450 Euro Минимална Заплата?

Green Bars

Well-Known Member
Абе сега ровя по форумите и гледам се обсъжда в някоя от еврокомисиите да се наложи минимална заплата от 450 евро за целият ЕС.

Това дали ще го биде, и ако стане, как ще се отрази на българската действителност?

ПС: А дали въобще е вярно, или някой така си пуска партенки в нета? - Оказа се лъжа, но това не пречи да порасъждаваме до колко е постижимо това нещо и как ще се отрази на икономиката ни.

Последно редактирано:
От: 450 Euro Минимална Заплата?

Нема как да стане тая работа - не вярвам да са истина подобни твърдения. Ако стане малко ще фалираме. :D

Там е работата, че заплатите не се плащат от държавата или ЕС, а от частни лица. Ако става въпрос за минимална заплата в държавна или общинска администрация, тогава е реално да стане със специални фондове от ЕС, но ще се появи голям социален дисбаланс. Представете си чистачка в някое държавно учреждение с 450 евро заплата и доктор в някоя болница пак със същата заплата. Къде е логиката?

Вярно е разбира се:) Ето тук можете да прочетете интервюто с комисаря по заетостта на ЕС.

Ако това стане, то още 30% минимум от хората, ще излязат в сивата икономика.
Няма начин в момента бизнеса в България да си позволи да плаща осигуровки върху 900 лева минимална заплата. Остави, че хората ще се разписват срещу 900, а ще вземат 500 (примерно), но осигуровките са близо 40% от заплатата и...
Инак и аз чакам "светлите времена" за БГ, когато всичко ще ни е наред и ще се внасят данъци по много...но в момента, в сегашното състояние на икономиката и всичко като цяло - осигурявам хора на реална заплата (само един познат се води на минимална, че иска да има осигуровки от някъде) и положението въобще не е "розово" - някои месеци задлъжняваш, някои месеци се опитваш да наваксаш...
А "тръбенето" за 450 евро минимална заплата си е само чиста демагогия, която се разиграва в чест на по-обикновените (да не обидя някой) хора, които си мислят че след като се приеме - и днес 450 лева - утре почват 450 евро да вземат :(

Ако това стане, ще се отрази с инфлация. Писал съм вече за това в друга тема.

Ако стане това едно 500 хиляди директно на улицата, и още толкова в сивият сектор.

Ако стане това едно 500 хиляди директно на улицата, и още толкова в сивият сектор.

Не мисля така.
Ако това стане ще се повиши потреблението, хората ще може да си позволят по-качествена храна, по-добро обзавеждане, нова кола и почивка на море и планина. Това ще вкара повече пари в икономиката на България, а не както сега да се изнасят в офшорки и олигарсите да се чудят на кой остров да си пекат д....
Проста сметка:
Входяща суровина - европейска цена
енергия - също
изходящ продукт - колкото в Европа
заплата - 10 пъти под европейската
Къде се губят парите от разликата в заплатите?

Ако стане босовете ще трябва да мислят как да реинвестират печалбата а не за курви, модерни коли и купони. Ако не им отърва има по-кадърни.
Ниска била производителността на труда! Как може един и същи човек в България да има една производителност, а на запад 20 пъти повече?

Ще минат в сивия сектор?
Ми той и сега си е огромен, но за това си има органи на които се плаща от нашите данъци. Да махнем всички закони. Така и така се краде, за какво ни е НПК?

Ако беше така всички държави в света с заплати над 400 евро трябва да са с над 70% безработица и само черна икономика.

Личи си, че и хабер си нямаш от икономика :)

Само за протокола, за да стане 450 евра - производителността на труда трябва скокне 2-3 пъти. С адмистративни похвати не става. МРЗ по призумция е най-малоумното нещо в една икономика и се ползва само за популистически цели - видимо и ти ги кълвеш.

Просто ще има преразпределение на заплати на нискоквалифицирани кадри и маргинилизация.

Така се създава още безработица и то гарантирано от държавата и бягане още в сивото.

Ако бе толкова лесно дай да го направи 1к или 10к :) ще харчим тогава като за световно нали :p

И пак казвам хабер си нямаш по икономика - другите държави имат в пъти по голяма производителност на труд и добавена стойност на продукт.

Жалко, че нямаме възможност да го изпробваме на практика, да разберем кой е прав. Сега само ще стоим и ще чакаме да се изнесе цвета на България към по-белите страни. Сега какво имаме всичко кадърно бяга! Лекари, медицински сестри, инженери. Само депутати и митничари остават. Как ще ги задържиш тук и ще върнеш другите обратно? Любов към родината не се яде! Не се ли смени политиката и не се дигнат доходите ще видиш производителност от едни дето името си от 4 букви пишат с 5 грешки. Между другото и те в Европа вземат 5 пъти повече от професор тук.

ps. Между другото от тези които разбират от икономика сме на това дереже! Най-много крадат, защото знаят как.

Това е работило в десетки страни просто седни и чети - резултат е винаги един и същ - провал. Почти всички пол. политики по линия на бедността водят, до провал и много бедни повече, от началото на програмата. Ето ти чети тук, точно по темата от колегите:

Безусловна базова бедност

http://brain-workshop.org/index.php...011-05-03-09-08-11&catid=40:economy&Itemid=60

Нека да ходят на вън, има право да живеят и да взимат сами решенията си! Държавата не може да вдига доходите, това го прави бизнеса. Колкото по-голяма държава и колкото повече регулации, толкова по малък бизнес и по-бедни хора. Айде сега иди провери примерно как е в Сингапур или Нова Зеландия, Хонг Конг и т.н и ги сравни с БГ, дори може и с ЕС - ще видиш че в тези страни стандрта е по-голям и от ЕС, но там нещата са различни :)

аз ще Ви вдигна заплатите двойно, просто фиксинга на еврото ще е 4 лева за брой, а при 5 лева за брой вече преизпълнявам и плана на болен...

иначе за 450лв. МРЗ няма проблем, просто всички ще са на почасово заплащане и ще видят пенсия през крив макарон...

Това може да се постигне само, ако сами си печатаме парите. Чел съм разни теории за оздравяващото действие на печатането на пари, в определени условия :)

И всички оздравителни печатни действия, водят до оздравителен фалит в един бъдеще момент :)

Имам въпроси към тези който са ЗА увеличаването на работната заплата.
- Защо не работите на % или на определена сума за количество работа?
- Защо не изтеглите кредит, не си регистрирате фирма, не си намерите счетоводител, не си потърсите пазар, не си наемете работници и да им давате заплати по 2?
- Защо не научите език, не станете фриилансъри и не изнасяте IT услуги за чужди пазари?

Ето ви 3 решения на проблема с ниските заплати и западащата икономика на БГ. От вас зависи кое ще изберете за да помогнете на себе си и на родната си държава.
А сега очаквам километри от постове как НЯМА ДА СТАНЕ. След което въпроса ми е ние да не сме по-тъпи от другите?

***** И в заключение искам да добавя, че последната седмица имах клиенти роми и мнението ми за тях коренно се промени. Събрали са се една дузина роми и си внасят стоки от Китай, дават по 700-800 лв. за реклама на сайтовете за обяви и имат по 80-90 поръчки на ден. Изкарват приблизително 1000 лв. на месец на човек (може и повече). Повечето от който дори нямат образование. Имат си фирма, но не мога да кажа, че всичко минава на 100% през нея. И все пак при много българи е същото. Та тук ми идва следващия въпрос: Ние да не сме по-тъпи нещо? Нима ние не можем да изкарваме по 1000 лв или повече? МОЖЕМ, ама не искаме! Както са ми го казвали служители работещи на % "като има за ракия и цигари, стига ми толкова"; "ама имаш възможност да изкараш 5 лв. повече!"; "не искам!".

Маверик, проблемът е дълбоко психологически - хората нямат предприемаческия дух.

И всички оздравителни печатни действия, водят до оздравителен фалит в един бъдеще момент :)
Не мога да намеря къде съм го чел, като го намеря ще ти го пусна. Примерите за подобни действия бяха от историята.

Не мога да намеря къде съм го чел, като го намеря ще ти го пусна. Примерите за подобни действия бяха от историята.

Наясно съм с тези модели на Кейнсианците - идеята е да оправдават нови емисии пари, но после при анализ се оказва, винаги че са осрали нещата - и един ден фалита е в къпра вързан, ако не се спре това.

Маверик, проблемът е дълбоко психологически - хората нямат предприемаческия дух.

+1

Бих добавил и тежкото соц. наследство ....

Някои хора пак се хвaнаха на въдичката с тези "сензационни" изказвания :D

Горе