Ако не предприемеш действие, вероятно също ще умреш. По-добре да пробваш, отколкото да кажеш "Вълчо, ела ме изяш". Всеки сам преценява как да се подготви за такъв момент. Докато си малък родителите (или настойниците) ти решават как да те възпитат/обучат така че да можеш (или да не можеш) да се защитиш в случай на нападение (тук включвам и битовизмите). Всякаква форма на принуда води до опасни с нежеланието си единици.Не, просто като не си научен, като дойде момента, няма да си ефективен. И ще умреш безполезно.
От основно военно обучение, което не би трябвало да е задължително, до служене в армията разликата е голяма. Аз лично нямам против военното обучение (нямам против децата ми когато ги имам да минат през такова) при условие, че не е задължително за всички (има пацифисти). Представата за дълг и обществото (т.е. кои са твои и кои не) са все субективни неща.А най-добре е да си подготвен с елементарните знания, които ще придобиеш по време на едно военно обучение. Не може всеки сам да си преценява, защото от твоята преценка може да зависи нечии чужд живот. Не само може, а със сигурност ще зависи във военни условия. Не възприемай нещата крайно либерално, не говорим за форма на принуда, а за елементарен дълг към обществото от което си част.