Gzip компресия и проблем с индексирането

mantaman

Well-Known Member
Преди известно време четох една подобна тема във форума и сега не мога да я намеря
Та там някой се оплакваше че след включване на Гзип копресия сайта му е потънал - какво мислите по въпроса възможно ли е това

От: Gzip компресия и проблем с индексирането

Някои ботове се затрудняват с декодирането. Съмнявам се Google ботовете да са сред тях, но си е проблем. Не мисля, че за стандартни страници от порядъка на до 100KB (желателно да е под 50KB) си струва да ползваш GZip компресия за сайт.

Точно това май се коментираше в темата че от миналата година Г. спрели да четат такива файлове и много сайтове пропаднали

Поредните притчи. Сайта ти не може да потъне само заради разликата в компресирането на информацията.
Unwise, би ли ми дал пример за такива ботове, по възможност с user-agent. Аз лично мисля, че те са ми безполезни.

Точно това май се коментираше в темата че от миналата година Г. спрели да четат такива файлове и много сайтове пропаднали

Глупости. Именно гугъл налагат стандарти за "забързване" на сайтовете и съветва да се включи gzip компресирането

Томов такива спомени са ми останали от тази тема - за това я търся - а няма как да съм я чел на друго място

Не беше за индексиране а беше тема за адсенс и ставяше на въпрос че адсенс бота нещо не се оправя с такива страници и ти се показват кофти реклами

форума винаги е бил с компресиране и при пхпбб и впоследствие при вбюлетина даже при вбюлетин е стандартна настройка да е включена компресия на 1 (от 9)

Да прав си точно за тази тема става въпрос - но не можах да я намеря

Да и това го пишеше в темата обаче - не мога да намеря темата

Мерси много точно тази търсех

Интересно ми е какво ще компресира това gzip. Да не би HTML-а да е 2MB и повече?! Щото се чудя дали има смисъл да се компресира, ако една страница е средно 100k.

А за картинките и другите работи - струва ми се малко странно човек да компресира нещо, което вече е компресирано един път :D

Епа примерно за тая страница Web Developer плъгина дава това:

Document size: 1400 KB (2292 KB uncompressed) - тука влиза всичко, html, css, js...
И това си е почти двойно.

Иначе странно, аз почти навсякъде имам gzip и адсенса не ми се вижда да е нетаргетиран.

Възможно е да е поумнял Googlebot, но все пак аз не прибягвам до GZip. Нямам проблеми с интернет трафика че да си създавам дори въображаеми проблеми.

Бе разликата между 1 и 2 мб е значителна. Това рефлектира върху user experience-a, не толкова върху bandwidth-a.
Има бая изследвания по темата, примерно Амазон след редизайн който добавя 100ms към рендеринга - и това води до 1% спад в продажбите.

Amazon found every 100ms of latency cost them 1% in sales.

The Psychology of Web Performance

Latency is Everywhere and it Costs You Sales - How to Crush it

То на амазона само като им видя мизерният сайт и директно му бия хикса - толкова неудобен сайт за търговия рядко може да се срещне и като си помисли човек що народ взима заплата за тая работа

Малко ми е трудно да проумея, че няколко малки картинки, HTML, CSS&JS правят почти 2.3 MB. Нямам предвид, че не ти вярвам, а се чудя що за програмисти са писали системата... Баси, ако това е програма със същия размер, сигурно ще върши доста неща, особено ако не е с GUI.

Иначе щом е така, определено подкрепям компресирането :) Наистина е добре за user experience, но и за bandwidth не е зле. Освен това май примерно картинките на форума (от неговия си домейн) не се кешират, което според мен е грешно... Много често натискам Stop, преди да е заредила цялата страница, с което май спирам само разни JavaScript-и, щото рекламите и всички други картинки си излизат.

Писал съм по темата за GZIP в една за оптимизацията на wordpress инсталациите, но в момента не мога да я намеря.

Та, моето мнение е, че gzip като цяло е много полезен. Проблема е, че освен да намали скоростта на зареждане на сайта увеличава малко използването на процесора, най-вече когато става дума за apache, при nginx не виждам подобен проблем.
От друга страна има различни нива на компресия - от 1 до 9. След всички тестове които съм чел, а и направих, стигнах до извода, че най-подходящото ниво е 6, защото следващите 3 нива не помагат кой знае какво в нивото на компресия, но пък увеличават значително времето за компресиране.
Малко статистика може да видите тук: http://tukaani.org/lzma/benchmarks.html

voic4e не можеш да си представиш но е възможно. jquery е 100 кб (минифицираната версия), фейсбук шеър джаваскрипта е 100 килобайта, всеки един темплейт с добре написана структура на стила, а и с достатъчно елементи отново е около 60-70 кб. gzip смъква тези файлове обикновено на 70%. Едно са 100кб, друго е 30, нали? Плюс това - това са само 3 файла, а в по-голямата част от случаите по-малко от 30 заявки трудно се постигат.

Изтегли си page speed плъгина за хром и тествай самият форум, гледай какви резултати излизат:
Код:
Compressing http://www.predpriemach.com/clientscript/vbulletin_css/style00027l/main-rollup.css?d=1330440643 could save 55.1KiB (82% reduction).
Compressing http://www.predpriemach.com/clientscript/yui/yuiloader-dom-event/yuiloader-dom-event.js?v=4110 could save 40.5KiB (67% reduction).

Горе