Как се пише ревю

Fozzy

Well-Known Member
Тъй като нямам правомощията да публикувам там, искрено се надявам някой да премести темата на началната страница на пазара.

Тук ще пиша за ревютата. Като човек, който активно предлага своите разнообразни услуги по света и у нас, забелязвам навлизането на тенденцията за раздаване на ревюта (review copy) в България. Както всяко нещо, обаче и тук нещата са навлезли частично.

Ревюто се дава от създателя на продукт или от човека, който предлага услугата си. Целта му е да покаже, че не се опитва да мами и че продуктът му си заслужава парите.

Обаче ревюто НЕ СЕ ДАВА БЕЗВЪЗМЕЗДНО! В замяна се очаква, този, който го е взел да сподели обективна оценка за самият продукт, която да послужи пред останалите потребителите, които се чудят дали да купят или не. Именно затова ревюта се дават на потребителите с по-висока репутация, защото се очаква те да дадат по-обективно мнение и тяхната дума да тежи на мястото си.

Забелязал съм, че в България, на ревюто се гледа като на нещо безплатно.

Дай едно ревю!

Даваш ревюто, а после получаваш "ревю" от типа:

Много коректен. Всичко е точно!

Да, но сами по себе си тези думи нямат никаква стойност. Нито доказват, че си сериозен, нито доказват, че вършиш или продаваш нещо качествено. Да не говорим, че изобщо не подтикват потребител към покупка, защото не се дава обективна оценка върху предлаганото.

Ето какво би трябвало да включва едно ревю:

1. Впечатления - какво първо грабна вниманието ви.
2. Време - за колко време беше доставена поръчката и беше ли спазен срокът.
3. Анализ - кое е свършено както трябва и кое не е. Кое е недовършено и кое преизпълнено.
4. Заключителни думи.
5. Рейтинг - своеобразна скала.

Нека дам пример и как би изглеждало подобаващо ревю. Да речем, че потребител предлага добавяне на коментари в блогове. Получавате ревю копи за 1000 коментара със срок на изпълнение 9 дни.
Ревю:

1. Впечатления: Веднага като поръчах, разбрах, че потребителят Х е сериозен по начина, по който пое поръчката ми. Плащането беше извършено и работата по проектът ми започна.
2. Време: На деветият ден, Х ме уведоми, че има малко забавяне. В крайна сметка поръчката ми бе доставена на следващият ден.
3. Анализ: Х ми изпрати детайлен репорт на свършената работа, което много ми хареса. Прегледах всичко. Въпреки, че поръчката закъсня с един ден, Х се беше постарал и вместо обещаните 1000, беше написал 1300 коментара.
4. Заключителни думи: Определено услугата си заслужава. Изпълнението също е на ниво и при първа възможност бих поръчал отново.
5. Рейтинг: 9/10 заради забавянето.

Това са основните неща и се варира в зависимост от продукта или услугата, които поръчвате. Запомнете, ревюто не е нещо безплатно или промоционално. Това е инструмент, който да убеди евентуалните купувачи, че продуктът си заслужава и трябва да бъде закупен.
 
От: Как се пише ревю

Това вярно трябва да се сигне в пазара из важните теми
 
От: Как се пише ревю

Абсолютно си прав. Особено ако трябва да хвалят нещо... иначе за храна и 5 страници тема ще стане.
Има обаче конкретни случай в които е неприложимо.
Виж сега в пазара, има една тема в която се продава книга за някаква тактика от типа: Кой предвари, той завари.
Та в тоя случай, пишещия ревюто чисто по български не смее да го хвали много, за да не станат много маймуни на клона бързо.
Мисълта ми е, ти като даваш безплатни ревюта си вкарай изисквания какво да бъде. Щото сами... я се сетят я не.. и с тема и без тема :).
 
От: Как се пише ревю

Радват ме такива детайлни анализи! :D
Даваш ревюто, а после получаваш "ревю" от типа:

Много коректен. Всичко е точно!
Често съм виждал такава картинка. И съм се чудел на краткостта. Която нищо не казва.
Болшинството тук са млади люде, англоговорящи. Или не знаят какво е Review. Или хич не им пука. И в двата случая е тъжно...
Ревю на български е отзив.
Като си получил - отзови се! А не да си измиваш ръцете.
 
Ами откакто съм тук виждам само от кратките и неинформативни ревюта и дори мислех, че текстът е само фиктивен... Щом има такъв спор, аз предпочитам да пиша смислени неща също и занапред ще го правя.
 
От: Re: Как се пише ревю

...Щом има такъв спор...

Грешка, няма такъв спор - просто така е коректно!
 
От: Как се пише ревю

Според мен трябва да се направи някакъв ранк във форума за потребители, които са се доказали като добри анализатори и на тях да им се дават ревю копитата. И под добри анализатори имам предвид не само подробни, но и безпристрастни, а не такива, които се чувстват длъжни на всяка цена да изкарат добър продукта или услугата, само защото са им били предоставени безплатно. Bullblogger, например, е един от тези хора. Когато и да съм прочел ревю от него винаги е било обективно, изчерпателно и подредено. Има и други такива потребители, просто в момента не се сещам за никовете им.
 
От: Как се пише ревю

Много добра тема и ми е мн от полза! Този пост тр да ти го изкарват периодично на началната страница на пазара - за такива нови фрийлансъри като мен :)
 
От: Как се пише ревю

Благодаря за съветите. Радвам се, че попаднах на поста.
 
Бих искала да ви попитам някой знае ли как се пише статия за вестник?
Има ли някакви правила?
 
От: Как се пише ревю

Принципно е така, но леко тъпо става, че някой трябва да го обяснява....Няма как да е по друг начин като в голяма част от случайте се гони да се хване безплатното. А то не е никак безплатно, предвид че друг пък влага усилие, време и познания да свърши работа Х, срещу която оферира ревюто...Хубава идея, ама където и да сложите темата не знам защо, но нещо ми подсказва, че ще си остане в 9та глуха. Тези, които са писали читави ревюта ще продължат, другите не съм убеден, че ще се пречупят да започнат да го правят.
 
От: Как се пише ревю

Чела съм огромно количество "нагласени" ревюта из сайтовете и си личат от километри. Информацията тук е наистина полезна, а в ръцете на писателя е умението да "убеди" посетителя, че наистина е ползвал продукта.
 
За съжаление, обаче, сякаш нямаме културата да пишем ревюта, пишем само ако трябва да храним и злобеем. Надявам се това да се промени :(
Много ми беше полезна статията
 

Горе