virlock вирус и премахването му.Решение има ли?

naskobg

Well-Known Member
Здравейте
току що една позната ми даде един лаптоп и се оказа че е с вируса Virlock ,който криптира файловете а и иска пари (320 евро) за разкриптирането им ?
някой да е намерил начин или решение как се маха този вирус?

От: virlock вирус и премахването му.Решение има ли?

така е най лесно..въпроса е че има разни снимки и документи в c:\

Инсталирай някоя линукс дистрибуция без да премахваш уина и през нея си прехвърли снимките в новата част на харда. После форматирай старата и никога повече не използвай уиндоус, защото е скапан. :)

И като ги свали снимките криптирани какво ще ги прави??? - Ако са и важни да плаща ако не да удря формата и другият път да внимава къде цъка

прав си..ще си плати..досега гледах разнни решения от касперски и есет . ще ги пробвам дано оправят нещата.
И като ги свали снимките криптирани какво ще ги прави??? - Ако са и важни да плаща ако не да удря формата и другият път да внимава къде цъка

Аvast, колкото и да не ми се вярваше, работи, пускаш го на сканиране при стартиране, рестарт и му даваш да трие всичко....

Иначе другите програми или не го засичат или не могат да го изтрият...Независимо че са платени и че струват майка си и баща си...

Също става и да го изтриеш на ръка, но трябва да знаеш кой ден е заразен компа, сканираш и почваш да триеш всичко съмнително....

Важи обаче преди да ти изтече срока, след това няма управия, формат С....

какво значи..да не ти изтече срока?
Аvast, колкото и да не ми се вярваше, работи, пускаш го на сканиране при стартиране, рестарт и му даваш да трие всичко....

Иначе другите програми или не го засичат или не могат да го изтрият...Независимо че са платени и че струват майка си и баща си...

Също става и да го изтриеш на ръка, но трябва да знаеш кой ден е заразен компа, сканираш и почваш да триеш всичко съмнително....

Важи обаче преди да ти изтече срока, след това няма управия, формат С....

http://blog.prosysbg.com/една-стара-заплаха-се-завръща-ramsonware-cryptowall-3-0/

Значи, че имаш 170 часа в които цената ти е "ниската" после става двойна.

Като за начало си свали важните файлове, за да имаш тяхно копие и действай... Не е лесно но не е и невъзможно, въпроса е колко си мотивиран :)

преди да криптира всичко, обикновенно имаш някакъв срок, изпуснеш ли го, си чао....зависи от модификацията на вируса и прочие....

Инсталирай някоя линукс дистрибуция без да премахваш уина и през нея си прехвърли снимките в новата част на харда. После форматирай старата и никога повече не използвай уиндоус, защото е скапан. :)

+1 :)

Не ползвате ли програми като дропбокс и копи. Аз всичко ценно го държа на архив и на 2те места. Даже имам автоматичен бекък на снимки и видео дори и направени през телефона. Към копи нямам никаква пряка обратна връзка и ако има криптиране на ПЦ-то или нещо подобно да не може да криптира и файловете в копи-то.

А за виндоус... никога няма да го сложа като основна система. Имам го на виртуална машина и го ползвам само когато ми трябва аутокад.

AseasRoa аз ги видях тия тулчета.
Исках да знам предварително дали някои се е борил с този вирус.

кво значи да се бориш? криптира ти файловете и трие оригинала. единствената борба е да декриптираш, което нема как да стане без да платиш. как го хвана тоя вирус?

От: Re: virlock вирус и премахването му.Решение има ли?

не съм аз..една моя позната вероятно чрез имейл или скайп..и се мъча..но засега без успех.
кво значи да се бориш? криптира ти файловете и трие оригинала. единствената борба е да декриптираш, което нема как да стане без да платиш. как го хвана тоя вирус?

Колконсанфайловетв като обем и какви са?

Колконсанфайловетв като обем и какви са?

пример от един файл ЛЮДМИЛА.TXT.yucctcn
разширенията са yucctcn
повечето които са поразени са jpg,txt ,doc,pdf
сега направих едно dir /s на тези разширения на хдд около 3400 файла заразени
общо взето не ми трябва нищо друго освен няколко файла.които наистина са важни.
щом ги трие може би някоя програма като recover my files ще ги спаси...ще пробвам.

Май не си чел статията която пуснах малко по нагоре. Прави се secure erase. Не е възможно да се възстснови по този начин....

четох я но ниикъде не прочетох как се прави secure erase. ако хелпнеш благодаря ти предварително.
Май не си чел статията която пуснах малко по нагоре. Прави се secure erase. Не е възможно да се възстснови по този начин....

Горе