Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Бихте ли споделили труда си с цел на всички да ни е по лесно?

  • Да

    Votes: 27 73.0%
  • Не

    Votes: 6 16.2%
  • Не съм сигурен

    Votes: 4 10.8%

  • Общо гласове
    37

ThinkFast

New Member
Здравейте предприемачи,
имам идеята да предоставя безплатен артикъл спинър с обща уеб база. Имам усъвършенствана логика за спинване със почти перфектно качество. За съжаление нямам база. Затова идеята е всички спинъри да си спинват текстовете със спин формата {дума1|дума2|дума3|дума4}, като същевременно споделят труда си със колегите. По този начин ще се напълни базата и за в бъдеще ще е по лесно на всеки да спинва текстове. Езика няма значение.

Бихте ли споделили труда си с цел на всички да ни е по лесно?

Целта е да се създаде безплатен туул (декстоп апликейшън) който гарантирано ще си остане безплатен (поне за хората които споделят спин-а)
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Ако се чудите къде е уловката - няма.
Просто искам да създам наистина полезни туулове за уебмастъри които да са наистина безплатни без никакви скрити такси и т.н. Целта винаги е печалба, но тя ще идва от друго и по никакъв начин няма да засегне безпроблемната работа на тууловете които съм замислил.
Искам само да отбележа, че тууловете няма да са насочени единствено и само за бг уебмастърите.
До седмица ще пусна демо.
 
Здравей,

за споделянето на синоними ще споделя. Може ли няколко въпроса и предложения:

1. възможно ли ще бъде нестед спин т.е. не "Само {така|по този начин|като това|подобно на това|по обичайния начин}", а и с възможност за спининг на няколко нива "{Като този {пример|образец|йорнек|начин}|По {такъв|този|подобен|аналогичен на този} начин|Със {спинване|синонимизиране|уникализиране|оптимизиране} на {изречения|фрази|абзаци} и {думи|отделни думи} {в тях|вътре|вътре в тях}|С {възможност|опция|избор} за {спинване|синонимизиране|уникализиране} на {няколко|различни} нива}"

2. Много е досадно спинването, когато синонимизатора не познава малки и главни букви

3. Хубаво е да могат да се формират и локални бази или поне база за всеки потребител

4. Хубаво е всеки потребител да може да изключва синоним от общата база, от своя профил. Ще се обоснова - всички бихме се съгласили, че синонимите на "клиент" в общи линии са - {потребител|купувач}, обаче някой е въвел и "пушач" просто, защото е писал статия за пушенето. Тъй като няма модерация, е хубаво да мога да разкарвам подобен род синоними от базата, която се появява за моя профил. Това е и мн добър начин за лесна индикация на "грешните" синоними

5. Ако се натрупа база е хубаво да има готови бутони - "Замести със своите синоними", "Замести със синонимите от база ...", "Замести със синонимите на всички потребители"

6. Без да искам да обидя никого идеята да се сложи спел чек е меко казано перфектна

7. Ако езиците са различни трябва базите да са различни, в интерес на истината не виждам особен смисъл от база на друг език освен български - има много безплатни спинъри за английски, не виждам особена нужда да откриваме топлата вода. Освен това всеки, който се занимава по-сериозно с ИМ на англ или друг език се е сдобил с платен спинър.

8. Как ще се обновява базата? Еднократно при отваряне и затваряне на програмата или в реално време? И двата варианта предполагат доста стабилен хостинг. Намеквам за нуждата от средства за поддръжка на услугата за дълъг период от време. В смисъл предпочитам да плащам такса за нещо, но да знам, че ще го има отколкото да хвърля часове труд да набивам синоними и след три месеца просто сървъра да пада на петото изречение или услугата изобщо да не съществува.
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

На Google май скоро ще им се наложи да си ъпгрейдват сървърите, които индексират българските страници в Интернет :)
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Благодаря на BullBlogger за въпросите.
1. Не съм мислил в тази насока, но след като го споменаваш ще го включа като опция. Няма да е кой знае каква философия.
2. Спин алгоритъма се базира на изречения, следователно ще има автоматична или полуавтоматична (може би с опция) поправка на малки и големи букви.
3. Локални бази със сигурност ще има поради проблемите които си описал в т.8. Ще има автоматизирана синхронизация на локалната база със сървърната. Само новите данни ще се ъплоудват в бекграунд, както и новите сървърни данни ще се даунлоудват в бекграунд. Естествено ще има опция дали потребителят е съгласен да шерва базата си. За в бъдеще потребители които не шерват база, ще точат ъпдейти само когато сървъра не е натоварен от други потребители.
4. Мислил съм по този проблем и стигнах до заключението, че най добре ще е спина да не е напълно автоматичен. Какво искам да кажа. Според мен ще е най добре потребителят да си напише текста и с едно бутонче "Покажи подходящи спин правила" да се попълват автоматично спин фрази из изреченията. Ако потребителят е написал "Искам да хапна шоколад", след натискането на бутона ще стане на "{Искам|Желая|Предпочитам} да {хапна|изям|погълна} {един шоколад|едно шоколадче}. С удобен интерфейс ще могат да се филтрират глобално думи/фрази от синонимите, както и с попъп меню върху тях да се премахват от конкретен спин синтаксис.
5. Това определено е добра опция, която определено ще заложа в алгоритъма. Трябва да помисля как да маркирам потребителските данни, понеже няма да има регистрации.
6. Отново много добър съвет :) Не бях мислил за спел чек, но след като го споменаваш, ще обмисля идеята.
7. Аз така или иначе като за начало си мисля да популяризирам и стандартизирам продукта в БГ, но не искам да се ограничавам само с БГ. Освен това ако вие (потребителите на форума) харесате продукта и в едно светло бъдеще излезе една стабилна и безпроблемна версия, не виждам проблем да започнете да си спинвате и ЕН текстове. Така или иначе засега съм се съсредоточил в началните стъпки а те са обвързани главно с този форум.
8. Както написах в т.3, ще се синхронизират базите, като няма да има излишен трафик от данни. Аз наистина искам туула а е безплатен, така че опцията с плащане на такса не искам излиза на дневен ред. Ако има толкова много потребители, че да натоварят сървъра драстично, ще мисля да реша проблема без такси. В крайна сметка вие ще пълните базата, следователно трябва да ви се осигури безпроблемна работа с продукта. В момента дори се замислям, че може би система от типа на торент тракерите ще е удачна в подобна ситуация. Натоварването да се разпредели между сървъра и участниците в системата за споделяне. Но това е много адвансед и ще го мисля по задълбочено по нататък. За сега ще гледам да пусна нещо работещо над което да надграждам.

Отново едно голямо благодаря на BullBlogger, много добри въпроси, които определено ми насочиха вниманието към някои критични моменти. Имаш репутация и от мен. :) (упс, нямаш - You must spread some Reputation around before giving it to BullBlogger again.)
 
ThinkFast, благодаря ти за изчерпателния отговор. Ако имаш нужда от съдействие, идеи, дори критика или просто бета тестер цъкни ми едно лично.

Поздрави!

ПП а и върнах ти репутация - тази тема е твоя и репутациите трябва да са за теб
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Страхотна идея! Ще бъде полезна на доста хора, включая и мен.
Относно зададения въпрос от анкетата - естествено, че да. Практически и 5 човека да спинваме една и съща статия, уникален контент ще има за всички, а синонимите поне в нашият език,а и в англисйкия са повече от достатъчни, защо да не ги споделим?
Имаш репутация за идеята! Дано успееш да я осъществиш! На драго сърце, че донейтвам ако има нужда :)
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Мерси, определено ще имам нужда от критика, съвети и обратна връзка. И така като гледам до седмица няма да мога да пусна демо. За сега исках да видя дали ще има положителна реакция за проекта. Но след като има желаещи (макар и малко засега), ще се захвана и ще пиша отново в темата когато има готов продукт за тестване и критикуване :)

ПП: много се радвам че има хора като теб, които си губят от времето за да покажат на другите къде са проблемите в дадена сфера. Аз не съм се занимавал със спин и затова всяка една дума написана тук ще е много ценна за мен.


ktomov, мерси и на теб за положителния коментар. От донейтване няма да има нужда. Не съм я закъсал откъм пари че да чакам на донейтване. :)
Другата цел на туула е да промотирам сайт който още не е създаден :)
 
Щом ще е десктоп приложение, гледай да го направиш без инсталация, че ми е писнало от всякакви програмки дето бичат в регистрите и системните файлове. :)
Ако приложението е уеб базирано - синхронизацията на базите ще ти е в пъти по-лесна.
 
От: Re: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Щом ще е десктоп приложение, гледай да го направиш без инсталация, че ми е писнало от всякакви програмки дето бичат в регистрите и системните файлове. :)
Ако приложението е уеб базирано - синхронизацията на базите ще ти е в пъти по-лесна.
Със сигурност ще има инсталационен пакет, както и portable файлове. Аз лично не виждам с какво едно такова приложение без инсталация ще те улесни. То ще има бази, файлове с настройки и т.н. В системните папки нямам какво да правя, нито в регистрите. Ако имам така или иначе ще пиша в тях без значение дали е с инсталатор или не.
Ако е уеб базирано изобщо няма да ми трябва синхронизация, но пък трафика ще е много голям и със сигурност ще има регистрация на потребителите.
Засега не предвиждам уеб вариант и едва ли ще направя такъв. Просто писането на уеб приложение ми е в пъти по ангажиращо и бавно.
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Евала за идеята, това вече звучи наистина обещаващо и полезно!
Надявам се изкрено да се реализира по план. Ще участваме и споделяме!

Поздрави, репутации, и стискаме палци ;)
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Обяснете за раслите в саксия за какво става въпрос?
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

От заглавието само думите "Безплатен" и "с" са на старобългарски. Останалите са нови думи в българския език (от преди няколко години). Думата "база" има ново значение - така се изписва съкратено терминът "база от данни".

На спинъра англоговорещите му казват spinner. Не гледай в речника - там също го няма (това е ново значение на английската дума spinner). Значи програма, която "върти" текста (от англ. "spin" - въртя).

Това е програма, която като и вкараш текст в специален формат (или даже обикновен текст - при по-"умните" програми) изкарва десетки или даже стотици варианти на същия текст с променен словоред, синоними и др.

Думата "шернат" значи "споделен". От английски "sharing", което значи споделяне.

Обикновено в българския език думата "шеринг" (и нейните форми "шерване", "шервам", "шернат" и т.н.) се ползва когато става въпрос за споделяне на нематериални неща. Например е нормално да кажеш "шервам тази ем пе тройка" вместо "споделям с теб това музикално произведение, което е записано във файл с формат MP3" (първото е много по-кратко, нали?).

Когато се казва "шервам" се подразбира, че става въпрос за такова споделяне, при което всички продължават да имат нещото, което споделят след като са го споделили. Например не може да ползваш глагола "шервам" когато цепиш една ябълка на две и даваш половината на другарчето си (или му я даваш цялата). Обаче ако снимаш ябълката и пратиш снимката по електронната поща на другарчето си, тогава може да кажеш, че си "шернал" снимката, защото и двамата продължавате да имате снимката след споделянето ѝ.
 
Последно редактирано:
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

С две ръце съм за идеята. Прави сте, че за английски има доста безплатни и платени спинъри, но имайте впредвид, че за БГ ще е доста по трудно да се изгради база данни.
1 - проблем с членуването (стол, стола, столът);
2 - проблем с родовете (мъжки, женски, среден) и оттам и последващите прилагателни;
3 - проблем с множественото число.

Дано се получи нещо добро, все пак ако всеки допринесе с по малко ... :)
 
От: От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

С две ръце съм за идеята. Прави сте, че за английски има доста безплатни и платени спинъри, но имайте впредвид, че за БГ ще е доста по трудно да се изгради база данни.
1 - проблем с членуването (стол, стола, столът);
2 - проблем с родовете (мъжки, женски, среден) и оттам и последващите прилагателни;
3 - проблем с множественото число.

Дано се получи нещо добро, все пак ако всеки допринесе с по малко ... :)

То проблеми че има доста, има ама от друг тип. Членуване, родове и мн. и ед. число не би трябвало да са проблем.
{красива|хубава|прекрасна} и {красив|хубав|прекрасен} както и {красиви|хубави|прекрасни} са съвсем различни спинове. Думата като дума при мен е различна за род/число/членуване

Мерси за подкреката. Работата по туулчето е започната. В движение с колегата постоянно мислим за подобни проблеми и начини за разрешаването им.
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Браво за идеята. Ще бъде доста полезно.

Вече изпозлваните съчетания ще отпадат ли?
Вариант за отпадане на вече използваните при {Искам|Желая|Предпочитам} да {хапна|изям|погълна} при вече използвани "искам да хапна " при избиране на "искам" да показва само {изям|погълна}. При нужда от помощ свиркай :)
 
От: Безплатен артикъл спинър с шерната база.

Идеята е добра но за да работи не трябва да е безплатна (не става въпрос само за плащане с пари), а за възможността да може да изтеглиш статия само ако си добавил и тн.
Защото иначе базата няма да се напълни, хората които качват статии ще им писне да няма нищо ново а вариации на техните произведения да пълнят нета.
 

Горе