От: Безплатна дебитна карта от Payoneer
Но и до днес не разбрах как изчисляват курса на долара и каква е таксата за теглене на банкомата. Винаги когато тегля от банкомата пресмятам всичко предварително, но винаги, когато тегля 400 лева излиза че съм платил такса 15 лева.
Пазаруването с картата не се облага с такси. По принцип е голямо удобство тая карта, но при по-големи суми. На мен лично ми върши перфектна работа.
Не правете грешката да теглите 400 лв от банкомат.
Банкоматите на Първа инвестиционна банка разрешават теглене на 800 лв с една транзакция. Ако Payoneer позволява такъв размер на транзакцията (четете дребните букви).
4. Limitations on Transactions
For security reasons, you may only make up to ten (10) withdrawals per any 24 hour period at ATMs and the total number of transactions you can make using POS terminals is nine (9) transactions per any 24 hour period. You may not make more than USD 5,000 / EUR 5,000 / CAD 5,000 in transactions of any type from your Card per any 24 hour period (the relevant limit applies according to the card currency). Any transaction made on a non-business day is considered made on the next business day. You may not use your Card for any illegal transactions or at gambling sites or for any gambling activity.
Не видях да има проблем да се тегли 800 лв с една транзакция, така че е препоръчително да го правите. Така спестявате $3.15.
При пазаруване пише, че има такса от 3%.
* When a transaction is made as a foreign transaction or is requested in a currency other than USD, charges of up to 3% may be assessed above all charges assessed by MasterCard for the transaction.
Предполагам, че към тези 3% има още толкова разлики с пазарния курс на долара спрямо валутата, в която пазаруваш.
Плащаш такса 15 лв, защото освен таксата от $3,15 имаш и около 3% разлика между пазарния валутен курс и този, който прилагат при обмяната на доларите. Онази забележка със звездичката се отнася само за транзакциите, направени на ПОС терминал, но не и тези на АТМ. При теглене от АТМ пак имаш около 3%, но тези проценти са заради валутните курсове (никъде не ги пише).
Ако правилно съм разбрал - при пазаруване в магазина ще платите такса от 3% + още толкова заради неизгодния валутен курс долар/лев (тоест общо към 6% ще подарявате на банките).
Има вероятност да не съм разбрал и онези 3% в същност да се отнасят за разликата между пазарния валутен курс долар/лев и валутния курс на (не)законния картел Visa/MasterCard. Ако това е така - значи е по-изгодно да се пазарува в магазина вместо да се теглят пари от банкомат. Защото при теглене освен трите процента разлики във валутните курсове плащате и такса от $3,15 за всяко теглене.
Някой, който е пазарувал в магазина за хранителни стоки и е видял пазарния курс долар/лев, би могъл да каже колко е реалната цена на транзакцията на ПОС терминал. Пазарния курс долар/лев можете да видите
на сайта на Делтасток (курсовете на сайтовете на банките нямат нищо общо с пазарния - те са горе-долу толкова неизгодни, колкото и курсовете на картела Visa/MasterCard).
Пак повтарям - курсовете на информационните табели на банките (и на сайтовете им) са неизгодни (курс "купува" и "продава" се различават помежду си с няколко стотинки). Не ги гледайте когато правите тези изчисления - гледайте в сайтовете на инвестиционните посредници. Ако трябва гледайте пазарния курс EUR/USD и сметнете по него колко е курса долар/лев (курса евро/лев е 1.95583).
Само така може да изчислите с колко допълнително ви дерат кожата при обмяната долар/лев и колко е действителната цена на транзакцията.