5 стъпки към по-бърза индексация от Google

Fozzy

Well-Known Member
Това е една статия оренитирана към по-новите в онлайн бизнеса. Повечето от хората тук са наясно с тези неща, но често изскачат теми от рода на "Защо Google още не ме е индексирал?", "Как да накарам Google по-бързо да индексира сайта ми" и сродни на тях.

Затова изготвям един списък, който трябва да следвате стъпка по стъпка и ще пожънете успех в това ваше начинание.

1. Да си добавим сайта в Google.

- Елате на този адрес, за да добавите сайта си в Google. Противоречиви са мненията за това дали тази форма прави нещо или е сложена в сайта ей така, но нищо не вреди да опитате, понякога ефект има.

2. Webmasters Tools - набор от доказано полезни инструменти

- Създайте карта на сайта си (sitemap) и задължително я добавете в Google Webmasters Tools. Това създава карта, по която се движи ботът, който индексира страницата ви. Също така можете да видите полезна информация, къде в сайта ви възникват грешки при индексирането, къде има липсващи страници и т.н.

Ако не знаете какво е sitemap, ето един полезен и безплатен инструмент с помощта, на който ще можете да създадете карта на вашия сайт онлайн.

3. Изчистете сайта си от грешки

- Колкото и да е сложен алгоритъма на Google и колкото и често да се променя (по официални данни, над 700 пъти годишно), то все пак паяците (ботовете), които сканират, може да се объркат при наличието на грешки в кода на сайта ви. Този инструмент сканира сайта ви за грешки, според международните уеб стандарти. Това не е всичко, той казва къде и колко са грешките и ви помага при оправянето им.

Също така, за добрата оптимизация на сайта има някои задължителни неща, които трябва да присъстват в кода. Повече информация.

4. Беклинковете - черешката в оптимизацията на сайта ви

- Обратните линкове (backlinks) са един от водещите фактори, които гледа Google в един сайт. Колкото повече са те, толкова по-голям ще ви е Page Rank-a и на толкова по-предни места ще се класирате в търсачките. Защо са толкова важни? Когато един сайт е полезен, то хората го споделят на различни места и се трупат беклинкове, т.е. колкото повече обратни линкове има, толкова по-полезен е сайта и затова заслужава да бъде индексиран.

Ето една статия за това как да си набавим над 100 беклинка за минута.

Друг източник на беклинкове могат да бъдат директориите, затова задължително добавете сайта си във възможно най-много от тях.

Български директории
Списък от 1500 англоезични директории

5. И пак беклинковете

- Обособявам го в отделна стъпка защото просто е задължително. Добавете сайта си в колкото се може повече социални мрежи, защото те обикновено са с висок PR, което ви дава качествен линк към вас. Това е най-бързият начин да бъдете забелязани от Google и индексирани.

Такива социални мрежи са например Svejo.net за България и Digg за света.

БГ социални мрежи
Повече от 380 англоезични социални мрежи

Като изпълните тези стъпки, задължително ще бъдете индексирани от Google. Вече идва ред на това, как да избутате сайта си по-напред при дадено търсене. Честно казано, по темата не знам почти нищо, а и тя е доста обширна, за да я започвам. Ако все пак сте решили да се занимавате с това сами, елате тук и прочетете всичко от-до.

Искам да уточня, че не съм специалист. Това са съвети от аматьор за начинаещи, така че не бъдете много критични :)

Е, дано съм помогнал. Успех!

От: 5 стъпки към по-бърза индексация от Google

Полезно е да се опишат стъпките наистина, ще има ефект.

На различно мнение съм обаче за социалните мрежи. Примерно, каква ще е ползата от Свежо за нов сайт? Евентуално може да го индексира с ден-два по-рано, което не е от съществено значение. Оттам нататък носи само вреди; ще му отнеме позициите в СЕРП-а, тъй като Свежо е с много по-голям тръст, а nofollow-линковете не отдават кой знае колко тежест за PR. В Свежо има смисъл да се добавят заглавия от по-стари сайтове и то най-вече заради обратния трафик.

От: От: 5 стъпки към по-бърза индексация от Google

Евентуално може да го индексира с ден-два по-рано

Именно това искам да покажа с тази статия. SEO-то за мен са доста дълбоки води, в които (поне засега) не искам да нагазвам :)

Определено са добри, като аз лично вариант № 1 не съм го практикувал от както съм почнал с да прохождам. :)

Има смисъл от соц. мреже, но в пояснение ще кажа, че по-голям е когато са dofollow. Трафика сам по себе си пак помага за индексирането на сайта. Виждал съм сайтове без линк да е индексиран добре - от директен трафик се хранеше.

Аз бих добавил и метода да седите в голям файт, по възможност соц., за да ви индексира по-бъзко. Но в профила ви трябва да е аднат сайта ви. Метода е работещ. И метода колкото повече толкова повече, пак пти линк билдинга. ;)

Проблема със Svejo.net не е задължителен. Заглавията не е нужно да са същите както на страниците от уеб сайта ни.
Всеки е виждал сайтове да се индексират и само от Svejno на същия ден. А и какво му е толкова ако свежо ще е на една позиция преди нашето URL?
Посетителите няма да станат клинети (читатели, фенове..) на тях, а ще посетят и нашия сайт.

Големия PageRank за български уеб сайтове и български социални мрежи е малко трудно, но ефекта е същия като споменатите от автора на поста съвети

А и какво му е толкова ако свежо ще е на една позиция преди нашето URL?

Няма да е на една, а на доста повече, тъй като оригиналът ще е доста назад заради "дублирано съдържание". Проблемът няма да се реши със смяна на заглавието, а вредите, описани по-горе, ще са за срок поне от половин година, докато сайтът си стъпи на крака.

добре е написано, поне да намалеят малко нууб темите за индексиране :D:D:D

моя метод:
1.ситемап в гоогле
2.пингване на постовете - трябва да се внимава за овърпингване
3.статбластер - същото както при точка 4. , само че при мене сайтовете са около 30 000 и всичко е ауто, даже и пингва баклинковете след това
4.рсс субмит в рсс директориите - пак ауто с ррсбот и рсссъбмит
5.баклинкове - боокмарк, профил пейж, викита, директори, пресс, блог....

в 99% от случаите докат стигна т.5 ве4е е индексиран сайта :)

Аз смея да добавя и качествено съдържание, което се обогатява ежедневно.

А за свежо.нет аз процедирам по следния начин различно заглавие + различно описание :) Помага.

Горе