Предположих, че не си пропуснал земята, и точно в НИ виждах, че би могъл да я скриеш. Даже някъде май бе обяснявал какво е това НИ, но, прощавай, не съм запомнил.
За да притежаваш акции - собственост, от АЕЦ, нужно ли е да разбираш технологията?
Шибаното на акциите е, че заради алчността на държавата, вече не се изплаща дивидент. От земята можеш да вземеш рента в натура и да я продадеш. Като можеш да заобиколиш държавата почти напълно.
Ти си финансиста, и щом казваш, че с една унция злато може да се купи същото количество земя като преди, значи то си е запазило стойността. Което е хубава новина, защото вече си мислех, че и то се обезценява.
Златото можеш да скриеш от държавата, но то е мъртво. Тази собственост не ти носи принаден продукт. Ако трябва да избирам, дали да си увеличавам имането и да споделя част от него с държавата, или да съм на нула с държавата, но и с развиване на имането, въпреки цялото ми нежелание да имам каквото и да е общо с държавата, бих избрал споделянето. Въпрос на аритметика.
При неправилно експлоатиране на златото също имаш загуби. Дори носенето на ланец, или друго златно бижу, колкото и да е сплавено с други метали, пазещи го от изтриване, винаги има загуби в теглото. Закопаното злато можеш да забравиш къде е, да не можеш да отидеш да го откопаеш, или някой друг да го е намерил и прибрал.
В частност, за монетата. Ако наистина е направена 24 карата, то това е изключително тъпа постъпка и много неизгодна инвестиция. Можеш да го надраскаш дори с нокът. Грижите по опазването му обезсмислят инвестицията. Работил съм със злато и знам доста по-приходни начини за употребата му.
В краткосрочен аспект - може да се инвестира в хиляди неща. В дългосрочен...
И инвестиция е нещо, което реално ти увеличава имането. Не парите като число.
Аз преди Коледа инвестирах в семена. Имам си достатъчно собствени, с които бих могъл да работя и се развивам безпроблемно, но тези ще ми добавят в портфейла доста нещо.
Както и последните години инвестирам в промяна на технологията в моята градина - по-малко работа, по-малко разходи, същевременно повече приходи. Май това трябва да е ноу-хау.
Пари в банка тъй и не мога да завъртя.