Здравейте,
Тъй като доста, и като казвам доста, наистина ДОСТА хора ме питат в лични допълнителни въпроси за това как става това със Stripe, направо да ви препратя към извора директно от тук, вместо да копи-пействам линка към всеки по отделно.
lhe.io
Това е гайда, който аз следвах навремето стъпка по стъпка, за да станат нещата. Реално друго не знам, тъй като мина доста време от тогава, така че това ви е най-сигурния вариант да успеете да свържете нещата от А до Я.
Относно POD на Print on Demand с FB/IG ads - занимавам се с поддръжка на платени Facebook реклами от 8+ години, full time, за български и чуждестранни онлайн магазини, като фрийлансър, като цяло се смятам за един от по-добрите хора в това отношение в нашите географски ширини. Също почти непрестанно през това време съм играл ролята на консултант към агенции за FB реклама, за БГ и най-вече в чужбина, където съм помагал с по-сложни проекти. Занимавам се също и с POD от 4+ години.
Съвета ми е да не се бутате между шамарите с FB ads + POD сайтове. Не и ако плана ви е да продавате в чужбина - САЩ, Англия, Канада, Австралия, Западна Европа и т.н. Да, възможно е, да - има хора, които го правят успешно, обаче не виждате 10-20 идеи, които са изгубили пари, преди да се появи идеята, която им прави пари. Т.е. сплит-тестинга за това нещо е също толкова огромен и скъп колкото при дропшипинга, и от 2 години насам принципа е - губиш пари за тест на 10-20 продукта, и избиваш загубите и печелиш нещо от 21-вия продукт. Част съм от няколко такива дропшипинг тима, където сме 4-5 човека и всеки прави по някоя част от нещата - аз управлявам FB рекламите срещу комисионна. Мога спокойно да заявя, че да правиш реклама за такива проекти е много по-споокойно и почти също толкова доходоносно колкото ти да си собственика им. С две думи - възможно е, но не е за новаци, а за хората които не са новаци - не е за сам човек работа, защото трябва да тествате поне 40-50 продукта на месец, за да има постоянен поток от приходи от малкото печеливши продукти.
Защо го казвам това? Има МНОГО по-лесни начини да се печели от POD, ако ви се занимава с това. По-лесни пазари, по-лесни платформи, по-лесни за скейлване варианти, които не струват XX.XXX$. Даже някои от тях са безплатни. Какви са те - ако ви кажа, ще си изям от собствените приходи, така че всеки да се спасява по единично, но при POD са важни следните неща:
1. Дизайн + продукт + време на шипинг + buying experience
2. Да не се разчита на кънвършън рейт над 3-4%, добре е ако може да си улесните живота и да разчитате на 2% кънвършън рейт.
3. Скейлване в мини-ниши като обем дизайн, които имате във всяка и след това скейлвано хоризонтално в допълнителни мини-ниши.
4. Трябва поне 50% от цената на продукта да ви е марджин. Не по-малко от 10-15 долара.
И още доста други неща, за които в момента не се сещам. Аз лично този месец направих много повече пари от други рекламни източници отколкото от FB ads, що се отнася до POD. Има периоди в които капе( Януари - Март), периоди в които тече( Април - Септември) и периоди в които вали като изведро ( Октомври - Декември, особено последните два месеца). От POD печелят най-много хората, коите играят дългсорочно. Аз този декември месец си го подготвям малко или много от Април насам. Т.е. плащам повечко за реклама с по-малки марджини през годината, за да може последното тримесечение да ми излизат продуктите навсякъде по платформите, като тръгнат хората да пазарят с големите кошници.
Повече информация безплатно не ми се дава, който разбрал - разбрал.
Просто не забравяйте, че зад всяка успешна платена реклама, стоят редица неуспешни платени реклами, които не виждате - в случая с дропшипинга/POD, говорим за доста неуспешни реклами, които не виждате, защото при 1-2$ CPC в US и марджин 15$, печелившите реклами не никнат по дърветата.
ЕДИТ; Тъй като сигурно ще има хора, които ще питат - като цяло дропшипинг проектите по които съм работил досега са имали за цел да харчат 5-7 до 20к USD на ден за печеливш продукт. Защо? Защото когато напипаш печеливш продукт, до 2 седмици някой ти е откраднал видеото и почва и той да харчи по 5-10к на ден. До 3-тата седмица вече 5 човека рекламират продукта ти. Реално не можеш да ги хванеш всички с копирайт клеймове навреме. Т.е. целта е да изхарчиш максимално много пари за първите 2-3-4 седмици, докато станете прекалено много гарги на клона. След това реинвестираш част от направената печалба в търсене на други такива продукти.
Ако нямате възможност да харчите такива пари за FB реклама, единственото което ще направите е да помогнете с маркетинговото проучване на хората, които могат.
От поне 3 години цялото това нещо с дропшипинга е невъзможно за хора без опит и дълбоки джобове. Аз бях там когато се правеха конверсии по 1-2 долара от САЩ. Сега са по 15-20-30 долара в 95% от случаите.
Същото е и при POD, ако ползвате FB ads. Това което работеше преди, работи много по-рядко сега. И марджините са по-малки. Хората които в момента печелят от POD са хората, които са се адаптирали как да не разчитат на FB ads като главен източник на колд трафик.
И тъй като знам, че доста от по-интересните продукти се сорсват от Китай... който се хвърли на тази 'възможност' жална му майка. Забравете стоките да се довлачат до САЩ за под 20-30 дни. Качеството на доста от продуктите е много дискусионно. Ако продукта не се печата в САЩ, аз бягам надалеч.
Ползвайте Prtinful, Printify, CustomCat от аповете. И трите имат WooCommerce интеграция. Със Шопифай е по-лесно, но не са достатъчно фъгкави към скейлване. Така че ако искате да имате само един магазин и нула главоболия относно това да си го управлявате сами - Shopify + Rewind app-а от техния магазин и си имате магазин за 35 доалра на месец, който НЯМА КАК да счупите. WooCommerce е за хората, които искат да имат повече от 1 магазин на смислена цена. Или могат перфектно да си отстраняват WooCommerce проблемите.
Тези POD провайдъри имат интеграции към много други места/маркетплейси - това не е случайно.
Аз лично оценявам app-ове по следнич начин:
1. DJ( DesignJunction) от Printify - евтини продукти с качество на принт 7/10. Най-добър шанс са марджин и добра печалба на продажба + ползвайте Bella+Canvas, ако искате най-качествените бланкове. Аз също ползвам и Gildan, които са по-зле като материя, но са по-добре откъм кройка що се отнася до европейските предпочитания.
Печатат малко по-големи като размери принтове от номер 2, 3 и 4 по-долу! Това за моя бизнес е уникално важно, може да не е за вашия.
2. MyLocker от Printify - същото като DJ, просто наличните цветове на бланкове са по-малко. Качество на принта 7.5/10. Цена - много малко по-добра от DJ. Аз лично предпочитам DJ заради разнообразието от цветове. Ползвам съм и двете, ползвам и двете, с плъни 5-звездни ревюта по моите шопове.
3. CustomCat - добра алтернатива ако искате да имате МНОГО РАЗЛИЧНИ продукти с един и същи дизайн на шопа ви като подкатегория. Те са реално MyLocker от Printify, просто си имат и свой собствен app, на който имат леко различни цени и доста повече продукти/варианти. Но не толкова добри мок-ъпи като същите им продукти в Printify( лично мнение).
4. Teelaunch - качествени принтове на ниска цена, много калпав и бавен съпорт и fulfillment на поръчки сравнено със всеки друг принт провайдър. Принт 7/10, съпорт 4/10. Но са с един от най-добрите цени. Все пак не бих ги ползвал, махнах се от тях, защото по празниците са отвратителни откъм време за изпълнение на поръчки.
5. Printful - голяма селекция от продукти, 7/10 принт на най-евтините им продукти, 8/10 принт на средноскъпите им неща и т.н. Инконсистентно качество. Но пък имат печатна фабрика в Латвия, ако продавате в ЕУ. Но пък чарджват ДДС или локалния данък в САЩ на всяка поръчка, което им прави повечето тениски/неща по 20$ и нагоре. Не съм фен, когато мога да внеса същата тениска за 11-12 долара от Printify с по-добра материя и същия по качество принт.
6. От другите провайдъри съм пробвал само T-shirts & Sons или каквито са там от UK. Качеството е прилично, единствените които са близки до размер до опция номер 1 DJ, но нямат тракинг кодове, така че за мен това е едно голямо НЕ.
7. WCFulfillment и PillowProfits са китайски app-ове. Т.е. пращат си стоките от Китай, печатат ги там и т.н. Всъщност първата може и да беше в Тайланд, но същата работа, пак през Китайските пощи минава. Понякога принтират много добре, но нямат quality control и ако има проблем с принта, ще го пратят въпреки всичко. Това е вярно за всички без Printful от горния списък, но просто при тези от Китай самия пре-контрол на процеса по принтиране не е толкова голям, не правят такъв обем като горните апове и процеса им е по-уязвим към грешки. Не съм фен.
Не съм пробвал AllOverPrint.it, но съм чувал и добри неща за тях. Някоя ако е - да сподели мнение. За Gooten/Printy6/Art of Where съм чувал смесени неща, което не ме кефи мен лично.
Ако потърсите в YouTube най-добрите print provider-и, ще ви излязат главно Printful, Printify, CustomCat. Информацията за всички е смесени, някои предпочитат едни, други други, но хората които предпочитат Prtinful не ги знам по колко си продават тениските, аз лично не мога да направя печалба като дам 20$ за принт на тениска и 2$ на PayPal и я продам тази тениска за 24$. Така че си ползвам Printify/CustomCat, където същите тениски идват по 12-14 долара.
Но всеки да си прави сметката. Аз лично съм проучвал въпроса със седмици/месеци, преди да си поръчам по няколко мостри от всяко място, и да преценя дали моя бизнес би сработил и как със всяко едно от тях. Т.е. ако изхарчите 200-300лв. за мостри е много по-лесно да се прецени.
Не вярвайте на информацията на хора, които печелят пари от афилиейт линкове. Има причина да са си сложили афилиейт линковете там - защото е много по-лесно да се печели от продаване на карти за към заровени съкровища, отколкото с откриване на заровени съкровища.