От: Freelancer или Студио за изработка на корпоративен уебсайт
Хехе
Стана ми много интересно какво е това HYIP и след като видях обявата във фриленсърския сайт и погледнах един от примерите, реших да попитам чичко Гугъл. Та стана ми интересно:
en.wikipedia.org/wiki/High-yield_investment_program
Има някакъв паралел между HYIP от една страна и Cash**esta, Bux*** и т.н., които теми много добре знаем къде отиват
Иначе да си призная, учудвам се, че тази тема се разви толкова и повечето колеги (сори, уместно ли е това обръщение?) положиха толкова усилия да обясняват... Предполагам, че по този начин разпускате - това е обяснението ми, че отделихте толкова много от ценното си време, за да пишете тук - просто сте разпускали/забавлявали сте се
Изчетох цялата тема и искам и аз да изразя своето мнение. Работил съм 2 години и половина като уеб-програмист. Преди някокло години опитах да започна като фрилансър и кандидатствах по проектче - изработка на сайт за студентски съвет на ВУЗ-а, в който бях студент. Направих им що-годе приличен сайт, динамичен, според мен покриваше напълно скромната сумичка, обявена като награда и след много разправии със сисадмините, успях да го пусна и да работи нормално на сървъра им (тогава web-сървъра беше IIS на WinBoz, а БД беше на Linux машина).
Обаче сайтът не потръгна, защото аз им обясних на хората какъв сайт ще им направя, какво е предимството на моето предложение и т.н. (предложих им динамичен уеб-сайт, за да могат те да си въвеждат информацията - аз не съм в студ. съвет и идея си нямам какво трябва да напиша). Но те не бяха наясно за какво служат сайтовете, как се поддържат и т.н. (линк-билдинг, СЕО, как се пишат статии...), и тогава не осъзнавах, че те не са наясно с това. Другата ми грешка беше, че аз им направих сайта от гледна точка на програмиране и дизайн, но не качих никаква информация - разчитах, че те ще използват CMS-а за да си въведат информацията.
Идеята за сайта беше на човек, на който просто му беше хрумнало, че трябва да има сайт и го бяха направили отговорник, но той нямаше никакво намерение да се занимава с него. И когато ме покани да му покажа системата, докато аз седях на компютъра, показвах и обяснявах, той седеше на фотьойл малко в страни и гледаше.
В крайна сметка сайтът се провали, т.е. не се появи информация в него и не беше направен никакъв линк-билдинг, просто го зарязаха. След време по вина на сисадмините и бившия им началник, сайта беше изтрит. След известни разправии със сисадмините, успях да го пусна (естествено си пазя архив), но пак никой не си мръдна пръста да го разработи (т.е. да напише нещо на страниците).
Това беше моят първи опит да започна като web-програмист на свободна практика и беше пълен провал, след който се уплаших и реших изобщо да не се занимавам с това. Сега, 3 години по-късно, реших да положа усилия и да започна като freelancer. Анализирах грешките си, довели до този провал и стигнах до извода, че когато кандидатствах по проекта, е трябвало да обясня на хората какво е това сайт, за какво служи, как се поддържа (линк-билдинг, СЕО, обновяване на информацията) и т.н., а те просто си нямаха и представа за това.
Това беше основното на което наблегнах, когато наскоро кандидатствах да изработя сайт на една фирма. Вчера имах разговор с управителя и още един човек, които казаха, че имат необходимия снимков материал за сайта, ще го съберат и ще ми се обадят след седмица. Не знам дали ще се обадят, но искам ако го сторят и изберат мен, да направя всичко, което е по силите ми, за да стане сайта им работещ и да им докарва клиенти.
Защо разказвам всичко това? Ами защото съм човек, който се опитва да натрупа опит, да си изгради име, да се пребори с конкуренцията на хора, които не само имат много професионален опит зад гърба си като web програмисти (може би мога да нарека себе си професионален уеб-програмист), но имат и много опит в онлайн-бизнеса (в който аз нямам никакъв опит и трябва да изям много хляб, за да ги настигна); хвърлям усилия, за да спечеля някой проект и да изкарам някой лев.
А някаква странна птица е влязла тук, ръси хиляди глупости и безсмислици, излага се като кифладжия (не са мои думи, каза го някой преди мен) и си прави ташак с професионалисти - хора, които са сериозни и много добре знаят от къде идват и накъде отиват?! Този човек явно е намерил от някъде да му падат на готово парици, мисли си, че може да Ви върти на малкия си пръст и е влязъл тук да се подиграва с вас и да си прави ташак... :shock: :-o