Здравейте,
Благодаря на всички за хубавите думи!
Давам UP на темата с уточнението, че в момента имам възможност да работя само като КОРЕКТОР, тъй като вече имам достатъчно ангажименти като автор.
Да напиша този пост ме провокира следното нещо: някои от вас може би знаят, че имам сайт и в него работя с различни редактори и рекламодатели. Току-що ми се наложи да кача в него материал, подготвен и изпратен от рекламодател, в който имаше над 50 правописни и най-вече пунктуационни грешки. И друг път съм попадала на текстове, които не са изрядни, но това, което трябваше да прочета и редактирам преди малко, беше просто невероятно.
Затова, колеги, бих искала да апелирам към вас следното: не се доверявайте на всекиго, който се представя за копирайтър/автор/редактор. Нашата професия изглежда лесна и много хора си я присвояват, смятайки, че просто ще си стоят вкъщи, ще пишат за 10 минути дневно едни неща, а някой друг ще им плаща. Но забравят най-важното: това, че българският език им е майчин, съвсем не означава, че имат дар слово или пък са наясно с граматиката му. Да пишеш текстове не е еквивалент да водиш разговор с приятели - иска се много повече.
Може би излиянието ми е малко дълго, но истински се възмутих от това, че някой е взел пари, за да подготви текст, в който има допуснати не 2-3 грешки от невнимание, а над 50 от незнание. А лично аз, ако съм читател/клиент, бих спряла да чета подобна статия, защото не бих си купила нещо от сайт, който дори не може да опише адекватно какво предлага.
Та... ако имате нужда от коректор, ще се радвам да помогна за бизнеса ви. В случай че е от значение: завършила съм Българска филология, последвана от Журналистика и медии в СУ. Но, честно да ви кажа, не университетът ме е научил да пиша правилно, а любовта към езика и книгите.
Поздрави и слънчев ден!