Снимки на продукти за ревюта - авторско право?

mitakaJ9

New Member
Здравейте отново едно нещо от доста време ме човърка, а това е как стои въпроса със снимките които ползваме за ревюта на продукти или пък скриншост/картинка на приложение? От афилиейт сайтовете обикновено дават темплейти/снимки, но примерно ако работим с амазон или по друг метод как можем да сме сигурни, че няма да имаме проблем с авторското право на снимките. Все пак няма как да притежавам всеки продукт на който съм афилиейт :)

А как стои въпроса със картинки/скрийншоти на софтуер? Днеска видях една новина в калдата която ми събуди интерса. Та разрових се, все още беше прясна новината и изкочиха само големи новинарски сайтове и влязох в 1-2 да разгледам какво са написали. Направи ми впечатление хубавото ревю и многото скрйншоти. Обаче ми направи впечатление, че калдата са изполвали същите скрйншоти като в единия новинарски сайт, това не е ли незаконно?
 
От: Снимки на продукти за ревюта - авторско право?

Тук въпроса стои по същия начин, както и с авторското право на текстовете. Нямаш право да ползваш други снимки, без изричното разрешение на автора на снимките. Вече има осъдени хора, медии, сайтове, които са си позволили да ползват други снимки без да уведомяват собствениците им.

А помежду си медиите си уреждат правата за ползване на снимките. За примера който даваш с Калдата, вариантите са няколко: или Калдата са автори на тези скрийншоти и другия сайт ги е взел от тях с тяхно разрешение или обратната ситуация. Също така е възможно един от двата сайта, който е копирал новината да е откраднал снимките, без да иска и търси разрешение за тях.
 
От: Снимки на продукти за ревюта - авторско право?

Добре е в случая с афилиейта (амазон примерно) не може ли да ползваме снимки на търговец към който сме линкнали или пък от производителя. Все пак продаваме продукт и на търговеца и на производителя.
 

Горе