404 Page not found за премахнати продукти - трябва ли да се притеснявам?

lqllqlq

Well-Known Member
Здравейте,
в повечето случай, макар и грозно от потребителска гледна точка при изчерпване на продукт го оставям видим със статус "изчерпана наличност", но има и такива, които просто спирам. На по-голяма част от продуктите промених наименованието (URL адреса) по наложителни причини. Разбира се, всичко това се случи в рамките на няколко седмици, но след изминали поне 3 месеца от старта на магазина. Г вече беше обходил всички адреси, а промените направени от мен доведоха до неизменните 404 Page not found.
Прави ми впечатление, че дори и сега, месец и повече след корекциите, при влизането си бота упорито се опитва да намери именно тези страници. Въпросът ми е трябва ли това да ме притеснява и кога ще ги изчисти като натрупани грешки в Webmaster tools?
Бил съм в подобна ситуация, но с WP блог и там отне повече от 6 месеца, но в този случай говорим за магазин, и се чудя дали това не е проблем и няма ли да се отрази негативно по някакъв начин.

Вместо да оставяш такива грешки, като изтриеш страница, редиректвай с 301 към някой друг, сходен продукт.

От: 404 Page not found за премахнати продукти - трябва ли да се притеснявам?

Не съм специалист, но за спорта ще кажа, че дори и да нямаш продуктите в момента и са били вкарани по-добре да вкараш инфо, че в момента ги няма. А 404 давай само за страници които не искаш да ги имаш в магазина или сайта. :)

Точно това имах предвид - в основния случай ако е с ичерпана наличност си седи, като има съобщение, че не е наличен, но има такива, на които промених url адресите (да не изпадам в подробности, но имах моите съображение). Та за тези вторите ми е питането:
Преди е било: domain.com/product
А сега: domain.com/product-bez-koito-ne mojesh-da-jiveesh-i-trqbva-da-si-kupish-ot-men :D
И като стане така за 1вото имам 404, Г го е индексирал и упорито си го търси...

Създай "пясъчник" за отпаднали продукти. Това обикновено е скрита директория в която ги прехвърляш (ако не пречи на урл структурата). Така хем Г е доволен, хем не губиш трафика.

Точно това имах предвид - в основния случай ако е с ичерпана наличност си седи, като има съобщение, че не е наличен, но има такива, на които промених url адресите (да не изпадам в подробности, но имах моите съображение). Та за тези вторите ми е питането:
А сега: domain.com/product-bez-koito-ne mojesh-da-jiveesh-i-trqbva-da-si-kupish-ot-men :D

А редиректваш ли старите към новите урл?

Re: От: 404 Page not found за премахнати продукти - трябва ли да се притеснявам?

Аз май казах по-горе, ама кой чете...

301 редирект на domain.com/product към domain.com/product-bez-koito-ne mojesh-da-jiveesh-i-trqbva-da-si-kupish-ot-men

От: Re: От: 404 Page not found за премахнати продукти - трябва ли да се притеснявам?

Аз май казах по-горе, ама кой чете...

301 редирект на domain.com/product към domain.com/product-bez-koito-ne mojesh-da-jiveesh-i-trqbva-da-si-kupish-ot-men

Това не го видях, извинявай. Не, не съм. Проблема за мен е повече в свалените продукти, тъй като те са повече. Причината е, че бях качи тестово за да настроя нещата, но Г успя да ги хване без да съм добавял сайта никъде. Сега тези тестови ги няма, но продължава да си ги търси.
Малко няма към какво да ги насоча, тъй като те фактически не са съществували.
Освен, че трупа грешки в Webmastrers за друго проблем ли е?

Горе