TheVengefulOne
Active Member
Всичко изброено от теб или има частни и в пъти по-добри алтернативи и дори сега, или преди това системата е работила без държавна намеса.
Нали ти е пределно ясно, че примерно нашата любима държава има разходи за 36 милиарда лева - замисли се какво би станало, ако тези милиарди не ги взимаха и към това прибави тотално неефективното разходване на тези средства от страна на държавата ...
Все пак преди има няма 80 години е нямало и 90% от данъците, които сега плащаме и пак е имало държава.
Предполагам е възможно да не съм точния човек за такъв разговор, понеже на теория споделям либертарианските ти виждания.
Проблема ми идва с как напрактика да се случи - и понеже виждам хиляда и един проблема при "по-добрите алтернативи".
Здравеопазването например е немислимо да не е подпомагано от държавата... То не е да няма как да стане де, но реално ще се случи да кажаме - еми който е негоден да мре, което не е невъзможно, но морала не ни го позволява. Именно сблъсъка на морала и съзнанието с либертарианските принципи прави невъзможно една такава система да бъде имплементирана на практика. Какво правим например с тези 1 500 000 души? Сега държавата ни рекетира, за да имат достъп до бърза помощ, но при частна бърза помощ - никак няма да съм съгласен част от вложенията и да ходят за тези 1 500 000 души.
Силовите структури също е абсурд да са в ръцете на частни организации, понеже в един ден ще се стигне до тоталитаризъм, в най-добрия случай.