От: Агенцията за инвестиции оряза България в рекламен клип
Блинки спомена нещо за консултанти... тука по нашите ширини консултантите са само "свои хора", които присъстват само за да си вземат процента.
Веднага давам за пример геолога - хидролог - енергетик - Доган, който взе тлъста комисионна.
И не ме избива на политика. Това си е практика още от "зората на демокрацията".
Да, знам, Хората си мислят, че това е излишен разход на пари и е хубаво или да го няма като опция към всеки проект или да се дадат пари на свои хора, пък нали....консултация.
Това е много грешно мислене, защото една консултация на специалист спестява много главоболия и средства. Доган ги взе те тези пари и какво, нищо. Това неговото не е точно консултация, а просто посредничество, в най-долния смисъл на думата. Това даже не ми влиза в категорията.
Но е факт, че тук това е масовка.
Иначе за консултация, ако се сещате има един сериал за един чернокож, който консултираше големи компании. Та това е вече нивото. Не е да отидеш, да огледаш, да вземеш едни пари и да си отидеш. Реално се задълбочаваш в проекта и правиш така, че да направиш нещо добро като проучване, анализи и тенденции, за да го предложиш и да дадеш компетентно мнение как трябва да се случи. Ама говоря за детайли - детайли. Идва консултанта със статистики и показва, че клипа ако има еди какъв си музикален бекграунд ще има еди колко си % повече гледаемост от ето тази или онази аудитория. Но уви, това в някой друг живот. Поне като се научат да не бъркат картата, може и да минат следващото ниво. Колко по аматьори работят над даде проект, толкова по-малък е плода на цялата работа. За това смятам, че консултациите не само трябва да ги има, но най малкото да са нещо като звено, което да се минава преди започване. И не говоря за онези мишкарски истории на нашите - "ела бате Гошо, на ти тези пари, да ни "консултираш", че и за това са предвидени пари". Това е шит. И резултатите не закъсняват. Не навиджам хора, които мислят, че парите се изкарват по този начин. Това означава, че и към доста други неща в живот няма уважение.
Всички знаем схемата на това - не повече от 20% за изпълнение на проекта и останалите 80% в джоба. Вискяр Бг много добре го е разписал. Но аз явно съм по-голям оптимист в %.
Дано да не е прав той, че какво ни чака, ако е все такава тенденцията.
И най-смелите прогнози за печалба на компании правещи такива клипове и дистрибуцията им не повече от 30%, пи положение, че имат много добри търговски отстъпки, от които се възползват добре. Говоря в световен мащаб. Нашите тук - давай баце, през просото. Алчна работа. Не говоря конкретно за тази тъпотия тук, а по принцип е така.