СПОКОЙНО БЕ МОМЧЕТА!
Като прочетох за какво става въпрос първо ми претупка сърцето после се поуплаших малко, но сега седнах и поразсъждавах трезво над нещата. Ето какво измислих. Google искат да се докажат, че са лидер на пазара и затова се изправят срещу Wolfram с подобна услуга. Тук, обаче, забравяме, че Алфата е с идеална цел, докато Гугъл от своя страна е огромна компания. А към какво се стремят големите компании - към печалба естествено
Ако, както казват въведат това търсене в ~20% от търсенията, то автоматично това би значило ~20% загуби за компанията от това, че не се показват сайтове с adsense => никой не цъка по рекламите => рекламодателите нямат какво и на кого да плащат.
Такова търсене ще бъде (според мен) въведено за строго научни неща - дефиниции, термини и т.н. Също може да е за географски обекти. Като напишеш "Черно море" може да ти излиза средна дълбочина, температура и т.н. поради простата причина, че никой не рекламира за това търсене защото морето си е там и то си е факт.
Ще иска ли, обаче Гугъл да загуби? Ако напишете "bmw x6" в търсачката, то тя въпреки че може, едва ли ще ви върне отговор с това колко кубика е, к.с., година на производство и т.н. Гугъл ще предпочете да върне резултат със страници, защото в тази ниша конкуренцията при рекламодателите е убийствена. Дори сега като търся "мерцедес" и ми излизат adwords реклами на bmw.
Как ще станат нещата? Както казах, най-вероятно Гугъл ще влезе в сътрудничество с някой гигант (като Уикипедия), като съвместно ще излязат под предлог, че видите ли, безвъзмездно искат да предоставят знание на света. Гугъл ще дава дефиниции на строго научни термини, географски понятия и тем подобни неща, които ще са в помощ единствено на тези, които имат да пишат есе за домашно. Там, обаче, където се борят seo-тата, компаниите и с една дума - там, където е комерсиалното, Google нито ще има право, нито желание да се намеси. Ако се намеси в тези резултати, то:
1. Ще претърпи огромни загуби.
2. Никой няма да го търпи. Колкото и да е голям, точно същите огромни компании като автомобилните, ще се погрижат да го смъкнат от челните позиции като насочат все повече потребители към Бинг и Яху.
Така разсъждам аз. За мен, няма място за тревоги.