От: Bitcoin / Биткойн
Аз писах няколко пъти във форума по темата. Проблемът е, че от продажната цена се вади цената на придобиване. Примерно си ги купил по 100 лева, продаваш ги по 1000 лева. Реализираш печалба 900 лева за всеки продаден биткойн.
Обаче има един много шибан* текст в закона, според който цената на придобиване е нула, защото нямаш документи, удостоверяващи същата тази цена. Тоест, данъкът се плаща не върху реалната печалба, а върху сумата, която получаваш при продажбата - т.е. данъчната основа не е 900 лева, а е 1000 лева за всеки продаден биткойн.
*
Шибан значи бит с пръчка според един бивш министър. Какъвто народа - такива и законодателите. Каквито законодателите - такива и законите.
Не твърдя, че това е правилното тълкуване, четете закона и мислете. Питайте адвоката си, питайте счетоводителя си и искайте от тях не просто да ви кажат колко е данъчната основа, а да кажат защо - да цитират съответните членове от закона.
Трудно ми е да си представя как (при евентуална ревизия) ще обясниш каква е цената на придобиване и какви документи ще покажеш.
„Купих ги от един Гошо (може и Иван да е бил, не си спомням точно), с когото се намерихме в сайт за обяви. Ама му загубих телефона и не мога да го питам точно как се казва и какво му е ЕГН-то. Нямам бумага, защото тогава бях млад и наивен.“
„Купих ги от един сайт, ама не знам юридическото лице, което стои зад сайта как се казва и дали изобщо има такова (владелецът на сайта май беше някакъв анонимен анархист, агорист или нещо от сорта и той не се вълнува от държави и фирми особено).“
Принципно няма проблем да имаш документ по придобиването - вадиш си разпечатка от платформата за търговия с койни (обменника или както там му казваш), обаче някои обменници по онова време, когато цената беше 100 долара, работеха без да са юридическо или каквото и да е лице (или не си казваха името на юридическото лице и в коя държава е регистрирано). Как ще обясниш това на държавния чиновник, който ти прави проверка или ревизия? Как ще му обясниш, че удрянето на печат върху хартиена разпечатка на извлечението от обменника е анахронизъм и ако поискаш нещо такова ще ти се смеят индийците, филипинците и българите, които отговарят на въпроси на клиентите на обменника (customer support)?
Никакви документи не се закачат към данъчната декларация във връзка със спекулацията с валута и финансови инструменти (никакви извлечения от инвестиционни посредници, никакви разпечатки от обменници и т.н.). Такива документи трябва да се дадат само ако някой бюрократ ги поиска (във връзка с проверка, ревизия или каквото там са измислили).