резултат. Сегашната "сигурност" всъщност е гаранция за вечна мизерия. Имаме висок кредитен рейтинг, от който няма никакъв смисъл, тъй като не взимаме сериозни кредити. Другите "екстри" на валутния борд са горе долу с подобна стойност - никаква. И всичко това не са мои теории. Просто реалността е такава.
В крайна сметка обаче съм за оставане на валутния борд, тъй като нямаме специалисти по финанси във всяка партия, които могат да управляват един пазар без борд и гарантирано омацването на пейзажа ще е само въпрос на време. Ще има кратък подем, тъй като сегашният премиер я знае тази игра, но следващият със сигурност ще ни върне на нулата, че и доста по-назад.
Няма такъв вариант банката да ти вдига кредита произволно. Поне ако е сериозна банка. Аз понеже съм голям фрн на кредитите и с много голям опит в тази област мога да споделя, че се случвало банката едностранно да ми намали лихвата, но никога не и да ми я увеличи. Увеличение се получава само ако кредита ти е с плаваща лихва вързана към някой от индикаторите на БНБ или световен такъв - например Либор, Софибор или друго подобно - те се променят и лихвата ти се променя.
Проблемът с излизането от борда и оставане на родна валута, обаче е голяма мъгла. Има си световна практика по въпроса - всички страни, които са били в борд и са се опитали да излязат от него са стигнали до хиперинфлация. Това без изключение. Като се има предвид, че нас ни оправляват не най-грамотните хора в света, няма причина и при нас да не стане същото.
Куул не си прав виж какво има в баланса на БНБ това евро е калкулирано в лева, нищо че депозита е чужда валута и много добре наблегни на милиардите:Блеки разликата идва от това че депозитите се представят в лева но реално една част са си в евро което не е обърнато през бнб в лева за да е депозит в лева нищо че го приравняват на такъв като казват че депозитите са 54 милиарда лева... въпроса е банковата система да остане стабилна което е малко вероятно при паника... аз който познавам все е с поне един депозит в евро
иначе борда ще падне като ни дойде време за ЕРМ 2 или някой ден ЕРМ 3 ако не удъжат еврото нали условието е две години членство при плаващ курс +/–20% но поддържан от ЕЦБ с прясно напечатани евра или прясно напечатани левчета ако поскъпне
Куул не си прав виж какво има в баланса на БНБ и много добре наблегни на милиардите. После те съветвам да четеш тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_board
A currency board's foreign currency reserves must be sufficient to ensure that all holders of its notes and coins (and all banks creditor of a Reserve Account at the currency board) can convert them into the reserve currency (usually 110–115% of the monetary base M0).
В момента гледам данните от БНБ за М3 или широките пари и числото 62 609,3 милиарда. При отлив на капитали и масово превалутиране борда сам ще си падне - БНБ няма от къде да печата евра Това са нещата дето в общестовто никак не се говорят, както и с фонда за гаранция на депозитете как всеки депозит гарантиран до 100к евра- реалността е друга на над 54 милиарда депозити имаме 1.5 милиарда гаранция
Иначе да ЕРМ 2 ще падне. За мен най-добре е да вържем лева към златото и от там насетне смятам знаеш какво ще следва
Да, обаче Западът като залитна и за малко да падне по време на световната криза ние опрахме пешкира много по-тежко от тях, въпреки цялата си макроикономическа стабилност, която в крайна сметка се оказа, че няма нито да ни нахрани, нито да ни купи нови коли и реално нищо не струва. Даже загубената Гърция е много по-добре от нас и ни се чудят на слагачеството и овчедушието. Каквото и да става винаги овцете го отнасят, а на стригачите им се разминава. Валутният борд е добър само за глупави и безотговорни държави, а за съжаление ние сме такава и няма изгледи това да се промени занапред като гледам политическата реалност, която става все по-абсурдна. Това обаче не значи, че валутните бордове са добро нещо. Напротив, това е прът в колелата на всяка икономика, който е добър когато има стръмно нанадолнище и спирачките са отказали, но пречи при равен път и изправна машина.В момента запада е много по затънал в лайната само защото отложи чрез печатани проблемите - в момента дълга е на много по-високи нива от преди 6 години.
блеки аз добавих и примерче в поста горе:
Някой бере ягоди в чужбина идва си с 5000 евро ... ако ги обърне в лева и ги сложи на депозит активите в бнб ще нарастнат с 9900лв (който ще са тези 5000 евро срещу който е напечатани новите левчета) както и депозитите с 9900 лв
ако направо ги сложи на депозит в евро активите в бнб няма да набъбнат но депозитите понеже в статистиката е в лева ще се покачът с 9900лв а ролята на БНБ е само отчита статистика във втория случай
иначе съм съгласен с теб че при паника няма да се оправим а за масово превалутиране първо е хубаво да се кажат колко са депозитите в лева и колко са в чужда валута...
Да, обаче Западът като залитна и за малко да падне по време на световната криза ние опрахме пешкира много по-тежко от тях, въпреки цялата си макроикономическа стабилност, която в крайна сметка се оказа, че няма нито да ни нахрани, нито да ни купи нови коли и реално нищо не струва. Даже загубената Гърция е много по-добре от нас и ни се чудят на слагачеството и овчедушието. Каквото и да става винаги овцете го отнасят, а на стригачите им се разминава. Валутният борд е добър само за глупави и безотговорни държави, а за съжаление ние сме такава и няма изгледи това да се промени занапред като гледам политическата реалност, която става все по-абсурдна. Това обаче не значи, че валутните бордове са добро нещо. Напротив, това е прът в колелата на всяка икономика, който е добър когато има стръмно нанадолнище и спирачките са отказали, но пречи при равен път и изправна машина.
През април те са отпускани при средна лихва от 6,87% в левове (6,96% месец по-рано) и 7,35% за тези в евро (7,31% месец по-рано). Година по-рано жилищното кредитиране е било по-скъпо, а средните лихви са били 7,84% в левове и 7,65% в евро.
През април те са отпускани при средна лихва от 6,87% в левове (6,96% месец по-рано) и 7,35% за тези в евро (7,31% месец по-рано). Година по-рано жилищното кредитиране е било по-скъпо, а средните лихви са били 7,84% в левове и 7,65% в евро.
Чл. 29. (1) (Изм. – ДВ, бр. 20 от 1999 г., в сила от 5 юли 1999 г.) Официал-
ният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.
(2) Когато законно платежно средство във Федерална република Германия
стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс
на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по офици-
алния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така
определеният курс се обнародва в „Държавен вестник“ от Българската народна
банка.