Coolice - не чети избирателно, моля ти се.
Mac OS X е безплатна ОС (вярно, от скоро, но е безплатна).
Хакинтоши също има и с много ядове може да успееш да я подкараш и на различен хардуер, като все пак трябва да се има в предвид, че тази ОС не е предназначена за подобни начинания.
Хардуера е точно толкова скъп, колкото и на всеки друг марков компютър с ОС и допълнителен софтуер.
(мак-а си идва с ОС, безплатен офис пакет, който е не много далеч от този на MS, безплатни приложения за обработка на снимки/видео и пр)
Друго перо към цената е производителността, която получаваш от съответната комбинация хардуер+софтуер.Защото ще ме извиняваш, но повечето хора (изключвам хардуерните ентусиасти) плащат за производителност и полезност + надеждност.
За мен няма значение РС ли е, мак ли е, кокиче ли е какво е, важното е да знам че мога да разчитам на машината, да мога да си върша работата бързо и безпроблемно на нея. Защото преди всичко това е инструмент, не нещо друго, и ако не работи - губя време, а от там и пари.
Отделно - "линукски карти" не знам да съществуват, уж основно се ползват такива на: AMD, nVidia, Intel. Имаха проблеми с драйвъри, понеже производителите спъваха цялата работа. Ейсърите по едно време през 2008ма бяха много проблемни машини. Поне в офиса всеки втори/трети имаше проблеми с лаптопа си (от същата марка).
А за поддръжката на драйвъри - майкрософт драйвъри не пишат, пишат ги производителите на хардуер. Също така идеологията на MS е различна от тази на Apple - Apple ги интересува продажбата на хардуер и медия (музика, книги, видео), а MS - продажбата на софтуер (Windows, Office).
Като човек, вадещ си хляба от работа на компютър, отивайки в магазин за нов компютър задължително трябва да вземеш в предвид:
- до колко ще ти е безпроблемна работата на новата машина (разбирай: рискове от загуба на ценна информация; загуба на време за отстраняване на проблеми);
- до колко по-бързо ще можеш да си вършиш работата на новата машина спрямо $$$, които ще инвестираш в нея (тук влизат - удобства, улеснения, автоматизиране на работата ако е възможно, нуждата от поддръжка на софтуера, който ще ползваш да е минимална);
- до каква сума си готов да инвестираш (като в тази сума влиза цената и на софтуера /// такива като "линукса ми е безплатен, затова ще си сложа една виртуалка с win и съм 6" пак не вървят, защото ти трябва лиценз за win-a);
- срок на полезна работа на компютъра + срок на изплащане на инвестицията.
Едва след това правиш избор.