И аз да вметна математика.
Ако хипотетично хванеш 5 ключови думи за новинарски сайт, които правят имат по 20 000 търсения месечно, това ти прави към 100 000 търсения месечно.
Ако класираш сайта си на първо място и по петте ключови думи, то едно 70% от трафика ще го получиш със сигурност, ако не и повече.
Тоест 100 000 посещения х 70% си е 70 000 посещения месечно.
Тези 70 000 посещения като ги разбиеш месечно на 30 дена горе-доле, щото 1 месец с малки изключения е толкова, това ти е около 2 300 посещения дневно.
Което означава, че от кликове - примерно адсенс реклама ще правиш към 5-10лв, което е доста малко.
Обаче, ако продаваш на импресия, то грубо поне към 4 000 импресии не ти мърдат дневно, пък ако ти е интересен контента, може и повече.
Ако продаваш на импресии и искаш двойно по-ниска цена, отколкото стандартните медии, които искат към 10 лв за 1000 импресии - ти примерно искаш 5, то ще правиш към 20лв на ден (естествено при наличие на рекламодатели). Това прави 30 дена х 20лв = 600лв груб минимум на месец.
Тук има едно ОБАЧЕ. Ти трябва да можеш да правиш сео, да си монетизираш сайта, да изчислиш колко ти са разходите и дали приходите ще могат да ги покрият.
Значи в случая, ако приемем, че сам си правиш сео-то, то пак трябва да смяташ заплащане, щото и ти се храниш, нали?
Та 1 сео на такъв сайт за 5 такива ключови думи горе-доле 500лв грубо - ама смятам много евтино - да знаеш....
Правиш списък първоначално на разходите. И какво се получава
5лв за домейн (винаги евтин можеш да намериш на промо) - на година (еднократен разход).
месечни разходи:
5лв за домейн
500лв за оптимизация (нищо, че ти полагаш примерно труда, то пак е труд).
Добавяне на новини 4-5 (посилно е) х 4лв - рерайтнати примерно си е 20лв дневно 30х20лв = 600лв
Излиза, че разходите ти на месец за новинарския сайт излизат към 1105лв - и това без да смятаме разходите за ток, който хабиш от лаптопа и интернет.
И между другото, ще ти заминава по цял ден да се занимаваш - сам. Тоест, няма да има време да работиш или пък, ще трябва да не спиш - примерно.
А ще получаваш към 600лв приходи от сайта.
Тоест, излизаш на загуба със 700лв
Вариант номер 2 е да разкараш трафика от гугъл - да не ти дреме за него. В този случай разчиташ на фейса.
Тоест, 1000 фена да ти наберат е към 30лв.
В случая имам една страница с 5000+ фена, която ми кара по 300 посещения трафик от 2-3 публикации дневно във страницата. Тоест по тия сметки, ако намериш някой пич от форума - тука ги има дето да ти намери активни фенове, за да ги докараш гореспоменатите посещения - 70 000 посещения, значи (ако сравняваме трафика, който прави моята малка страничка) излиза, че 70 000 посещения месечно:300 посещения от фейса ( но айде да не бъдем черногледи, примерно 500 фена ти кара от 5000)= 144х5000= 700 000
Тоест от страница със 700 000 активни фена, преспокойно ще можеш да си караш трафика, за който ти споменах и да си вадиш по 600лв. Може и повече да е не знам. Колегите с големите страници ще кажат.
Така. Сега примерно може да започнеш със 7-пъти по-малка страница - тоест 100 000. Обаче ще ти излезе много скъпо. Айде да смалим на 50 000 страница - ще ти струва към 1500лв - после почваш работа по страницата, за да може да рийчнеш повече хора, там феновете ще се трупат сами, ако поддържаш както трябва.
И за година-две ще си "избиеш" инвестициите (ама не буквално де) и ще си на печалба, и ще си щракаш с пръсти. И междувременно, ще можеш да си копираш и по 20 новини дневно, щото няма да ти пука за гугъл.
Виждаш ли колко сложно става и колко скъпо излиза да се прави новинарски сайт? Не е невъзможно, но е много трудоемко и без инвестиране на пари става почти утопично.
Моя съвет е да не се отказваш, но не се и нахвърляй много много. Пресметни си рисковете, възможните приходи, които можеш да "изцедиш" и т.н.
А и пропуснах момента с фирмата. Ако печелиш от сайта пари солидни, ще ти трябва и фирма - пък там като се почне та данъци, та осигуровки, та счетоводство- Мани-бегай. :Х
Това само примерно показатели мойте. Обаче ги разгледай добре, защото този сценарий е напълно възможен.
Преди 2 години, когато още летях в облаците бих се съгласила да работя с теб така, както даваш предложението, но сега не бих се хванала изобщо - и то най-вече, защото знам колко време отнема и колко е изморително и най-вече имам опит със сайтове. Така, че адекватния ми отговор на такава оферта би бил "Да не съм луда?" (не се обиждай...)
Пожелавам ти успех с начинанието - просто попрочети още неща и премисли, и анализирай добре. Чак тогава започни.