От: Честит Трети март българи!
..не турците...властта....по тази тема не бих искала да коментирам повече, но не мисля, че трябва да се внимава много. Разбир се, това е мое мнение. Слагането на общи етикети е малко опасничко...Сега ми идва наум за едно масово избиване на хугенотите - факт, останал известен като Вартоломеевата нощ. Днес не мисля, че този факт, който е имал силен последващ ефект, оказва влияние в отношенията между протестанти и католици. Подклаждането на омраза, като се държи паметта будна и се насажда страх от бъдещи несигурни събития....В това има, според мен, голяма доза простотия. Като цяло не мисля, че на тези исторически факти трябва да се разглеждат като неотминали и да продължаваме да гледаме на тях като част от сегашните ни проблеми...Ми то Испания е била под мавританско робство 700 години, ами то колко кръв е била пролята за какви ли не загубени каузи...Ами, как историята, според чуждата версия, разглежда българската авантюра при Одрин....Виж, исторята как разглежда нещата - ние влизаме във Византия, например, да си вземем малко територия. Успяваме - това е геройство от наша страна. Влизат византииците - те са нашественици и врагове. Хората трябва да живеят занапред, не заназад....както и да е....това е една дълга тема, а споровете са безмислени. Всеки има своя камбанария...може биНякои от вас май наистина не говорят за турско робство, а за 'османско присъствие'. Не е лошо наистина да познавате добре историята си, истинската история.
Примерите, които мога да дам са безброй за това колко лошо сме видели от турците. Спомни си Баташкото клане, май 1876г - турците /башибозуци/ избиват само в Батак близо 5000 души, като в цяла България броя убити българи стига 40 000!!!! Това НИЩО ли е?
Исторически погледнато след 50г от даденото историческо събитие се разкриват истинските факти, без да има намеса на партийните особи. Счита се, че след този период са загинали преките участници в събитието и не се влияе на историческите факти. Колко години са изминали от края на турското робство? Повече от сто, няма смисъл да говорим за преиначаване при наличие на толкова много източници и факти.
Кпан, мисля, че не си наясно какво значи еничари и как се става еничарин. ТОВА Е КРЪВЕН ДАНЪК! Турците отнемат насилствено най-здравите и красиви малки български момченца (между 5 и 10 годинки) от родителите им, потурчват ги насила, подлагат ги на силна ислямска пропаганда и ги обучават да убиват. Това са най-свирепите им войници. Това е едно от най-голямите извършени зверства срещу българите, да изправят българчетата срещу собствения им народ, срещу собствените им майки, бащи, сестри.
Мога да ти покажа хиляди снимки на извършените зверства, мисля и сама можеш да намериш. Искрено, адски много се учудвам, че има хора, които не познават историята си точно в тази й част....