Само да вметна, че почти всичко е от материала, а той е от скапан по-скапан! И в Калфлана, и в кварталното магазинче! Аз вече не виждам надежда за тая територия. Тук всеки е тарикат, всеки гледа да прецака другия и т.н.
От големите вериги, до бабата, която продава край пътя турски домати за домашно производство! Наистина не виждам никаква надежда за тая държавица клета с това гнусно население.
Иначе, за домашните продукти, наистина е голям кеф преди да седнеш да ядеш да си откъснеш салатата и т.н. Никакво сравнение не може да има с боклуците от магазините, нахакани с тор и придобили лъскав вид. Ама какви да са? Отглеждат се в амортизирани/изхабени почви, блъскат се с изкуствени торове, че вече и без почви ги отглеждат, на лампи и очакваме качество? За месото да не говорим. Какъв вкус може да очакваш от пили, отглеждано само с една и съща гнус и угоено за 3 месеца с химия?
А като казах месо, вчера хапвахме домашно свинско от прасе, което е хранено с всякакви зеленчуци, плодове и т.н. Де що има нещо из градината, включително смокини цяло лято и т.н. НЯМА ТАКЪВ ВКУС!!! Ревеше ми се, като зная свинското от магазина какво е. Наистина няма нищо общо. Ама нищо. Дори на вкус е по-добро от някои скъпи стекове, ама това е друга тема... И като споменах смокини, голяма част от хората не познават вкуса на истинската смокиня, пък и на много други плодове. Ама се сетих за смокините, щото узрелите не търпят почти никакъв транспорт. Както и много други храни...
Та така. Истинската храна е много по-различна от тая гняс в магазина, ама не можем да си отгледаме всичко. Трябват повече хора и т.н. Т.е. загубена кауза.
Хранителната гъстота на масовката боклуци е много по-ниска от на качествените продукти! Т.е. един домат отгледан в богата почва и т.н. ще ти даде много повече минерали, витамини, дори флавоноиди и др., околкото стандартен домат от масовка от Калфлана, или пазара на Иван Вазов, дето яко лъжат. Ама яко... Да не говорим, че повечето сортове плодове и зеленчуци, които се отглеждат в наши дни са по подразбиране с по-лоши качества, като изключим външен вид. Т.е. един хибриден сорт домат, или една огромна жълта ябълка всъщност не могат да се сравнят по състав с нерентабилните сортове. Но в наши дни човек се храни с очите явно...
P.S. И последно. Тоя домат примерно от Турция в Калфлана, дето са го скъсали зелен, охлаждан е и т.н., хранителната му стойност като го купите седмица/две след като е бил откъснат е колкото на една джапанка...
“
On nonorganic farms, tomatoes are sprayed with herbicides, insecticides, and plant growth regulators. The standard pesticides used in the industry include metam-potassium, metam-sodium, chloropicrin, 1,3-dichloropropene, chlorothalonil, and methyl bromide. All of them are classified as Bad Actors by the Pesticide Action Network (PAN). A Bad Actor, in their lexicon, is a chemical that is toxic, promotes cancer in lab tests or animal studies, interferes with reproduction, or contaminates the environment. Organic tomatoes are free of these undesirable compounds.”
Не е лесно това копането, вервайте ми.., отстрани - да, но иначе е робски труд, още повече за IT-та
![Big Grin :D :D](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f600.png)
Дори да сте в къща с голям двор, пак ще предпочетете да отидете до магазина, убеден съм
Ако успеем за постоянно да се измъкнем от София, ще работя в градината всеки ден с кеф! И не е робски труд. Труд е
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
Особено ако се вложи и мисъл. Тогава става хем приятно, хем по-лесно. Е, зависи какво разбираш под по-лесно. Пак си иска работа и грижи.