От: Хайде на хорото 3-4 хиляди лева
Здравей,
Реших и аз да се включа в темата с малко закъснение.
Не искам да започвам, че стартовият ти капитал е малък, но доброто в твоя случай е, че тези пари са лични, т.е. не са чужди(заети) това е едно много важно преимущество. За малък бизнес 4к е добра сметка за начало, стига да докопаш ниша, както добре знаем нишата е да предложиш услуга, в която има търсене, но няма предлагане. Не съм от Русе от Варна съм и моля за извинения, ако не съм достатъчно запознат с твоя град, но искам ти дам една насока - да се инвестира в храна винаги, абсолютно винаги е добра инвестици, в която и да си част - производството, разпределнието или търговията, така че където и да се позиционираш няма да сбъркаш.
Имам приятел и той като теб реши да развива офлайн бизнес и ме пита на къде да инвеситра, аз знам, че има място около централната част на града ни и съм го насочил, да отвори бързо хранане - джобове, сандвичи, дюнери и т.н. той ми сподели, че също имал такива мисли дори ми каза, че можел да вземе рецепта за сосове, която била много добра(никъде във Варна нямало толкова добр сос) имал познати от Турция и те можели да му я предостъпят, срещу процент и т.н. Идеята с други думи е, че предлагаш продукт, който засища същата потребност, но е от друг вид. Бързо му нахввърлих идеи за бизнес подхода и му дадох насоки да проучи всичко, разбира се нямахме пари за маркетингово проучване, но достигна до факта, че му е малък потока от хора и на този етап се отказа от идеята и ще закупи друго място с по-добър клиенто-поток. Инвестицията е около 3к лв което е доста добре(без наем), така че трябва да проучиш, къде да са добрите места в твоя град, също така както споменаха около училищата е много добро да се позиционираш. Средната надценка е от пордяъка на 100+% спокойно можеш и на 70-80% да работиш. Първоначално винаги е добре да гониш обороте, с леки изменения в цената на Х период, а след време като навлезеш в бизнеса ще намираш най-изгодните посредници и дори може да не се налага да променяш цените, просто храната винаги се търси и за това е добър бизнес.
Друго, което се сещам за тези пари е хранителните добавки - аминокиселени, проетейни, креатини, енергийни напитки и различни други деривати насочени, към хората, които искат да ваят аполонови тела или бодибилдър манияци, това е мания всички момченца искат да свалят мацките с тела не с акъл и ходят като замени във фитнес залите, щото май до там им акъла, но това е друга тема. Различни хора, различни интерси, та каква е идеята - пак си наемаш някакво малко местенце, колкото да има къде да го продаваш и да ги складираш и си развиваш сайт. Там си създаваш каталог с асортимента ти, прочетох че си доста на ти с онлайна така, че няма да е проблем и хем защриховаш онлайн и офлайна, правиш си малко реклама и хубавото е, че и от нета и по някви листовки, постери във фитнес зали, можеш да си намериш клиенти.
Третото, което няма да семейно, това е да си инвестираш сумата в акции на нашата борса. Огромна част от акциите ни са силно подценени, това важи и са сините чипове. Лошото е, че затваряш парите за дълъг период от време и никой от семейството ти не участва в бизнеса. Хубавота е, че не се дължат данъци при кеширане на печалбата.
Съветвам те към 1вия и 2рия пример да се насочиш, 3тиря е рискован и се изисват доста познания, ако ти представлява интерес, мога да ти дам доста насоки естествено без да търся някакви облаги.
Успех ти желая в новото начинание, каквото и да е то, после да почерпиш.
Поздрави