Атентата срещу Гешев. Не искате да живеете в такава Държава

Което ме подсеща, че България НЕ подписа Истанбулската конвенция.
А дали не беше по-правилно да те подсети, че в България ИМА закон, който на хартия регулира правните действия в случай на домашно насилие? Истанбулската конвенция (от която дори Турция се отказа, защото прозря какви директиви прокарва) няма за цел да се погрижи за правата на жените и децата, жертва на домашно насилие. Този вмъкнат текст в така наречената ''конвенция'' е само вазелина, с който нежеланата част (привилегиите на джендърите) влиза по-лесно. ;)

държава има. Ние трябва да я уважаваме и да участваме - с гражданска позиция, с активно участие в политиката
И какво като го правим??? Държавата категорично не отразява настроенията на народа по ключови въпроси. Събират се подписи за референдум за приемане на еврото - политиците се държат сякаш такова нещо не съществува.

Правят се походи за мир и суверинитет - страната ни не реагира на проектозаконите на сащ за включване на черноморския регион във войната с Русия. Примери много...

Ако продължаваме да се оправдаваме с независещи от нас фактори (ЕС, Русия, Турция, САЩ)
ГРЕШКА!!!
Първите три фактора, изброени в скобите, са зависими малко или много от четвъртия, а държавата ни - изцяло!
Все пак сме сред сравнително нормалните за живот страни.

Не поради следването на директивите на ЕС и сащ, а благодарение на умението ни да нарушаваме правилата, включително техните. ;)
 
@nandibandi
Ами като цяло съм ОК с всичко, което си написала.

Това означава, че макар и зле работещи, и под различни видове натиск, имаме държава и някакви институции.

Правят се избори, референдуми, партии, обсъждат се гледни точки позиции.

За мен винаги различната гледна точка, означава, че мога да помисля върху моята. От друг ъгъл.

Дай решение, в което държавата е различно устроена и ще е еднакво справедлива, и с теб, и с мен, и Боко, Пеев, Доган, Корнелия, Слави, Коцето, Киката, (На Хр Иванов прякора) и пр.

Моята позиция още в началото беше (и продължава да е), че Държавата (също и институциите и) трябва да се уважава и пази. Не съм ОК. да се стреля, да се имитира стрелба, да се разиграва театър и т.н... дълго стана, а и започнах да повтарям едно и също.
Зафащам се с агнето и ракията. Здраве на всички Гошовци, Гошки и Жорове :)
 
Здраве на всички Гошовци, Гошки и Жорове
А Герганите ги забрави - що така? :)

Да са ни живи и здрави. Във всяко семейство има по един, или почти във всяко.

Дай решение, в което държавата е различно устроена
Държавата ни на думи е перфектно устроена. Практическото изпълнение куца и това е защото сме на геостратегичско място. Швейцария си е забита в центъра на Европа, откъдето не минават трасетата, свързващи различни континенти. Виж как хубаво се оправят - никой не е взел на абордаж държавата им.
 
Моята позиция още в началото беше (и продължава да е), че Държавата (също и институциите и) трябва да се уважава и пази.
Трябва... когато се усетиш, че искаш да се запази нещо, което е нормално да се променя с времето по ред причини, да се запиташ дали не остаряваш вече :p
 
Ето защо и ти звучиш като политик. Или познаваш такъв, или си.

Поставям политиците на скамейката с хората. Политиците са хора, а хората имат определени характеристики, познати ни от векове. Една такава характеристика е, че когато човек види възможност да направи нещо нередно без да бъде хванат или заподозрян, той е склонен да я направи. Нередност може да е всичко от присвояване до убийство. Добрата новина е, че с времето дори политиците си позволяват по-малко нередности. Някога в по-далечното минало царе и крале наистина са убивали, и то дори не толкова тайно. В днешно време нередностите са най-вече под формата на присвояване и злоупотреба с власт. Макар че мога да споря за това че в момента политиците на 2 от най-големите държави причиняват смърт на хора в големи количества.


Първо трябва да определим какво е образование, защото тази една дума може да означава много неща. Обикновения човек под образование разбира "Искам детето ми да може да пише и смята, и да знае столиците за да не се излага". Обикновения човек обаче дори не може да се сети, че по-полезно от това да знаеш столиците е това да знаеш как да управляваш живота си, да разбираш от психология, лични финанси, независимост, връзки с другите хора и въобще нещата от живота. Все неща, в които човек започва да се образова едва СЛЕД като приключи с образованието си, и в повечето случаи не стига много далече. Политиката дали би искала да образова хората по този начин? Или би предпочела да ги учи как да пишат, да смятат и общо взето да ги превърне в добра работна ръка без никакво критично мислене.

Точно тук помага развитието на технологиите в последните десетилетия. Наличието на Интернет предоставя възможност на хората да се образоват в неща, които никога не биха учили в училище. Тази "реформа" се случва независимо от приказките и жалките опити за реформи на паразитите. Нещо повече, паразитите виждайки това се опитват да цензурират Интернет и да пропагандират своите виждания. Опитват се да превземат свободния Интернет както вече са превзели медиите. Та говори ми за "образование", реформирано от политиката.
Нямам общо с политиката. Макар преди 10-ина години имах такива мераци. Защото имах страшно много идеи за развитието на града в който живеех. Вярвах че ако съм общински съветник примерно, мога да направя нещо. Споделих с един човек който беше навътре и той веднага ме отказа щото вика или ще крадеш с тях или ще им играеш по свирката или ще те очернят и съсипят. Това ме отказа, защото му вярвах на човека, познаваше всички и системата също.
Но има го и това, че познавам и хората. Политиците крадат и злоупотребяват, но и народа го прави ежедневно или поне 40%. Всеки народ заслужава управниците си.
Защо в Холандия министъра ходи с велосипед, а тука с три коли охрана. Ами човека няма страх от народа. И защото така е възпитан.
Ако има закон, който да казва, че депутатите нямат право на охрана, колко биха били депутати. Примерно.
Образованието трябва да включва всичко което си изброил + да се обясни на децата, че България е най-бедна в Европа защото родителите им обвиняват политиците и не правят нищо за да променят това. Дете пораснало с тази мисъл, че не трябва да обвинява, а да вземе участие в управлението на страната, независимо как.
Но това е в манталитета, какво е казал дякона "дела трябват, не думи" значи и тогава само се дрънкало по седянките без да се прави нищо.
 
"Колко хора биха били депутати" казваш...те в кръчмата, у тях, пред компютъра бият и се пъчат, а като дойде Бойко, Петков или който и да е да се снима с кмета на мегдана на селото - цялото село се изрежда да се снима с парламентарното величие, широко усмихнато и с поклон до галошите.
До толкова ни е народната борба и недоволствие. Затова и няма промяна при играчите в политиката. Влизат "нови", вкарани от стари, старите дърпат конците отстрани, новите играят театъра докато не си заминат или се застоят, припокривайки държание и ценности на тези, които са ги поставили там.

Стойнев правилно казва - за да има ред и законност, трябва някой да ги уважава. Уважението = спазване, заинтересованост дали се спазват и настояване за ред ако има отклонение. Това е в пряка връзка с гражданското ни съзнание.
Точно тук идва и проблема - всеки си гледа и се интересува само от неговата собственост - това, което става до входната врата на апартамента/къщата му. Ако има как да не плати данък - няма да го плати, ако има как да свие някой лев - ще го направи. Ако има как да бутне на катаджията 20лв за да му се размине след като са го хванали да кара пил, с неработещ фар и пушеща на ТЕЦ бръкма - ще го направи, че ще се и похвали после. Като стане на въпрос за уважение към наука, образование - всичко това се счита за глупости, а учителите за надути нищожества. Как да се възпита у децата уважение към училището, знанията и нормалното им развитие (като мислене, знание, професия и хора)? - НИКАК. Така се създава следващото поколение от келеши, знаещи много (само в техните глави), неправещи нищо, интересуващи се от далавери и минаване на тънко. После - държавата им била крива, депутатите крадяли, полицаите не си вършат работата. Ами огледайте се - колко около вас (за извадка вземете примерно 20 човека - съседи, познати от квартала и прочее) се държат като нормални европейци?
Аз като преброя...освен моето семейство, ако взема случайно 20 човека от тях ако намеря 1 ще е цяло чудо. Шанса е може би 1:50.

Пак ще кажа - от нас зависи дали ще има ред, законност и дали ще имаме хубава държава. Ние сме народа, тя е наша. Няма кой друг, ни чужденец, ни никой - ние трябва да го свършим това.
Ето, едни французи като не им хареса нещо - палят цялата държава. Търсят си правата до последно. Ние - тихи походчета, участие на 300-2000 човека, игране на хора и кючеци 2-3 дни, кебапчета и картофки...и хайде вкъщи. Като ги спрат репортерите - някои са толкова неорентирани, че си признават, че са взели и пари за т.нар. протест....български.
 
"Колко хора биха били депутати" казваш...те в кръчмата, у тях, пред компютъра бият и се пъчат, а като дойде Бойко, Петков или който и да е да се снима с кмета на мегдана на селото - цялото село се изрежда да се снима с парламентарното величие, широко усмихнато и с поклон до галошите.
До толкова ни е народната борба и недоволствие. Затова и няма промяна при играчите в политиката. Влизат "нови", вкарани от стари, старите дърпат конците отстрани, новите играят театъра докато не си заминат или се застоят, припокривайки държание и ценности на тези, които са ги поставили там.

Стойнев правилно казва - за да има ред и законност, трябва някой да ги уважава. Уважението = спазване, заинтересованост дали се спазват и настояване за ред ако има отклонение. Това е в пряка връзка с гражданското ни съзнание.
Точно тук идва и проблема - всеки си гледа и се интересува само от неговата собственост - това, което става до входната врата на апартамента/къщата му. Ако има как да не плати данък - няма да го плати, ако има как да свие някой лев - ще го направи. Ако има как да бутне на катаджията 20лв за да му се размине след като са го хванали да кара пил, с неработещ фар и пушеща на ТЕЦ бръкма - ще го направи, че ще се и похвали после. Като стане на въпрос за уважение към наука, образование - всичко това се счита за глупости, а учителите за надути нищожества. Как да се възпита у децата уважение към училището, знанията и нормалното им развитие (като мислене, знание, професия и хора)? - НИКАК. Така се създава следващото поколение от келеши, знаещи много (само в техните глави), неправещи нищо, интересуващи се от далавери и минаване на тънко. После - държавата им била крива, депутатите крадяли, полицаите не си вършат работата. Ами огледайте се - колко около вас (за извадка вземете примерно 20 човека - съседи, познати от квартала и прочее) се държат като нормални европейци?
Аз като преброя...освен моето семейство, ако взема случайно 20 човека от тях ако намеря 1 ще е цяло чудо. Шанса е може би 1:50.

Пак ще кажа - от нас зависи дали ще има ред, законност и дали ще имаме хубава държава. Ние сме народа, тя е наша. Няма кой друг, ни чужденец, ни никой - ние трябва да го свършим това.
Ето, едни французи като не им хареса нещо - палят цялата държава. Търсят си правата до последно. Ние - тихи походчета, участие на 300-2000 човека, игране на хора и кючеци 2-3 дни, кебапчета и картофки...и хайде вкъщи. Като ги спрат репортерите - някои са толкова неорентирани, че си признават, че са взели и пари за т.нар. протест....български.
Следващото поколение, най-вероятно ще ни изяде, въпреки че не съм съгласен с някои неща, които казваш.
 
"Колко хора биха били депутати" казваш...те в кръчмата, у тях, пред компютъра бият и се пъчат, а като дойде Бойко, Петков или който и да е да се снима с кмета на мегдана на селото - цялото село се изрежда да се снима с парламентарното величие, широко усмихнато и с поклон до галошите.
До толкова ни е народната борба и недоволствие. Затова и няма промяна при играчите в политиката. Влизат "нови", вкарани от стари, старите дърпат конците отстрани, новите играят театъра докато не си заминат или се застоят, припокривайки държание и ценности на тези, които са ги поставили там.

Стойнев правилно казва - за да има ред и законност, трябва някой да ги уважава. Уважението = спазване, заинтересованост дали се спазват и настояване за ред ако има отклонение. Това е в пряка връзка с гражданското ни съзнание.
Точно тук идва и проблема - всеки си гледа и се интересува само от неговата собственост - това, което става до входната врата на апартамента/къщата му. Ако има как да не плати данък - няма да го плати, ако има как да свие някой лев - ще го направи. Ако има как да бутне на катаджията 20лв за да му се размине след като са го хванали да кара пил, с неработещ фар и пушеща на ТЕЦ бръкма - ще го направи, че ще се и похвали после. Като стане на въпрос за уважение към наука, образование - всичко това се счита за глупости, а учителите за надути нищожества. Как да се възпита у децата уважение към училището, знанията и нормалното им развитие (като мислене, знание, професия и хора)? - НИКАК. Така се създава следващото поколение от келеши, знаещи много (само в техните глави), неправещи нищо, интересуващи се от далавери и минаване на тънко. После - държавата им била крива, депутатите крадяли, полицаите не си вършат работата. Ами огледайте се - колко около вас (за извадка вземете примерно 20 човека - съседи, познати от квартала и прочее) се държат като нормални европейци?
Аз като преброя...освен моето семейство, ако взема случайно 20 човека от тях ако намеря 1 ще е цяло чудо. Шанса е може би 1:50.

Пак ще кажа - от нас зависи дали ще има ред, законност и дали ще имаме хубава държава. Ние сме народа, тя е наша. Няма кой друг, ни чужденец, ни никой - ние трябва да го свършим това.
Ето, едни французи като не им хареса нещо - палят цялата държава. Търсят си правата до последно. Ние - тихи походчета, участие на 300-2000 човека, игране на хора и кючеци 2-3 дни, кебапчета и картофки...и хайде вкъщи. Като ги спрат репортерите - някои са толкова неорентирани, че си признават, че са взели и пари за т.нар. протест....български.
Нали се сещаш, че нищо не е случайно. Затрива се качественото образование, защото прост народ лесно се управлява. За последните 20 години има закрити над 800 училища, наложи се делегирания бюджет, който бута малоумниците напред.

С всяка година нещата стават по-зле, а все обвинявате народа... Че то депутатите са с 30% избирателна активност, раздели го на 5 партии, та за какво представилество говорим. Делят си някакъв процент купен вот+корпоративен вот+наши и ваши, и после ми разпрявяй, че тия политици са избрани от народа.

Как да спазват закони, като са си дали гъза на олигарсите и трябва старателно да ги обслужват.

Не знам къде живеете, че да си мислите, че в България нещо ще се промени :)
 
Нали се сещаш, че нищо не е случайно. Затрива се качественото образование, защото прост народ лесно се управлява. За последните 20 години има закрити над 800 училища, наложи се делегирания бюджет, който бута малоумниците напред.

С всяка година нещата стават по-зле, а все обвинявате народа... Че то депутатите са с 30% избирателна активност, раздели го на 5 партии, та за какво представилество говорим. Делят си някакъв процент купен вот+корпоративен вот+наши и ваши, и после ми разпрявяй, че тия политици са избрани от народа.

Как да спазват закони, като са си дали гъза на олигарсите и трябва старателно да ги обслужват.

Не знам къде живеете, че да си мислите, че в България нещо ще се промени :)
Да, но само дърдорим.
Показах ви малоумен член от закон. Не от наредба, или предписание. Закон. Реакцията каква е? - не виждам такава.
Все едно ти казват, че ако имаш 35 години си за изхвърляне, т.е. боклук. Всички над 35 години са боклуци, ненадеждни, аз така го разбирам.
 
Трябва... когато се усетиш, че искаш да се запази нещо, което е нормално да се променя с времето по ред причини, да се запиташ дали не остаряваш вече :p

Остарявам. Честно казано преди 20- тина 25 години имах и аз анархически период в живота. Мислех си: без държава ще е по- добре. Тя е един огромен посредник с тежка и бавна администрация, не е необходима ... и т.н.

После нещата се промениха, @angelovarna е написал много хубав пост.

Остарявам и започвам да разбирам отчасти все повече неща как и защо функционират. В това число и Държавата.

...и държавата като функция на обществото в съвременния и, що годе демократичен вариант, е градена хиляди години.

@deffnews вероятно закона, който визираш е за насърчаване на младите хора.
За останалите над 35 вече се счита, че са поели някакъв път в живота си и го следват. (Само предполагам, без да съм запознат)
 
Последно редактирано:
@deffnews вероятно закона, който визираш е за насърчаване на младите хора.

За останалите над 35 вече се счита, че са поели някакъв път в живота си и го следват. (Само предполагам, без да съм запознат)
Значи ти е кеф да те дискриминират. Този закон, аз въобше не знам как се приемат закони, които противоречат на конституцията, би трябвало автоматично да се обезсилват.

Но ме е страх, че тези празни кратуни, ако почнат да барат в Конституцията, може да стане по-зле.
 
Стойнев правилно казва - за да има ред и законност, трябва някой да ги уважава. Уважението = спазване, заинтересованост дали се спазват и настояване за ред ако има отклонение. Това е в пряка връзка с гражданското ни съзнание.
Аз продължавам да не разбирам идеята. Трябвало да уважаваме държавата, което някак магически ни прави заинтересовани и критични към работата й, което още по-магически прави така че тя се грижи по-добре за нас.

Ако държавата има механизъм за самоконтрол и механизъм за граждански контрол, и ако първия не работи особено добре, трябва просто да натиснем повече гражданския контрол и нещата ще се оправят? Това малко ми звучи като да си дете с родител пияница и да го молиш да спре да пие. Мисията е леко невъзможна.

Аз като преброя...освен моето семейство, ако взема случайно 20 човека от тях ако намеря 1 ще е цяло чудо. Шанса е може би 1:50.
Значи в твоето семейство шанса е 100% и всички сте европейци под конец, а извън семейството положението е трагично и от 20 човека едва попадаш на 1 читав. Ти да не живееш в центъра на циганската махала? :D
 
  • Like
Реакции: Vbb
@stoineff как сте със здравето в твоето семейство напоследък?
Благодаря, здраво 5 членно. Добър ген, спорт, четене и вяра в науката. Организирах на 15 февруари 90 годишен юбилей на дядо ми . Убеден комунист.
С бистър ум.

Всъщност малката има сополи от вчера? Важно ли е? Земи един виброцил и ела да те почерпя едно.
 
Последно редактирано:
  • Haha
Реакции: Vbb
Благодаря, здраво 5 членно. Добър ген, спорт, четене и вяра в науката. Организирах на 15 февруари 90 годишен юбилей на дядо ми . Убеден комунист.
С бистър ум.

Всъщност малката има сополи от вчера? Важно ли е? Земи един виброцил и ела да те почерпя едно.
Опитвам се да разбера от къде може да дойде такава промяна от анархическо настроение до толкова страстно защитаване на родната политика. Политиката е малко като религията, пък знам че понякога хората след травма (здравословна или психическа) ги избива на религия, та реших да не би да ти има нещо че толкова разпалено защитаваш туй що в нормални условия хората само критикуват. Иначе хубаво че всичко е наред със здравето, но за още по-добро здраве аз бих препоръчал да понамалиш, да не кажа направо да спреш, новините и медиите въобще. Те са като захарта, незабележимо пристрастяват и носят много негативни ефекти.
 
Опитвам се да разбера от къде може да дойде такава промяна от анархическо настроение до толкова страстно защитаване на родната политика. Политиката е малко като религията, пък знам че понякога хората след травма (здравословна или психическа) ги избива на религия, та реших да не би да ти има нещо че толкова разпалено защитаваш туй що в нормални условия хората само критикуват. Иначе хубаво че всичко е наред със здравето, но за още по-добро здраве аз бих препоръчал да понамалиш, да не кажа направо да спреш, новините и медиите въобще. Те са като захарта, незабележимо пристрастяват и носят много негативни ефекти.
аз ще ти кажа откъде идва.... от срещата му на Стойнеф с някой политик и ония му е обяснил каква е далаверата в детайли като стане политик и той сега в типичен за политик език обяснява как трябва да си върнем държавата.... бъди убеден , че скоро на Стойнев му предстои влизане в политиката , я като общински съветник я като депутат кандидат..... друга причина не виждам
 
аз ще ти кажа откъде идва.... от срещата му на Стойнеф с някой политик и ония му е обяснил каква е далаверата в детайли като стане политик и той сега в типичен за политик език обяснява как трябва да си върнем държавата.... бъди убеден , че скоро на Стойнев му предстои влизане в политиката , я като общински съветник я като депутат кандидат..... друга причина не виждам
Лошо няма да се пробва в политиката, аз бих гласувал за него :)
 
@Vbb Политици винаги съм срещал и познавал дори и в родата имам и съм имал. През целия си живот.
Както и почти всеки българин.

Но не винаги съм смятал, че държавата е ОК. Даже напротив.

Не мисля за сега да се занимавам с политика. Просто не съм ОК с политиката на България в момента и начина, по който обслужва различни интереси. Нито съм ОК. с партиите и организациите. ...и не мисля, че мога да променя нещо.

Това, че Гешев не си върши работата обаче не значи, че съм ОК да има атака срещу него (или той да разиграва театър).

Опитах доста подробно да обясня, че съм ЗА уважението на държавните институциите, независимо от хората, които в момента са на власт и управляват и независимо дали съм ОК. с политиките им.

Както написах @AseasRoa, даже смятах държавата за паразит (безполезен посредник) в сравнително дълъг период от живота си.

Явно си прав и просто с годините явно осъзнавам, че хората искат да делегират отговорностите си на някой друг (Държавата.) По-лесно е. По-лесно е някой друг да е виновен за водата, която пием, въздухът, който дишаме, образованието което имаме, здравето ни... да не изброявам всички отговорности, които в голямата си част са лична отговорност, ние делегираме на държавата...

Иначе с религията все още съм скаран. Уж съм християнин...ама ... Даже не съм от тия дето викат "има някаква сила"...
 
@Vbb Политици винаги съм срещал и познавал дори и в родата имам и съм имал. През целия си живот.
Както и почти всеки българин.
Да си дойдем на думата :)
Не съм убеден, че почти всеки българин е имал вземане-даване с политик, ама как и да е.

Опитах доста подробно да обясня, че съм ЗА уважението на държавните институциите, независимо от хората, които в момента са на власт и управляват и независимо дали съм ОК. с политиките им.
И то няколко пъти се опита да го обясниш това, но то звучи много странно. Все едно казваш, че много хора са против интитуциите, което ги прави анархисти. Според мен масата от хората биха оценили ниско работата на някой политик, партия или дори всички партии, но не са против управлението и системата като цяло, не са анархисти. То трябва определено ниво на осъзнаване за да можеш дори да си представиш нещата от анархична гледна точка, каквото осъзнаване е далече от главите на повечето хора на планетата. До толкова, че анархията е табу и анархистите се възприемат като извратени хора, да не кажа като терористи.

Та това дето казваш че искаш - уважение към държавните иституции - не мисля че е застрашено по никакъв начин. А дори да се беше случило истинско покушение, завършило със смърт, това пак нямаше да означава неуважение към институциите от страна на хората. Щяха да се позачудят кой кой е гръмнал и защо, и после на следващите избори пак щяха да си гласуват по същия начин за поредните наместници в многоуважаваните институции.

Няколко пъти се спомена за данъци, което е малко по-сложна тема, но бих казал че връзката между данъците и демокрацията не е толкова директна, да не кажа че дори няма такава.
 

Горе