От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?
ktomov, отново имам усещането, че говориш за някакъв африкански нет. Моят при авария спира само за секунди или минути, рядко до часове (това при рядко срещана свръх авария). Тук ако спре нета за нула време се задвижват техниците и го оправят. Такова нещо като "ще ти го оправим някой ден" няма. Едни такива мизерници ги смених преди много време. Качествените интернет доставчици работят основно със закопани оптики. Тогава каквито и бури да има, няма проблеми с това. Ако нещо се прецака, то ще е в района след оптика, т.е. в LAN (Ethernet) частта. В този случай за нула време идват техниците и го оправят. Честите проблеми в Ethernet частта идват най-често от опити за икономии с евтини суичове. Вкъщи имам точно един (качествен) и нямам спомен да е забивал през няколко месечното му работене.
Говорил съм с нет доставчика ми (т.е. със собственика) и той ми е обяснил, че на тях не им излиза финансово изгодно редовно да ходят по проблеми (сам сметни горивото на автомобила и поне час работна заплата на двама техници при такса 14.40лв на месец за абонат). Ето защо така си изграждат трасетата, че да не се налага да се занимават допълнително. При този доставчик рядко си спомняш и телефона за подръжката, тъй като не ти се налага да звъниш с месеци. Преди време бях към интернет доставчик в близост до София. Те бяха с антени (т.е. не с оптика), но спирания на нета имаше само при големи бури и оправянето беше почти светкавично.
С това искам да кажа, че е важно да си избираме качествени интернет доставчици. Другите просто ги игнорираме. Проблем става когато човек живее в малко населено място, където всички доставчици на нет са некадърни.