От: Re: freelancer.bg и специалистите!
Затова малко бизнес книжки с умения в продажбите, няма да са ви излишни, гимнастика за мозъка... а и малко разнообразие от компютъра
Подписвам се под горе казаното с две ръце! И понеже винаги ме хваща яд като прочета някъде, че в БГ било така, пък на вън било онака... и че нещата трябвало да се променят... То хубаво това - всички знаем, че нещата трябва да се променят, но какво правим по въпроса? Ще ви дам пример от мой личен опит с колеги тук от форума: Аз съм "навън" и принципно работя в съвсем друга сфера, но в последно време нещата от основната ми работа и нета взеха много да се преплитат и за това започнах лека по-лека да уча и да се стремя да навляза по-дълбоко в материята. Престраших се даже да поема и поръчки - в началото само за елементарни неща, но пък взеха, grazie a Dio, да изникват и по-сложни, поне за моите възможности, проекти. Викам си - чудесно, из форума има сумати и знаещи и можещи колеги, които търсят и няма да откажат още работа, ако им предложа. Искам да подчертая, че досега, никой колега тук от форума не ме е издънил. Благодаря на всички! Без вас и без целия форум изобщо, никога нямаше да се престраша да направя някои неща.
До тук добре. Но, според мен има един необясним за мен дефект в поведението на българските фрийлансери - супер затруднена комуникация. Не желаят да говорят по скайпа, защото не им работели/нямали слушалки; приятелката им била ревнива и ако чуела, че говорят отсреща с жена, даже и по работа, щяла да направи скандал (???), на който и да съм поискала телефон за връзка, всеки е отказал, посочвайки още по странни причини. Да не говорим, че някои не си казват даже името. Питам се защо? Тук във форума - добре, но ако ще се работи по сериозен проект, мисля че всеки работодател ще иска да знае, че насреща си има професионалист, а не герой от анимационно филмче, а в случаи на спешна нужда да може да звънне един телефон. Мисля, че е доста трудно и понякога се стига и до недуразумения, ако комуникацията е само чрез мейли. Освен техническа, работата на програмиста или дизайнера, изисква и много творческо мислене, а до споделена и добре изпипана творческа идея не може да се стигне само с размяна на чатове в скайп.