От: Аз ще ви в линк билдерите или защо не се подбиват цените.
Фози прав си но разглеждаш нещата от средата на там - трябва да се върнеш малко по в началото за да може да разбереш истинските причини за това което се случва.
Причината за това положение обаче не е само в кризата а и в безхаберното отношение на правителството към дребният бизнес
Не се сдържа, а?
-------------------
Моите наблюдения са че това е по-скоро
нишов проблем, а не толкова до държава или хората тука във форума.
Значи аз като фрийлансвах из чуждите сайтове го гледах същия проблем, само че в много по-големи мащаби, заради по-големия пазар. Какво имам предвид - като започнах в elance.com само за първата година цените на услугите паднаха над 3 пъти. Това, за което взимах $800 и ми се струваше супер смешна цена, след една година никой не искаше да дава над $200 за същото.
Проблема за който Фози разправяше в дългия пост за как един подбива цените, другите догонват и така до безкрай. Там това ставаше с такива темпове, че просто не ми се вярваше. А само до преди 4-5 години познати, дето бачкаха така направиха зверски много пари, защото проблема беше още в начален стадии.
То е като скала, търкулната по баир - тръгва бавно надолу, все по-бързо се усилва, и накрая с бясна скорост се блъска в нещо и спира. В случая - докато стигнеш абсолютния минимум на оцеляването - пък от това, че труда ти е интелектуалски, искат се години опит и тн... вече няма и помен.
Звучи яко черногледо, ама това наистина се случваше в elance-a - просто колкото по-голям е пазара, толкова по-бързо текат тия процеси.
Така че проблема определено не е български.
И много се блъсках тогава що става така и ми прави впечатление, че се случва само в определени ниши, където работят предимно млади хора, дето не си дават сметка за тия неща - не си смятат печалба, издръжка на семейство, па заслужава ли си труд спрямо заплащане и тн. Гледат да вземат поръчката и се надяват, че след време като натрупат рейтинг нещата ще се променят.
В конкретната ниша за която говоря - програмирането - това си е супер валидно. Голяма част тийнове, без никаква бизнес мисъл в главата, както и аз бях и като те питат това може ли да стане - може бе, няма грижи. Ама не си вържеш правилно гащите, щото нищо не разбираш от работа с клиенти и накрая стане така, че работиш 2 месеца отгоре за без пари и клиента при следващата поръчка очаква чудесии, щото си го разглезил.
И най-страшното е че ти дори да си даваш сметка за тоя проблем, ако има 10% хора, дето не си дават - се осират нещата за целия бранш. А в тая ниша не са 10%, ми 90%. С две думи - нещо страшно - след 2 години борене с тоя проблем, накрая вече само можех да сънувам за парите, дето взимах за 2-3 пъти по-малко работа, докато бях във фирма. И макар, че бях един от най-хвалените провайдъри - правех колкото продавачка в магазин. Та реших да преосмисля цялостно стратегията с тоя фрийланс и конкуриране с индиици за малките проекти.
Значи има 2 типа конкуренция - за по-високо качество и за по-ниска цена. А по-ниска цена от индииците няма как да смъкнеш, така че тоя вариант е обречен изначало още.
Аз давам пример с програмирането, ама гледам същия е и проблема с хората, дето пишат статии.
И сега интересното - защо проблема е нишов. Виж например адвокатите - там това се пази много внимателно и даже наскоро някой тука спомена, че даже адвокатската гилдия ги задължавала да не свалят цените под определено ниво, в противен случай те изключват от гилдията. Пък извън гилдията си умрял. Тоест хората са го осъзнали отдавна тоя проблем и са взели мерки.
Същото и при счетоводителите - то може да му отнема 10мин, ама пробвай да намериш някой да ти свърши тая работа за под 50лв - няма, щото и там много внимават за обезценяването на труда и си се пазят колегиално. Казва - отмена 10 минути, ама съм учил цял живот за това. И е напълно прав, ама пробвай същия номер пред някой програмист или copywriter - бързо ще си намериш човек.
Тоест в България го има и едното и другото - така че явно не е до държава, а по-скоро до ниша.
За същаление това за ниши като тези тука не мисля, че може да се оправи... нещата вече са изтървани. Айде тука във форума ок, ама как ще кажеш на индийците, умрели от глад - не подбивай цената, щото след 1 година услугата ще е поевтинява двойно - ти ако нямаш какво да ядеш, трудно може да мислиш за след 1 година.
Единственото хубаво, е че тоя проблем изглежда не засяга средния и големия бизнес, където се търси качество и гаранции, ами само дребните проекти от предимно скапани клиенти. Щото в противен случай щеше да е страшно - щеше да удари и фирмите и.... да повчеле и големите клиенти и от там цялата икономика. Те в момента тоя проблем го нямат, щото се движат от бизнес хора, които си гонят интереса и те крепят нещата общо взето.
С две думи - оправия на тоя проблем - трудно, затова целете се в предлагане на услуги с високо качество за по-апетитни клиенти и където може - собствени проекти. Low-cost услугите поне в тия ниши са изтървани отдавна.
PS малиии то ибаго у поста станал, ще прощавате, ама нещо ме удари музата.