От: От: Ако влезнат септември 3 милиона бежанци в България ?
Има нещо, което леко ще ви отклони и от "расизма" и от "идеализма" /в който аз самата твърдо вярвах доста години, защото така бях възпитана - дори като малка постоянно се заяждах с нашите, че може да се оженя за циганин, какво, ако е добър?/
Споделям го от опит, понеже не в циганин, но в момче от друга етническа общност бях влюбена на млади години и ги видях нещата как се случват. Много по-хубаво е описано в книгата "Птици долитат при нас" от Петър Славински.
Та, има нещо такова. Не може да се прескочи етап. Показаха го и монголците - не им се получи насилственото преминаване от феодализъм към социализъм. В една нова и прекрасна книга от френски пътешестевник "Под юртите на Монголия" мже да се види какво е състоянието там в момента. Страхотна, много мъжка книга - горещо я препоръчвам.
Нашите роми, или пък бежанците, не са родени и извадени веднага от средата си, а все пак имат контакт с нея, или най-малкото имат понятие че са излезли от този род и култура. Примерно едно осиновено циганче, ясно ще разбере скоро от кой етнос е и какви са те по принцип... Не ми казвайте, че това няма как да влезе в психиката му. Ще влезе, и то скрито и болезнено.
Та, докато самият етнос, група, народ, не премине през определени етапи на ЦИВИЛИЗОВАНОСТ /отделна тема е, кой какво разбира под това и дали да ходиш с пола педя под дупето на училище е велика ЦИВИЛИЗОВАНОСТ?/ - този етнос и народ не може лесно и набързо да бъде вкаран в ситуацията на новото си местоживеене.
Смятам, че не е нужен Хитлер, но и е страшно опасно да си мислим, че като сменят местожителството, хората автоматично ще си сменят културните навици. Омразата и гордостта, и жестокостта не е добро нещо, тя е донесла само зло - историята на фашизоидните режими го доказва.
Нежеланието да пазим НАШИТЕ /български, християнски/ ценности, сред които е и физическата граница на Доржавата /идва от думата "държа"/, доведе до това което сме сега. Съгласието че ПАРИТЕ СА НАЙ-ВАЖНОТО, много по-важно от нашата ИДЕНТИЧНОСТ, доведе до това, че пратихме децата си да се претопяват къде ли не, само да имат повече пари. Не е ли така? С ръка на сърцето? Тогава, празното място се запълва с мигранти със същите ЦЕННОСТИ - и те искат повече пари и по-добри условия. Ние им ръмжим, но реално и ние пратихме цвета на народа си другаде?
Няма кой да ни помогне, ако ние самите не разберем КАКВО всъщност сме сбъркали като нагласа и не се поправим. А ако постоянно сме с нагласата, че "някой друг ни е виновен" и съответно "някой друг ще ни оправи"... ами, ще ни оправят. То се вижда всеки ден :-(